Prima pagină » Actualitate » Liderul galeriei Rapidului, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile!/Ce decizie s-a luat în cazul lui Daniel Niculae

Liderul galeriei Rapidului, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile!/Ce decizie s-a luat în cazul lui Daniel Niculae

Liderul galeriei Rapidului, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile!/Ce decizie s-a luat în cazul lui Daniel Niculae

Procurorii au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei dintre membrii galeriei Rapid, printre care și a șefului „Legione Granata”, Liviu Ungureanu zis „Bocciu”.

Ultrașii Rapiduului sunt acuzaţi că foloseau ilegal materiale pirotehnice pe stadioane în timpul desfăşurării meciurilor de fotbal.

12 ultrași, cercetați sub control judiciar

Alţi 12 ultraşi, reţinuţi joi, 14 martie, vor fi plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi distrugere.

În dosar este cercetat în libertate şi preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, acesta fiind audiat joi, timp de mai multe ore.

„În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2023 pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat mai multe persoane şi care avea drept scop introducerea şi folosirea materialelor pirotehnice în incinta stadioanelor de fotbal, în timpul desfăşurării meciurilor, tulburarea ordinii şi liniştii publice prin violenţe asupra bunurilor şi distrugerea suprafeţei de joc prin folosirea de materialele pirotehnice, producându-se degradarea gazonului prin explozia materialelor pirotehnice, punând în pericol integritatea fizică a altor persoane (copii de mingi, stewarzi, jucători de fotbal, pompieri, reporteri)”, au precizat anchetatorii.

Arme găsite acasă la liderii galeriei de la Rapid

Procurorii au găsit materiale pirotehnice, arme de foc letale şi arme albe la locuinţele membrilor galeriei Rapidului, în urma percheziţiilor efectuate joi în 19 locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova şi Iaşi.

Potrivit datelor din anchetă, pe 29 octombrie 2023, jandarmii au efectuat un control în zona Peluza nord a Stadionului Giuleşti, secţiunea 119 – 120, unde au găsit într-un grup sanitar destinat bărbaţilor patru saci ce conţineau 371 de articole pirotehnice – petarde, fumigene, torţe, combinezoane de culoare neagră şi măşti din plastic.

Materialele pirotehnice erau ascunse într-un spaţiu din grupul sanitar, mascat de o uşă în peretele acoperit cu faianţă.

„Nico”, luat de acasă

Astăzi,  14 martie 2023, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente pun în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară și 28 de mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov, Prahova și Iași,  într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii publice prin violență asupra bunurilor, orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzute de articolul 37 lit. a din Legea 126/1995.

Persoanele vizate vor fi conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere care vor fi puse în aplicare, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu Serviciul Grupuri Infracționale Violente, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, distrugere prin incendiere si tulburarea ordinii și liniștii publice.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, precum și de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Poliția Capitalei.

Care ar fi motivele ridicării lui Daniel Niculae

Este vorba de materialele pirotehnice introduse de fanii Rapidului și se pare că aceștia ar fi avut parte ajutorul lui Daniel Niculae. Acesta e audiat de aproximativ o oră. A fost audiat și liderul galeriei Rapidului, Liviu Ungurean. Sunt vizați foarte mulți membri ai galeriei. Și se pare că la percheziții s-au găsit mai multe arme de foc și arme albe.

S-au găsit arme letale la percheziții

„Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate mai multe materiale pirotehnice, arme de foc letale, arme albe și sume de bani.

Pe parcursul urmăririi penale sprijinul tehnic a fost asigurat de către I.G.P.R. – Direcția Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Surse: Liderul galeriei Rapid ar fi inițiatorul grupului infracțional

Surse judiciare spun că începând cu luna septembrie 2023 Ungurean Georgian-Liviu zis „Bocciu”, liderul galeriei echipei sportive Rapid Bucureşti, a inițiat şi constituit un grup infracțional organizat împreună cu alte 3 persoane, la care au aderat alţi 13 membri ai galeriei, în scopul săvârşirii infracțiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de articolul 371 alin. (2) din Codul penal şi producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, folosirea sau orice altă operațiune cu materii explozive, efectuate fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 31 din Legea 126/1995, constând în aceea că la meciurile echipei de fotbal FC Rapid Bucureşti a coordonat activitatea infracțională de deținere, transport, introducere şi folosire a materialelor pirotehnice în incinta stadioanelor de fotbal în scopul distrugerii bunurilor şi a suprafeței terenului de joc, prin aruncarea pe aceasta de articole pirotehnice.

De asemenea, membrii grupului infracțional organizat beneficiau şi de sprijinul unor angajați din cadrul Clubului Sportiv Rapid Bucureşti, precum şi al altor suporteri din alte oraşe (Ploieşti, Iaşi), care îi ajutau în vederea introducerii şi ascunderii articolelor pirotehnice în stadioanele unde echipa FC Rapid Bucureşti urma să dispute partidele de fotbal.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele