Prima pagină » Actualitate » LEGUMA, considerată trufanda, a apărut deja în piețele din România, deși suntem în mijlocul iernii

LEGUMA, considerată trufanda, a apărut deja în piețele din România, deși suntem în mijlocul iernii

LEGUMA, considerată trufanda, a apărut deja în piețele din România, deși suntem în mijlocul iernii

Salata verde este considerată o trufanda deoarece este una dintre primele legume proaspete disponibile primăvara, având un conținut ridicat de apă și nutrienți esențiali pentru organism.  

Legumicultorul Laurențiu Mălăescu a declarat pentru Agrointeligența că unul dintre aspectele la care nu face rabat atunci când vine vorba de recolta de salată este: calitatea. Acesta a cultivat 15.000 de salate în solarii și a vândut fiecare bucată de salată cu 3 lei la angro.

“Am pus vreo 15.000 de salate și am desfacere la două aprozare din Târgu Jiu, însă ei vând puțin, așa că am vândut o cantitate mai mare către un domn de la Deva, care mi-a luat 2.000 de bucăți și mai urmează acum să cumpere 1.000 de salate.

Ar dori și mai mult, dar nu pot eu să dau momentan pentru că lucrez doar eu cu soția și nu putem tăia cantități așa mari, nu există forță de muncă în zonă.

Am cultivat salată în 1.000 de metri pătrați în solar fără încălzire, am plantat salata în noiembrie, am trei serii cu o săptămână diferență între ele, să se maturizeze treptat.

Acum am dat-o cu un preț bun, 3 lei la angros, probabil nu se găsește. Inițial angrosiștii mi-au oferit 3,5 lei și am lăsat eu la 3 lei pentu că iau cantitate. În magazin, probabil, că va intra cu 4-5 lei bucata”, a declarat legumicultorul Laurențiu Mălăescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Din cauza lipsei forței de muncă, fermierul are în solarii doar salată, la acest moment, și urmează să producă și tomate.

“Am 1.100 de metri pătrați de solarii. Acum, în primăvară, puneam și ceapă și spanac, dar acum am doar salată, pentru că este mai mult de muncă la celelalte și nu există persoane pe care să le angajez în această activitate.

După salată voib pune roșii, castraveți și ardei. Din zona mea, eu scot printre primii tomate, la începutul lui iunie, iar castraveții pe la jumătatea lunii mai.

În ce privește salata verde, eu îmi produc răsadurile din sămânță cumpărată de pe diverse site-uri”, a mai spus fermierul.

Beneficiile consumului de salată verde:

  • Hidratează și detoxifică organismul – Conține peste 90% apă, ajutând la hidratare și eliminarea toxinelor din corp.
  • Bogată în vitamine și minerale
    Vitamina A – esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor.
    Vitamina C – întărește sistemul imunitar.
    Vitamina K – ajută la coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
    Acid folic (B9) – important pentru gravide și funcționarea corectă a sistemului nervos.
    Potasiu și magneziu – contribuie la sănătatea inimii și reglarea tensiunii arteriale.
  • Susține digestia
    Este bogată în fibre, favorizând digestia și prevenind constipația.
  •  Contribuie la sănătatea inimii
    – Conținutul de antioxidanți și fibre ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și protejează sistemul cardiovascular.
  • Ideală pentru slăbit
    Are puține calorii (aprox. 15 kcal/100 g) și oferă sațietate, fiind perfectă în diete.
  • Proprietăți antioxidante
    Protejează celulele de stresul oxidativ, prevenind îmbătrânirea prematură și unele boli cronice.

Sfaturi:

  • Alege salata verde cu frunze crocante și proaspete.
  • Spal-o bine înainte de consum pentru a elimina impuritățile.
  • Păstreaz-o în frigider, învelită într-un prosop de hârtie pentru a preveni ofilirea.

FOTO: Envato

Citește și:

Ce legume se plantează în februarie și se pot consuma în martie? Sunt considerate „trufandalele de primăvară”

Obiceiul la care terbuie să renunți dacă vrei să SLĂBEȘTI. Nu e vorba de consumul de zahăr

Ce legume NU se țin la frigider deoarece se strică. Multe gospodine fac această greșeală

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele