Ligia Deca i-a retras atribuțiile de serviciu secretarului de stat Florin Lixandru. De ce la ce a pornit totul

Publicat: 01 02. 2023, 17:41
Actualizat: 01 02. 2023, 17:52
Ligia Deca i-a retras atribuțiile de serviciu secretarului de stat Florin Lixandru. De ce la ce a pornit totul / Sursa FOTO: Facebook

Sunt discuții aprinse în interiorul Ministerului Educației. Secretarului de stat Florin Lixandru i-au fost retrase atribuțiile de serviciu printr-un ordin semnat de ministrul Ligia Deca.

„Momentan, sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie”, scrie pe Facebook Florin Lixandru.

„Este un delict de opinie”

Florin Lixandru susține că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”, precizând că legile Educaţiei sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”.

Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris pe Facebook Florin Lixandru.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege „concepute de ministerul Educaţiei a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.

Modificările cu care PSD nu este de acord

Lixandru afirmă că, în ceea ce priveşte admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că „ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupţiei”.

Totodată, social-democrată arată că trebuie privită „cu multă rezervă” propunerea făcutăm de Ligia Deca de înmulţire a probelor de examen de Bacalaureat.

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor – nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, mai arată Lixandru.

El declară că au fost multe modificări ale Legii Educaţiei „fără efectul scontat”.

„Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024”, afirmă secretarul de stat.