Liderul grupării interlope din SUA, fiul autorului „jafului secolului”, adus în țară. Cum a dispărut de pe cardurile americanilor un milion de dolari
Alexandru Daniel Stoica, liderul interlop aflat pe lista Most Wanted până la finalul lunii aprilie, când a fost prins în Italia, a fost adus duminică în ţară, de către poliţiştii din Bucureşti. Liderul interlop extrădat, fiul lui Marian Stoica, cunoscut ca Dacian Ursaru, cel care a atacat în 2011 un transport de bijuterii, era dat în urmărire internațională de trei ani, când pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă, pentru spălare de bani.
”La data de 5 iulie 2024, polițiști din cadrul Poliției Capitalei – Serviciul de Investigații Criminale au adus în țară, din Italia, un bărbat, de 34 de ani, domiciliat în București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni economice. Acesta avea emis pe numele lui, de către Tribunalul București, un mandat de arestare preventivă”, a anunțat, duminică, Poliția Capitalei.
Surse judiciare au precizat, pentru Gândul, că bărbatul extrădat din Italia este Alexandru Daniel Stoica, liderul unei grupări de infractori români care acționa în SUA.
Alexandru Daniel Stoica este încarcerat de vineri 5 iulie, după ce instanța a confirmat mandatul de arestare emis pe numele lui de Tribunalul București, în 31 mai 2021.
Alexandru Daniel Stoica a fost prins la Milano, la finalul lunii aprilie, și ținut în arest de autoritățile italiene, până la extrădarea lui.
Liderul interlop este acuzat într-un dosar DIICOT, pentru spălare de bani. Anchetatorii au făcut, la începutul lunii mai 2021, percheziții la opt adrese din București și Ilfov care îi aparțineau lui Alexandru Daniel Stoica.
Gruparea lui Alex Stoica retrăgea zilnic 30.000 de dolari de pe cardurile americanilor
Liderul interlop a fost acuzat de autoritățile din SUA că ar fi făcut parte dintr-o grupare internațională specializată în clonarea cardurilor bancare și ar fi furat, din conturile unor cetățeni americani, sute de mii de dolari.
Gruparea acționa la Miami Beach, iar membrii bandei reușeau să retragă, de pe cardurile victimelor, în jur de 30.000 de dolari pe zi. O parte din acești bani a ajuns în România, unde au fost achiziționate mașini de lux în valoare de aproape 850.000 de euro.
Gruparea condusă de Alexandru Daniel Stoica formată din 13 români şi un grec era considerată una din cele mai mari rețele de skimming din nordul districtului Alabama.
Anchetatorii americani l-an prins, în octombrie 2020, pe Alexandru Daniel Stoica, în timp ce încerca, cu o cagulă pe faţă, să scoată bani, cu carduri false, de la un bancomat. Liderul interlop a stat în spatele gratiilor doar câteva luni, apoi a dispărut.
La perchezițiile din 2021, anchetatorii DIICOT au ridicat 15 persoane, însă liderul interlopul Alex Stoica, pus sub acuzare și de anchetatorii americani, a fost de negăsit.
În urma descinderilor, anchetatorii au găsit atunci cinci autoturisme de lux, cu o valoare de piață de aproximativ 840.000 de euro. Surse apropiate anchetei spuneau atunci, pentru Gândul, că este vorba despre un Lamborghini URUS, un Lamborghini HURACAN, un Mercedes Benz AMG G 63, un BMW 850I XDRIVE și un Mercedes Benz S 350.
În urma solicitării procurorilor DIICOT, Tribunalul București a admis propunerea de valorificare anticipată, de către Agenția Națională de Administrarea a Bunurilor Indisponibilizate, a patru autoturisme de lux deținute de Alexandru Daniel Stoica.
Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Stoica este fiul lui Marian Stoica, alias Dacian „Ursaru”, unul dintre liderii interlopi din Capitală. Dacian Ursaru a fost acuzat că, în anul 2011, ar fi fost „creierul” unei tâlhării catalogate de presă drept „jaful secolului”. A fost vorba despre un atac pe autostrada A1 care a vizat un transport de bijuterii în valoare de aproximativ 650.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: