După ce procurorii au început o anchetă în cazul dezvăluirilor făcute de foste și actuale studente ale lui Alfred Bulai, fostul șef al Departamentului de sociologie de la Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), subiectul „hărțuire sexuală” a reapărut în centrul atenției, informațiile alarmante declanșând nu numai un val de reacții, ci și numeroase întrebări referitoare la cumulul de factori care conduc către astfel de situații. Cel puțin 10 tinere au depus plângeri penale împotriva lui Alfred Bulai, iar în tot acest scenariu surprinzător a fost vehiculat și numele sociologului Marius Pieleanu, care, după acuzațiile care i-au fost aduse de foste studente, a anunțat că întrerupe contractul cu SNSPA.
Profesorul Alfred Bulai este acum în vizorul procurorilor, care l-ar putea pune sub acuzare pentru folosirea funcției în scop sexual, după dezvăluirile despre hărțuiri și agresiuni sexuale ale sociologului, făcute de foste și actuale studente ale acestuia, în urma investigației snoop.ro.
Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au primit, inițial, 10 e-mailuri de la posibile studente victime ale profesorului Alfred Bulai. (mai multe detalii AICI)
În exclusivitate pentru Gândul, sex terapeutul Zoltan Nagy a spus că, în ultimele zile, a urmărit o avalanșă de evenimente mediatizate, fiind surprins să constate că printre abuzatori sexuali se numără dascăli, educatori și profesori universitari.
Hărțuirea sexuală este un fenomen alarmant, iar Zoltan Nagy punctează că, din nefericire, se dovedește a fi tot mai des întâlnit. Abuzatorii sunt în jurul nostru, îi întîlnim pe stradă fără a fi conștienți de pericolul pe care îl reprezintă, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile readuce în prim plan o problemă extrem de gravă, nu îndeajuns analizată.
„Zilele acestea, am tot butonat telecomanda televizorului și, printre programele care transmiteau jocurile olimpice, știri și alte emisiuni TV, mi-au atras atenția câteva informații care, apoi, s-au reluat și repetat zilnic. Erau știri legate de accidente, bătăi, crime, droguri, dar și violuri, agresiuni sexuale, hărțuire sexuală și chiar pedofilie.
Am sesizat că din grupul violatorilor și agresorilor sexuali făceau parte, surprinzător, dascăli, educatori, profesori universitari…
Nu voi repeta numele acestora, pentru că au fost destul de mult vehiculate, vreau doar să vorbesc în general despre acest fenomen alarmant – viol, hărțuire sexuală – tot mai des întâlnit și care pare să meargă umăr la umăr cu consumul de droguri, un alt fenomen îngrijorător care, la fel, face zilnic victime, într-un fel sau altul.
Putem spune că nu există un loc fix unde are loc hărțuirea și nici o categorie socială din care fac parte violatorii sau pedofilii. În mai toate instituțiile, hărțuirea sexuală – și uneori violul – sunt prezente. Uneori, totul iese la iveală, cum s-a întîmplat și în aceste zile, alteori, totul este mușamalizat sau se trece cu vederea mult prea ușor.
Dar trebuie știut că acești psihopați – nu le pot spune altfel – trăiesc printre noi, trecem zilnic pe lângă ei pe stradă, în magazine sau la locul de muncă. În școli, în spitale, ei sunt peste tot. De asemenea, nu contează profesia, vârsta, religia… Ei apar atunci când nu te aștepți și, din păcate, uneori este prea târziu”, a spus sex terapeutul Zoltan Nagy, pentru Gândul.
Sunt soluții, spune sex terapeutul Zoltan Nagy, numai că acestea se dovedesc a fi „firave” și lipsesc, din păcate, măsurile drastice. Victimele abuzatorilor trec prin traume de neimaginat, care le schimbă întreg cursul vieții.
Castrare chimică? Castrare chirurgicală pentru violatori? Zoltan Nagy este sceptic, din acest punct de vedere, și consideră că „psihopatul, chiar și castrat, va produce neplăceri și va contiuna mental, fizic și cu alte mijloace să hărțuiască și să facă rău unei persoane din punct de vedere sexual”.
„Desigur, soluții ar fi, dar sunt firave și, din păcate, din cauza legislației, nu se întâmplă nimic pozitiv, nu se pot lua măsuri drastice care să aibă efect dur asupra persoanelor care hărțuiescu sau violează tineri, tinere, femei și copii.
Traumele sunt diferite la cei care trec prin asemenea experiențe, însă sunt greu de uitat, e foarte greu de revenit la o viață normală. Și, daca se întîmplă cuiva care are 10, 12, 14 ani, este cumplit de greu să uite acele momente… Unele dintre victime sunt urmărite toată viața de acest coșmar care va lăsa amprente adânci asupra vieții lor sexuale, asupra vieții de cuplu.
Am auzit unele propuneri în cadrul unor emisiuni TV, se vorbește despre castrare chimică sau chiar chirurgicală… Sună interesant, însă nu va avea un efect asupra psihopatului, asupra celui care gândește în felul lui absurd chiar și castrat… Iar despre o «castrare» a creierului nu se poate discuta.
Psihopatul, chiar și castrat, va produce neplăceri și va contiuna mental, fizic și cu alte mijloace să hărțuiască și să facă rău unei persoane din punct de vedere sexual. Poate că ar putea deveni chiar mai dur și nemilos după castrare! Legea trebuie schimbată și acești psihopați ar trebui să fie pedepsiți crunt și izolați de societate. Sunt foarte mute cazuri în care au violat și au violat din nou și din nou. De ce? Pentru că pedepsele sunt neconcludente, fară efect asupa psihopaților sau pedofililor!
Eu nu cred că o castrare chimică sau chirurgicală ar avea efect aspra unui pedofil, violator sau agresor sexual, în așa fel încât el să nu mai aibă dorința de a agresa o persoană.
Ar fi necesar să se se țină cât mai multe emisiuni în spațiul media TV și să se scrie cât mai mult pe acest subiect în presă. Să fie invitați în emisiuni psihologi, sexologi, psihiatri, criminaliști și medici. Apoi să fie discutat și analizat totul la nivelul Guvernului României și elaborată o lege dură, care să taie elanul acestor psihopați sexuali”, a mai spus Zoltan Nagy
De-a lungul timpului, este evident că foarte mulți abuzatori sexuali ar fi fost descoperiți și nu ar mai fi putut să facă rău. Numai că, atrage atenția Zoltan Nagy, nu este nevoie numai de atenție permanentă și de discuții în care astfel de subiecte să fie abordate și explicate pe înțelesul tuturor tinerilor.
„Însă, până la a se ajunge la o nouă lege, ar fi ideal să fim mult mai prevăzători, să fim atenți la anturaj, să ne ferim dacă avem cel puțin 1% neîncredere față de o persoană. Tinerii care sunt activi pe site-uri de socializare și sunt adepții internetuluișstiu să citească, să fie mult mai atenți și autodidacți, să studieze pericolele, să învețe din ceea ce au pățit alții.
Părinții – chiar dacă sunt extrem de ocupați – să încerce să aloce măcar 30 de minute zilnic și să discute cu copiii lor fară menajamente despre acet fenomen – viol, pedofilie, sex și droguri, efecte și urmări.
Faptul că un bărbat hărțuiește o femeie, o elevă, o studentă sau o colegă de servici nu reprezintă, din nefericire, o noutate, au fost, sunt și vor fi mereu cazuri de acest gen. Așa cum am mai spus, unele dintre aceste fapte reprobabile trec și se uită tacit. În unele cazuri, femeia hărțuită sau chiar violată părăsește aceea instituție sau acel loc de muncă. Unele studente acceptă acest flirt, această joacă erotică cu profesorul, primesc o notă mare de trecere și totul este uitat.
Alteori, elevele sau studentele nu au curajul să discute cu nimeni despre ceea ce au pățit și nu denunță imediat un gest dubios, care s-ar transforma într-un semnal de alarmă pentru abuzator. Să nu uităm că acest agresor psihopat este, în primul rând, bărbat. Abia după aceea este profesor, inginer, educator, preot, ministru sau sportiv”, explică sex terapeutul Zoltan Nagy, în exclusivitate pentru Gândul.
Atunci când vorbim despre dorința sexuală, precizează sex terapeutul Zoltan Nagy, „hormonii sunt prezenți și își fac jocul lor”, numai că abuzatorii pot interpreta absolut greșit un anumit comportament al unei femei.
Cercetările recente au stabilit că „6-7 % dintre bărbați nu își pot controla dorința animalică, imboldul sexual”, avertizează Zoltan Nagy. Când aceștia trec linia imaginară dintre flirt și hărțuire sexuală, devin prădători sexuali și intră în „zona violenței sexuale”.
„Imboldul și dorința sexuală funcționează la fel pentru toți, hormonii sunt prezenți și își fac jocul lor, în unele cazuri și cu puțin «ajutor» din partea femeilor, fetelor agresate, care se expun mai mult decât trebuie, provoacă fără să-și dea seama, incită prin vestimentație sau prin poziția corpului, flirtează fără să se gândească la consecințe și totul se poate termina prost sau chiar fatal.
Din păcate, este foarte greu ca acești psihopați să fie depistați fără ca ei să facă ei primul pas și să fie imediat denunțați la primul gest dubios. Să fim atenți pe unde umblăm și cu cine ne vedem și să folosim capacitatea intuitivă și inteligența nativă pentru a gândi cu capul, nu cu inima.
Se mai spune, în urma cercetărilor efectuate la nivel mondial, că in jur de 40% dintre bărbați ar fi agresat sexual – cel puțin o dată în viață – o femeie. Desigur, multe dintre aceste abuzuri au rămas fără urmări, fără ca victima să depună plângere.
Astfel de bărbați nu mai țin cont de ceeea ce este moral și ce nu, nu țin cont de consecințele faptelor lor, nu țin cont că pot face rău și pot distruge oameni, pot distruge viitorul victimelor pe care le abuzează. Trecând peste această line imaginară, psihopații intră în zona violenței sexuale, unde, mental, nu mai pot controla situația.
De aici mai este doar un pas pentru a se ajunge la un deznodământ fatal. Din fericire pentru violator, legea este una permisivă, eventual își pierde libertatea 2, 3, poate 4 ani… Dar victima sa va rămâne cu traume pentru zeci de ani sau toată viața
Este foarte clar că toți ne dorim mereu ceva nou, am vrea să încercăm totul și le-am încerca pe toate. Dar știm că nu este posibil, pentu că gândim normal, avem discernământ, gândim logic, știm unde este acea limită unde trebuie să ne oprim.
Suntem educați în acest mod, creierul știe unde să pună frână pentru a nu ne duce în zona derizoriului și a penibilului, în zona unei infracțiuni sexuale. Cine trece de această barieră, intră fără să mai gândească în zona de viol și de agresiune. Nu va mai ține cont nici de vârsta și nici de sexul celui abuzat”, încheie sex terapeutul Zoltan Nagy, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: