Lipsa spațiilor verzi din Capitală intensifică valul de CANICULĂ. Bucureștiul, codaș în Europa la spații verzi pe cap de locuitor

Publicat: 18 07. 2024, 22:26
Actualizat: 18 07. 2024, 23:12

This browser does not support the video element.

Lipsa spațiilor verzi din multe zone ale Capitalei ne face să resimțim încă și mai apăsător aerul sufocant, mai precis cele 42° atinse astăzi. Meteorologii spun că temperatura într-o zonă umbrită de vegetație este și cu 15° mai mică decât la soare. În plus, între clădirile de beton, disconfortul termic este accentuat și depășește mai mereu pragul critic de 80 de unități.

În cazul unui oraș mare precum Bucureștiul centura verde joacă un rol esențial. La orele amiezii termometrele din centrul Capitalei indică o temperatură de 39°C și o viteză a vântului de doar 4km/h în ceea ce privește disconfortul termic, indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Temperatura a ajuns în scurt timp la 42°C, un calvar pentru cei care s-au încumetat să iasă din case. Singurele locuri în care cetățenii avea parte de un aer mai respirabil era în cele umbrite de vegetație, care, din păcate, sunt prea puține.

Diferența de temperatură între zonele însorite și cele umbrite de vegetație este foarte mare. Din păcate însă, în București, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este cu mult sub media europeană.

În București avem undeva la 7,5m² de spațiu verde pe cap de locuitor. De la sfârșitul lui 2013 trebuia să avem 26m² pe cap de locuitor, iar acum Organizația Mondială a Sănătății spune clar că trebuie să ne îndreptăm spre 50m² pe cap de locuitor, având în vedere gravitatea cu care se manifestă schimbările climatice.

Chiar dacă avem puțină vegetație în interiorul orașului, centura verde a Bucureștiului ar putea fi salvarea în astfel de perioade. În momentul de față, pădurile din Ilfov însumează 16% din suprafața județului. Ar trebui să avem minim 30% ei, dar ăștia 16% înseamnă 26.000 de hectare. Pe lângă reglarea temperaturii, centura verde a Capitalei are un rol important și în combaterea poluării sau a opririi valurilor de căldură.