Conflictul din Donbas – unde Ucraina înfruntă separatiștii pro-ruși din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk – cunoaște, în aceste zile, o nouă etapă, iar ipoteza potrivit căreia se caută un pretext pentru ca Rusia să intervină rămâne, încă, în actualitate.
Liderul separatist al Republicii Populare Donețk – Denis Pushilin – a anunțat, într-un mesaj postat pe canalul său Telegram, că populația va fi evacuată, rapid, către sud-estul Rusiei, în regiunea Rostov.
Denis Pushilin a precizat că această decizie este impusă de o posibilă intervenție militară în forță a Ucrainei, acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că urmează să dea un astfel de ordin.
”Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă, să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a declarat liderul separatist, citat de RIA Novosti.
O astfel de decizie, spun analiștii militari, poate oferi și ”pretextul” necesar Moscovei pentru a intra în regiune și pentru a ”proteja viețile cetățenilor ruși din Donbas”, cu atât mai mult cu cât, cu doar câteva zile în urmă, ambasadorul Federației Ruse la UE a precizat că Rusia va interveni dacă Ucraina va lansa provocări.
Surprinzător, însă, Dmitri Peskov – purtător de cuvânt al Kremlinului – a declarat, vineri, că ”nu este la curent cu planurile de evacuare a populației republicilor Doneţk sau Lugansk”.
Liderul separatist al Republicii Populare Donețk a mai menționat că – ”de comun acord cu autoritățile ruse” – în regiunea Rostov a fost alocată o zonă pentru populația Donețk și Lugansk, iar la punctele de trecere a frontierei ”au fost create condiții pentru o tranziție rapidă”.
Denis Pushilin a îndreptat, nou, un deget acuzator către autoritățile de la Kiev, spunând că acestea au decis suplimentarea constantă a numărului de militari din zona de conflict, dar și a echipamentelor militare.
”Forțele armate ale Republicii Populare Donețk, având experiență în conducerea operațiunilor militare, sunt pregătite, constant, de luptă. Sunt pe deplin capabile să protejeze populația civilă și infrastructura. Cu toate acestea, viața și sănătatea cetățenilor noștri pot fi puse în pericol în timpul bombardamentelor inamicului”, a mai spus Pushilin, în încercarea de a argumenta evacuarea populației.
Citește și: