Controalele făcute săptămâna trecută de polițiștii ieșeni pentru depistarea șoferilor aflați sub influența substanțelor psihoactive au scos în evidență un fenomen îngrijorător. Medicii de la Institutul de Medicină Legală (INM) Iași au recoltat probe biologice care au arătat că foarte mulți șoferi au consumat nu doar alcool înainte de a conduce, ci inclusiv mai multe droguri periculoase, printre care și cocaina.
Medicul legist Călin Scripcaru susține că în ultima sa gardă au fost testați în doar câteva ore peste zece conducători auto care au consumat substanțe psihoactive, fiind aduși pentru recoltarea probelor biologice. Un aspect important este că drogurile persistă mai mult timp în sânge și un șofer poate fi depistat pozitiv chiar dacă a consumat în urmă cu două sau trei săptămâni.
„Se consumă în ultima vreme mai mult alcool la volan, dar nu numai alcool, cât și droguri în cantitate foarte mare. În cazul drogurilor există și un mare dezavantaj, nu este o dozare cantitativă ca la alcool, ci calitativă. Asta înseamnă că o persoană care a consumat în urmă cu 2-3 săptămâni păstrează urme de drog în urină, deci va ieși pozitiv testul și după un interval de timp mai mare. E greu de spus când și cât a consumat, pentru că asta se bazează doar pe declarația persoanei respective care poate să recunoască sau nu. Dar legea spune că nu ai voie să consumi, adică orice persoană care are drogul prezent în sânge intră sub incidența legii”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iași.
Specialistul a mai explicat că există două tipuri de droguri, cele inhibitorii și cele excitante, care sunt și cele mai periculoase, un exemplu în acest sens fiind cocaina.
„Drogurile excitante dau o stare de agitație, expansivitate a persoanei, care vorbește foarte mult, gesticulează, are convingerea că este în stare de performanțe pe care în mod normal nu le-ar face, de aici și urcatul la volan, condusul agresiv, cu viteză. Drogurile inhibitorii dau o stare de liniște, de somnolență, sunt periculoase, dar nu determină o dorință de bravadă și de a conduce, persoana care a consumat stă liniștită, visează, nu are tendințe de curaj excesiv”, a mai precizat dr. Călin Scripcaru.
Medicul legist ieșean, care este și psihiatru, spune că mecanismul și cauzele care stau la baza accidentelor sunt complexe, fiind mai mulți factori care contribuie la producerea lor. Începând de la consumul de alcool, droguri, viteza excesivă, agresivitatea la volan și până la bolile psihice care nu sunt diagnosticate.
„Din păcate există multe persoane cu afecțiuni psihice care continuă să aibă dreptul de a conduce pentru că nu sunt diagnosticați, ei se integrează în societate. Afecțiunea însă există, persoanele care suferă de psihopatii sunt agresive, impulsive, de asta vedem bătăi pe stradă, agresiuni între șoferi, geamuri sparte. Ca să reducem numărul de accidente rutiere trebuie luate o serie de măsuri, inclusiv testările periodice ale conducătorilor auto care ar trebui să fie extrem de serioase și nu doar o formalitate”, a completat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iași.
În Iași au fost două accidente grave doar în ultimele săptămâni cauzate de șoferi care au consumat alcool înainte de a se urca la volan. O șoferiță care circula cu viteză foarte mare a ucis 4 angajați ai Citadin, o companie a municipiului Iași, care lucrau la amenajarea unui drum din oraș și a rănit grav alții patru, după ce s-a izbit întâi într-o clădire. Săptămâna trecută, o altă șoferiță a băut până la un pas de comă alcoolică și apoi s-a urcat la volan. Aceasta a plecat de la o petrecere, însă la scurt timp a lovit un refugiu de tramvai și a fost rănită grav după ce mașina s-a oprit într-un stâlp, de unde pornea o trecere de pietoni.