Ministrul Educației, Ligia Deca, a postat vineri, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, un mesaj prin care transmite că materia „Istoria evreilor. Holocaustul” urmează să fie studiată la nivelul învățământului secundar.
Totodată, ea spune că Ministerul Educației va continua să ia măsuri privind combaterea antisemitismului.
„Acum 78 de ani, în ziua de 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, loc de suferință pentru mai mult de un milion de evrei, polonezi sau romi și familiile lor.
Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc.
Și, pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita», începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» va fi cuprinsă în planurile-cadru ale învățământului secundar superior.
Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului”, a transmis ministrul.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmă, în contextul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „memoria este insuficientă; trebuie să acționăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”.
„Astăzi, când marcăm cea de-a 78-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, ne amintim și onorăm milioanele de victime ale Holocaustului.
Aș dori să îmi exprim întreaga compasiune pentru toți cei care au suferit în urma Holocaustului, precum și admirația mea pentru toți cei care au luptat și continuă să lupte pentru triumful rațiunii și al toleranței asupra prejudecăților.
În această zi, ca în fiecare zi, comemorăm Holocaustul și ne reînnoim angajamentul față de lupta continuă împotriva discriminării și intoleranței.
Așa cum am afirmat și la întâlnirea Consiliului Rabinilor din Europa, în prezența Președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, memoria este insuficientă; trebuie să acționăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla și de a pune în aplicare soluții pentru condamnarea discriminării și abolirea tuturor formelor de violență împotriva comunității evreiești și a altor grupuri vulnerabile”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, Cătălin Predoiu.