Ministerul Educaţiei reacționează după câteva zile la Scandalul Bulai. Deja contoversatul dascăl și mentor a fost taxat de SNSPA care a aprobat, marți, suspendarea sa din toate funcțiile pe care le ocupă. Instituția precizează că acesta și-a depus cererea de pensionare, care este „un act unilateral”. Autosesizat, Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 deja strânge mărturii suplimentare care să probeze posibilele abuzuri ale profesorului.
Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei
Ministerul Educției a transmis, miercuri, prima reacţie după acuzaţiile care vizează cadre de la SNSPA şi a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi şi modul cum acestea au fost gestionate de către comisiile de etică, ceea ce poate sugera că există o situație endemică în școli.
Ministerul Educaţiei nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei.
Sursa citată a precizat că, având în vedere cazurile recente semnalate în spaţiul public, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la:
Ministerul Educaţiei precizează că, suplimentar, a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin:
Hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitar, consideră Educația.
În cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior, se mai arată în comunicatul de presă.
Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.