Temperaturile ridicate din ultimele zile au făcut ca răsadurile din solarii să crească mult mai repede, astfel că legumicultorii deja au început să planteze roșiile, deși o făceau mult mai târziu, în anii trecuți. Este și cazul lui Cosmin Dragu, din satul Albești, comuna Șimnicu de Sus, județul Dolj.
Un alt avantaj îl reprezintă faptul că pe cultivatorii de legume îi costă mai puțin și încălzirea solariilor, pentru că afară sunt și 22 de grade Celsius. Numai că sunt și dezavantaje, pentru că au apărut dăunătorii, din cauza temperaturilor ridicate.
Vremea bună are avantaje și dezavantaje pentru legumicultori. Deja este forfotă mare în solarii pentru că răsadurile au crescut foarte repede din cauza temperaturilor de primăvară.
„Ne ajută vremea bună că nu mai suntem nevoiți să folosim lemne foarte multe pentru încălzirea solariilor, dar, din cauza temperaturilor ridicate avem probleme cu dăunătorii”, spune Cosmin Dragu, legumicultor din Albești, Dolj.
În județul Dolj sunt, în acest moment, aproximativ 5.500 de fermieri.
În ședința Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea care va reglementa programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 m²/beneficiar.
Cererile se vor depune până, cel târziu, la data de 1 aprilie 2023. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, potrivit Ministerului Agriculturii.