Liderii sindicatelor din educație au anunțat, după negocierile de duminică după-amiază cu reprezentanții Guvernului României, că nu vor renunța la greva generală. Aceasta va începe luni, 22 mai, și la ea vor participa 150.000 de profesori şi 50.000 – 60.000 de angajați nedidactici şi personal auxiliar.
În acest context, părinții sunt sfătuiți să își țină copiii acasă, luni, chiar dacă școlile nu se vor închide. Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi până când cei care au aderat la declanşarea ei vor renunţa.
Liderii sindicatelor din educație au afirmat că Executivul a venit „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile”, dar se declară în continuare „deschiși negocierilor”, care – de altfel – vor continua în perioada următoare.
Liderii de sindicat au mai precizat că la negocieri au fost menționate bonusuri pentru profesorii debutanți și cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.
Guvernul a anunțat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.
La întâlnire au participat, pe lângă sindicaliști și premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
„Nu putem lăsa copiii azi în prag de examen suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi”, le-a spus prim-ministrul sindicaliștilor, înainte de runda de negocieri.
„Greva va continua. Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (…) Altceva în plus nimic. Şi că, de fapt, Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor. Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit. (…) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FLSI), Simion Hancescu.
Și preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a confirmat că greva va continua.
„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei (cei care au semnat pentru protest – n.r.) vor trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare”, a spus Marius Nistor.
El adaugă că „pe această ofertă, cu certitudine, mâine va fi grevă generală”.
„Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declaraţii, şi, bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a mai spus Marius Nistor.
Conform legii, pe perioada derulării grevei cadrele didactice participante nu vor fi plătite, Nistor spunând că cele peste 150.000 de cadre didactice şi 50-60.000 personal nedidactic şi personal auxiliar şi-au asumat acest lucru.
„Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a spus Marius Nistor.
La rândul său, Simion Hăncescu a aminit că în România au existat două greve mari, una de 5 săptămâni şi alta de 3 săptămâni, în ultimii 30 de ani.
„Totul depinde de Guvernul României”, a continuat el.