Lichidatorul Băncii Dacia Felix cheamă din nou în INSTANȚĂ First Bank, deținută de Intesa Sanpaolo, pentru pachetul majoritar. Argumentele avocaților
First Bank, succesoarea în drepturi și obligații, la a patra mână, a Băncii Dacia Felix, a fost chemată în instanță, a doua oară, de lichidatorul judiciar al Astra Română Capital, fost acționar majoritar al băncii înființate în 1991 de omul de afaceri Sever Mureșan, recent decedat, au spus, în exclusivitate pentru Gândul, avocații companiei în insolvență.
- Avocații contestă o hotărâre de acum aproape 30 de ani a Consiliului de Administrație al celui de-al doilea creditor privat din România de după 1989, care, dacă este admisă în instanță, ar schimba structura acționariatului băncii.
- Litigiul a fost înregistrat în august la Tribunalul București, după ce acțiunea anterioară a fost respinsă, în lipsa unui document, fără a fi judecată pe fond. Noul dosar are termen în 28 noiembrie 2024.
- Între timp, acționarii First Bank s-au schimbat oficial, după ce americanii de la JC Flowers & Co. și cei mai mari bancheri din Italia, Intesa Sanpaolo S.p.a, au finalizat în iunie tranzacția de vânzare-cumpărare.
Avocații companiei în insolvență Astra Română Capital SAH, cu sediul în Luxemburg, nu s-au lăsat demoralizați de eșecul, pe formă, al primei acțiuni în instanță și au înregistrat, în data de 1 august 2024, la Tribunalul București, a doua o acțiune de constatare a nulității absolute a unei hotărâri din 1995 a Consiliului de Administrație a creditorului, prin care se decisese anularea acțiunilor deținute de acesta și de Sita Investment, o altă firmă din portofoliul fostului bancher.
Astfel, ei cer ca Astra Română Capital SAH Luxemburg (care a preluat și acțiunile Sita Investment AG Elveția) să fie repusă în calitatea de proprietar de drept al Băncii Dacia Felix, în prezent First Bank Romania SA.
Informația privind noua acțiune în instanță a fost confirmată pentru Gândul de liderul echipei care reprezintă interesele Astra Română Capital, avocatul Răzvan Călinescu. Acesta are la dosar inclusiv o hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă din 1997 cu privire la faptul că acel consiliu de administrație nu ar fi fost legal constituit.
Istoria tranzacțiilor
Banca Dacia Felix, al doilea creditor privat din România după 1989, înființată la Cluj-Napoca, în martie 1991, a fost preluată de Eurom Bank, în 1997, apoi de Bank Leumi, Piraeus Bank și, din 2018, de First Bank. Aceasta din urmă a fost recent cumpărată de cei mai mari bancheri din Italia, Intesa Sanpaolo S.p.a., de la americanii de la JC Flowers & Co., după ce au ajuns la un acord de vânzare, în octombrie 2023.
Finalizarea tranzacției de vânzare a First Bank a fost anunțată în 3 iunie 2024, ziua în care este datată și rezoluția de respingere a primei acțiuni a avocaților Astra Română Capital.
Prima acțiune, înregistrată în 18 martie, fusese respinsă pentru că la dosar nu și-a găsit drumul până în România dovada calității lui Oliver Wagner, din Luxemburg, de a reprezenta Astra Română Capital în calitate de curator.
„Trebuie depusă hotărârea Tribunalului de la Bruxelles prin care a fost el numit curator. Atâta tot. Și nu ne-a sosit. Fiind o chestie pur administrativă, vom aștepta sosirea documentului, urmând să mai depunem o dată cererea, împreună cu actele deja solicitate”, explica atunci avocatul Răzvan Călinescu pentru Gândul.
După ce documentul a ajuns în România, acțiunea a fost depusă din nou la Tribunalul București și, recent, a primit și un prim termen de judecată, pe 28 noiembrie 2024.
Am depus acțiunea și am trecut de procedura de filtru. Banca a angajat două case de avocatură și au formulat întâmpinare, iar procesul urmează să înceapă”, a confirmat, pentru Gândul, avocatul Răzvan Călinescu.
Acțiunea în instanța din România a fost demarată ca urmare a propunerii făcute de casa de avocatură după ce lichidatorul din Luxemburg a solicitat o analiză a dosarului, după cum a explicat Răzvan Călinescu.
Deschidere la negociere
Acesta este un ultim pas al lichidatorul judiciar din Luxemburg al Astra Română Capital SAH, care este supusă procedurii de insolvență, iar acesta nu poate renunța la drepturile sale, nu poate închide procedura în Luxemburg până nu epuizează toate căile prin care să le recupereze, fie prin negociere, fie pe cale litigioasă.
Liderul echipei de avocați confirmă, așa cum scrie în cererea de chemare în judecată, că, prin prisma unui impact semnificativ pe piața bancară, clientul său este deschis pentru o negociere care să îi aducă un câștig prin care să închidă procedura și să iasă din insolvență.
Răzvan Călinescu notificase Banca Națională în legătură cu prima acțiune în instanță, dat fiind că este vorba de o tranzacție pe piața financiară din România și fiind un proces care implică banca la nivel structural. În cererea de chemare în judecată, reprezentații companiei au dat asigurări că procedurile judiciare sunt complet justificate și ”nu au un caracter ridicol sau menit să intimideze”.
Conform cifrelor citate, Astra Română Capital SAH avea aproximativ 68-69% din acțiunile Băncii Dacia Felix. În primăvară, specialiștii din Luxemburg estimau că acțiunile companiei reclamante ar valora 150 – 160 de milioane de euro, iar capitalul social al First Bank era de 280 -285 de milioane de euro.
Reprezentanții Intesa Sanpaolo Bank România nu au putut fi contactați pentru o poziție oficială înainte de publicarea articolului.
Ce cotă de piața are noua bancă
„Combinația dintre First Bank și Intesa Sanpaolo Bank România creează o bancă de top 10 din România, ceea ce este un rezultat îmbucurător pentru J.C. Flowers, precum și pentru conducerea și angajații First Bank”, arăta J.C. Flower & Co. în comunicatul care anunța finalizarea tranzacției, care, conform estimărilor inițale, citate de Bloomberg, ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro.
First Bank avea active de 8,36 miliarde de lei la finalul lui 2023, în creștere de la 7,73 miliarde de lei la sfârșitul lui 2022, și o cotă de piață de circa 1,04%, față de 1,1% în anul anterior, conform raportului anual al Băncii Naționale a României.
Banca Comercială Intesa Sanpaolo era pe locul imediat următor după First Bank, cu active de 7,42 miliarde de lei la 31 decembrie 2023 (de la 7,67 miliarde de lei la final de 2022) și o cotă de piață de 0,92% (față de aproape 1,09% în anul precedent).
La acea dată, First Bank era pe locul 10, iar Intesa Sanpaolo, pe 11 în topul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin. Acest top nu includea cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere, respectiv Banca Transilvania (cu capital privat majoritar românesc), nici instituțiile de credit din sectorul de stat (CEC Bank și Exim Banca Românească – fosta Bancă de Export-Import a României Eximbank) și nici sucursalele instituțiilor de credit, persoane juridice străine, dintre care cea mai mare este ING Bank.
Astfel, la 31 decembrie 2023, activele nete bilanțiere ale celor 32 de instituții de credit active din sistemul bancar românesc însumau 803,3 miliarde de lei, în creștere cu 14,6% față de sfârșitul anului 2022.
Numărul de actori din sistemul bancar românesc la finalul anului trecut s-a menținut față de anul precedent, dar valoarea activelor nete și ponderea entităților autohtone au fost în creștere, potrivit raportului anual al BNR.
Sursa foto: Facebook / bănci – caracter ilustrativ
CITEȘTE ȘI: