„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”
A trecut mai mult de o lună de când Forțele Armate ale Ucrainei au invadat regiunea Kursk a Rusiei, iar trupele Kievului continuă să dețină o parte semnificativă din teritoriul recunoscut internațional al adversarului lor. În ciuda încercărilor Kremlinului de a minimiza semnificația operațiunii Kursk a Kievului, aceasta a avut deja un impact semnificativ asupra cursului războiului ruso-ucrainean, lămurind câteva întrebări care nu primiseră, până acum, niciun răspuns.
Potrivit informațiilor din teritoriile ocupate de forțele ucrainene în regiunea Kursk, localnicii afirmă că războiul a început, într-adevăr, pe 6 august 2024.
Deși au existat activități militare anterioare care s-au extins dincolo de granițele Ucrainei, acestea erau de natură diferită, notează The Insider. Incursiunile anterioare au implicat grupuri rusești pro-ucrainene, cum ar fi Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarului Rus, care acționau în cooperare cu forțele ucrainene.
- Cu toate acestea, acțiunile anterioare au fost văzute, în primul rând, ca raiduri limitate, concentrate mai mult pe crearea unui impact propagandistic decât pe stabilirea unei prezențe susținute ucrainene pe teritoriul rus.
- Acestea s-au caracterizat prin durata lor scurtă și utilizarea limitată a resurselor.
- Situația din regiunea Kursk implică, însă, acțiunea unui mare grup militar (estimat la până la 10.000 de militari).
- Blidatele, artileria grea și aeronavele sunt folosite în mod activ în luptă.
Conform celor mai recente rapoarte ucrainene, Forțele Armate ale Ucrainei controlează 100 de așezări care acoperă o suprafață de 1.294 km² (aproximativ 500 mile pătrate). Nu este clar câți civili ruși rămân pe acest teritoriu, dar probabil este vorba de mii de oameni.
Fisuri mari în strategia lui Putin
Kremlinul s-a dovedit incapabil să-și apere propriul teritoriu împotriva agresiunii externe, iar această realitate erodează încrederea în strategia actuală a lui Putin de a epuiza Ucraina și aliații săi occidentali printr-un „război de uzură ”.
Totuși, deși trupele ucrainene înaintau în regiunea Kursk, Vladimir Putin a semnalat că astfel de evenimente de amploare ar putea fi pur și simplu ignorate.
Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, forțele străine au ocupat o parte semnificativă a teritoriului rus. De la cel de-al Doilea Război Cecen, este pentru prima oară când un număr atât de mare de cetățeni ruși au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza acțiunilor militare, iar o evacuare de această amploare probabil că nu a mai avut loc din 1941.
Forțele Armate ale Ucrainei au preluat și controlul stației de contorizare a gazelor din Sudzha – o infrastructură-cheie legată de ultima rută de tranzit de gaze pe uscat între Rusia și Europa.
Până astăzi, președintele Rusiei nu a găsit timp să viziteze regiunea Kursk
Ce făcea Vladimir Putin în timpul acestei incursiuni a armatei ucrainene?
Președintele Rusiei a vizitat Baku, în Azerbaidjan, a inspectat livezile de peri din Kabardino-Balkaria, s-a oprit la Beslan cu două săptămâni înainte de comemorarea a 20 de ani de la atacul terorist, l-a observat pe fiul lui Ramzan Kadîrov, Adam, la vânătoare în Cecenia, a susținut o lecție de „Conversație pe chestiuni importante” într-o școală din Tuva și a vizitat Mongolia. Până astăzi, președintele Rusiei nu a găsit timp să viziteze regiunea Kursk.
- Între timp, cercetările proiectului OpenMinds arată că, după 6 august 2024, principalul subiect de discuție pe internetul rusesc a fost invadarea regiunii Kursk.
- Proiectul FilterLabs AI, care analizează comentariile rețelelor sociale, a înregistrat o creștere bruscă a evaluărilor negative ale performanței lui Putin.
Chiar și agențiile de sondare în general loiale, cum ar fi FOM, Centrul Levada și VTsIOM, au raportat o anxietate crescută în rândul rușilor și o scădere a încrederii în președintele Putin.
În ciuda acestui fapt, Vladimir Putin s-a referit la evenimentele din jurul Kurskului nu ca la o criză, ci la o „provocare” (7 august), „circumstanțe” (8 august), o „situație de combatere a terorismului” (12 august) și pur și simplu o „situație” (22 august).
În timpul unei lecții publice, din 2 septembrie, într-o școală din Kyzyl, Putin le-a spus elevilor despre „bandiții care au intrat în regiunea Kursk”. În ultimă instanță, Kremlinul nu a folosit invazia teritoriului rus pentru mobilizare patriotică, ci a minimizat semnificația acesteia în spațiul informațional.
După cum s-a dovedit, gruparea rusă de apărare a frontierei din regiunea Kursk – formată din recruți, polițiști de frontieră și trupe Rosgvardiya – a fost incapabilă să facă față atacurilor din partea unităților armatei regulate ucrainene. Dar această vulnerabilitate rusească era cunoscută dinainte, chiar și de Vladimir Putin.
Opinia publică din Rusia se pregătește pentru implicarea în masă a tinerilor recruți care își satisfac stagiul militar obligatoriu de un an pentru a participa la operațiuni de luptă pe teritoriul Rusiei. Trimiterea recruților pentru a face față incursiunii ucrainene pe teritoriul Rusiei servește drept alternativă la un al doilea val de mobilizare.
- Cu alte cuvinte, prezența continuă a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk indică faptul că comandamentului rus îi lipsesc unități de rezervă libere nu doar pentru a răspunde la crize neașteptate, dar poate și pentru a sprijini operațiunile ofensive în curs în Ucraina.
- Resursele limitate ale Kremlinului îl pun într-o poziție nefavorabilă în ceea ce privește negocierile militaro-diplomatice.
Trupele lui Kadîrov au dat bir cu fugiții. Rușii au inventat sintagma „incertitudine teritorială”
Potrivit informațiilor din regiune, forțele lui Kadîrov staționate în regiunea Kursk s-au „împrăștiat ” – adică au fugit – după primele lovituri ale armatei ucrainene, la începutul lunii august. Alte informații sugerează că soldații ceceni „au fugit imediat”, lăsând recruții să acopere granița.
Comandantul forțelor speciale „Akhmat”, Apti Alaudinov, a susținut inițial că unitățile cecene care protejează granița din regiunea Kursk nu au reușit să respingă atacul ucrainenilor pentru că „au ratat cu puțin” trupele ucrainene.
- Potrivit acestuia, ucrainenii au ocolit fortărețele cecene fără a se implica.
- Mai târziu, Alaudinov a declarat că recruții și părinții lor, care nu doresc să apere Patria, ar trebui să se întrebe de ce este nevoie de ei în țară.
- Cu o lună înainte de ofensiva armatei ucrainene, corespondentul militar rus Vladimir Romanov fusese obligat să-și ceară scuze luptătorilor Akhmat pentru comentariul său potrivit căruia recruții erau staționați la graniță în timp ce trupele cecene erau poziționate în spatele lor.
Din prima zi a invaziei în regiunea Kursk, Alaudinov a acționat ca unul dintre principalii reprezentanți publici ai armatei ruse, vorbind aproape zilnic despre „succesele” în lupta împotriva inamicului.
Unele dintre declarațiile lui Alaudinov ies în evidență:
- 6 august: „Luăm floricelele de porumb și urmărim cu calm cum forțele noastre distrug inamicul.”
- 8 august: „Situația nu este critică”.
- 10 august: „Controlăm pe deplin situația.”
- 11 august: „Situația se stabilizează treptat.”
- 13 august: „Situația este sub control”.
- 14 august: „Am terminat de blocat inamicul”.
- 18 august: „Inamicul a fost oprit”.
- 21 august: „I-am oprit și am început să-i împingem înapoi.”
În acest timp, în pofida declarațiilor comandantului Alaudinov, forțele armate ucrainene au capturat tot mai multe așezări pe teritoriul Rusiei.
După invadarea regiunii Kursk de către forțele armate ucrainene și pierderea controlului Rusiei asupra a aproximativ 1.300 de kilometri pătrați din zonă, mașina birocratică rusă a inventat o sintagmă neașteptată pentru a descrie situația – „incertitudinea teritorială”.
Așa cum „fum” este folosit în loc de „foc”, iar „creștere negativă” este raportată în loc de „declin”, expresia complicată permite autorităților ruse să evite utilizarea unor termeni mai direcți, cum ar fi „ocupația ucraineană”, mai notează The Insider.
Foto – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI:
Cât a cheltuit Putin în 5 zile pentru a ataca Ucraina. Suma este FABULOASĂ