Prima pagină » Actualitate » Licitație ANCOM pentru frecvențele 5G. Câți bani va încasa statul român de la operatorii RCS&RDS, Orange și Vodafone

Licitație ANCOM pentru frecvențele 5G. Câți bani va încasa statul român de la operatorii RCS&RDS, Orange și Vodafone

Licitație ANCOM pentru frecvențele 5G. Câți bani va încasa statul român de la operatorii RCS&RDS, Orange și Vodafone

Licitația ANCOM pentru frecvențele 5G a luat sfârșit, iar statul român urmează urmează a încasa la buget 432,6 milioane de euro, a anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica.

Potrivit şefului ANCOM, câştigătorii licitaţiei sunt Orange Romania, RCS&RDS şi Vodafone România.

Cele trei companii au achiziţionat un spectru de 420 MHz, ceea ce înseamnă 76% din totalul de frecvențe oferit de ANCOM.

Cine a dat cei mai mulți bani

Din suma atrasă, Orange România a achitat cel mai mult, aproximativ 264 milioane de euro. Vodafone România va plăti 122,5 milioane de euro, iar RCS&RDS, 45,5 milioane de euro. Câştigătorii vor opera în benzile de frecvenţă 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz.

În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 a fost de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate.

Aceeaşi factori se aplică şi în ceea ce priveşte taxa de licenţă. Astfel, ANCOM a propus ca taxa de licenţă să fie achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor, suma preţurilor de pornire fiind, iniţial, de 693 de milioane euro. Taxa de licenţă a fost aprobată prin Hotărâre a Guvernului şi devine venit la bugetul de stat.

ANCOM anunţa, în 28 octombrie, că, până la data-limită, primise trei candidaturi de participare pentru alocarea celor 555 MHz în aceste benzi de frecvenţă, din partea Orange România, RCS&RDS şi Vodafone România. Ulterior, ANCOM a transmis că toate cele trei candidaturi au fost validate, iar o primă rundă a procedurii privind licitarea frecvenţelor 5G urma să fie organizată pe data de 8 noiembrie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și