Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne

Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne
Publicat: 17/06/2022, 11:52
Actualizat: 17/06/2022, 11:54

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, semnat de Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români, a făcut parte din colecția Reginei Elisabeta și a fost cumpărat de aceasta, în 1906, în timpul ”Expoziției Generale Române”.

Licitația de vară a prilejuit – joi seara – o nouă reîntâlnire cu Marii Maeștri ai Artei Românești, fiind cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă din această vară.

Lucrarea ”Pe Bucegi” – prezentată în cadrul Licitației de Vară organizată de Casa de Licitații Artmark – a fost estimată, inițial, la 140.000 – 220.000 de euro. În urma licitației, celebra pictură a fost adjudecată pentru suma de 196.000 de euro.

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, adjudecat pentru 196.000 de euro

”Subiectul acestui tablou, personaj în peisaj, se înscrie în mod evident în universul picturii impresioniste. În acest sens, deși ciobanul ocupă un loc bine semnalat în compoziție (prin verticalitatea siluetei, prin petele de brun ale hainei contrastând cu ambianța), primul protagonist al imaginii este desigur lumina solară estivală, captată în alburi colorate, în nuanțe de gris deschis, în rozuri pale, scăldând ansamblul în tonalități de surdină. În fundal, pierduți într-un abur de alburi se pot bănui, munții. Artistul nu ne furnizează anul execuției, dar lucrarea este databilă prin specificitatea ei în perioada albă și probabil realizată către 1896-1906. Prin subiect și prin tratare picturală, face parte din suita de variațiuni pe aceeași temă a ciobanului tânăr în peisaj pe care Grigorescu o introduce în pictura noastră (devine subiect național prin excelență), pe care o cultivă și o explorează în numeroase ipostaze, cu precădere în formate verticale de pânză”, se precizează pe site-ul Casei de Licitații Artmark.

În cadrul acestei licitații au fost prezentate și alte picturi ale marelui Nicolae Griogorescu. ”Han în Bretania”ulei pe lemn 25 x 37 cm semnat stânga jos, cu roșu, ”Grigorescu” –  a fost estimat de organizatori la 40.000 – 70.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 60.000 de euro.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Fundița roșie” – ulei pe carton 57 x 47.5 cm semnat dreapta sus, cu brun, ”Tonitza” -, aparținând pictorului Nicolae Tonitza (supranumit și ”interpret al tristeților luxuriant colorate”), a fost estimat la 80.000 – 120.000 de euro și a fost adjudecat pentru suma de 80.000 de euro.

”Desprinsă din marea temă a umanului, tema copilăriei se va regăsi în repertoriului artistului Tonitza începând cu anul 1912, când va realiza opere precum: „Joc de copii”, „Cap de fetiță”, „Ticuleana”, „Bébé” ș.a. Mai târziu, în anul 1921, momentul mutării sale la Vălenii de Munte, tema copilăriei va cunoaște sensuri profunde, prezența copiilor pe care îi va avea în preajmă (Catrina, Petru, Irina, Ticuleana, Țuca,  Nineta, Ionel a lui Mohor) având să îi ofere prilejul unei adevărate incursiuni în lumea copilăriei”, menționează site-ul Casei de Licitații Artmark.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”ulei pe carton 48 x 39 cm semnat dreapta jos, cu brun, „Tonitza” -, semnat de Nicolae Tonitza, a fost estimat de organizatorii licitației la 15.000 – 25.000 euro, fiind adjudecat pentru suma de 26.000 de euro.

”Unul din filoanele cele mai bogate ale măiestriei creației tonitziene îl va îndeplini negreșit cromatica sa, pictura însemnând pentru artist culoare, precum și mijloc de oglindire a emoțiilor. Paleta sa devine astfel imaginea sensibilă a unei idei, raportată la atitudini, gânduri sau emoții, utilizată de artist la evocarea a ceea ce iubea mai mult: oameni, natură sau Balcic. Balcicul avea să îi ofere începând cu anul 1933 pictorului Tonitza prilejuri nesfârșite de intuiție”

Artmark

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”, semnat Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 26.000 de euro

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro

”Ușă verde” – ulei pe pânză 59 x 50.5 cm semnat stânga jos, cu negru, ”TUC” -, purtând semnătura lui Ion Țuculescu, a fost estimat la 30.000 – 50.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 75.000 de euro.

  • Opera a participat la expoziția retrospectivă itinerantă „Ion Țuculescu”, Constanța, 1965, la cat. 21.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu”, Ion Vlasiu, Ed. Meridiane, București, 1966, la cat. 21, sub titlul „Ușa verde”. Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, Bucarest, 1974, la cat. 41, sub titlul „Ușa verde”.
  • Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, București, 1974, la cat. 41, sub titlul „Porte verte.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, Cătălin Davidescu, Ed. MNAC, București, 2020, la p. 70.

Atras de modernitatea artei populare românești încă de la început, artistul Țuculescu va manifesta trăsături însuflețite de colorist, învăluind imaginile în nuanțe răsunătoare.

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar