Prima pagină » Actualitate » Leguma banală care s-a SCUMPIT de 3 ori în ultimele 12 luni. Un kg costă 40 de lei în piețele din România

Leguma banală care s-a SCUMPIT de 3 ori în ultimele 12 luni. Un kg costă 40 de lei în piețele din România

Leguma banală care s-a SCUMPIT de 3 ori în ultimele 12 luni. Un kg costă 40 de lei în piețele din România

Prețurile continuă să crească, spre disperarea românilor, care văd că nu se mai ajung cu banii de la o lună la alta. În piețe agroalimentare, o legumă banală s-a scumpit de trei ori în ultimele 12 luni.

Astfel, prețul pentru un kilogram este acum de 40 de lei, spre uluiala clienților.

Ce legumă s-a scumpit de 3 ori într-un an

Încă din cele mai vechi timpuri românii au învățat să se trateze de diferite boli cu plante. Unele sunt leacuri care te scapă de probleme, cum este cazul hreanului, cu efecte benefice în răceli.

Potrivit vremeanoua.ro, hreanul a fost adus în România de comunitatea romă, care a migrat în țara noastră înainte de 1200. Aceștia îl cultivau încă din acea perioadă.

În prezent, hreanul crește în grădinile oamenilor și chiar pe câmp, prin locurile unde de obicei se cultivă porumb.

Toamna este perioada optimă în care se culege hreanul.

Rădăcinile sale au proprietăți vindicative, dar anul acesta s-ar putea ca românii să nu se bucure prea mult. Motivul îl reprezintă prețurile exorbitante practicate de „tarabagii”.

De exemplu, în Piața Traian, din Vaslui, un kilogram de hrean se vinde cu 40 de lei. Prin comparație, morcovul, o legumă indispensabilă în bucătăria românească, este mult mai ieftin, costă doar 5 lei kilogramul.

Cum se păstrează hreanul peste iarnă

Iată o rețetă prin care puteți păstra hreanul, ca medicament, peste iarnă.

Ingrediente:

  • 300 g hrean curățat;
  • 50 ml oțet de 9 grade;
  • 50 ml de suc de lămâie;
  • 15 g sare; 15 g zahăr;
  • 100 ml apă.

Mod de preparare, potrivit rețetei Mihaelei Carmina Pop:

„Curăț hreanul cu un cuțit econom, îl tai în bucățti mici, apoi îl pun într-un castron cu apă rece, îl bag în frigider și uit de el vreo 2-3 zile. Apoi, când îmi aduc aminte de el, scurg toatã apa și-l pun într-un blender mare, împreunã cu toate ingredentele; zeama de lămâie ajută hreanul să își păstreze mai bine culoarea albă și frumoasă.

Se blenduieste vreo 3 minute sau până când totul este bine măruntit. Hreanul vă desfundă toate căile repiratorii, iar cei care au sinuzită se simt foarte bine după ce inhaleazã uleiurile ce ies din hreanul dat la blender.

Aceasta este cea mai usoară metodă de a pune hrean la borcan pentru iarnă și nu veți vărsa nicio lacrimă”.

CITEȘTE ȘI:

Gogoșarii au devenit mai scumpi în toamna 2024. Comunicat INS: „S-a raportat o creștere a ratei anuale a inflației în vara 2024”

Toamna vine cu scumpiri record. Prețul LEGUMELOR va exploda din cauza secetei din această vară

Câtă sare trebuie să pui la MURĂTURI pentru un gust și o textură ideale. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și