În urma unei posibile modificări legislative, pensionarii din anumite orașe ale României ar putea avea posibilitatea să iasă la pensie cu 2 ani mai devreme, fără a fi penalizați. Pentru ca acest aspect să fie valid, legea trebuie să treacă de Camera Deputaților. Informațiile se regăsesc mai jos.
Începând cu data de 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare Noua Lege a Pensiilor. În urma unei posibile modificări legislative, pensionarii din anumite orașe ale României ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani. Însă, pentru ca acest aspect să fie posibil, legea trebuie să fie validată de Camera Deputaților.
Există posibilitatea ca unii dintre cetățeni să iasă la pensie cu 2 ani mai devreme, în condițiile în care au lucrat în zone poluate timp de 30 de ani. Potrivit legii vechi, acest aspect era posibil. De la 1 septembrie, privilegiul a fost anulat.
A fost înaintat un proiect legislativ prin intermediul căruia acest privilegiu să redevină valabil în cazul cetățenilor care îndeplinesc toate criteriile de pensionare cu 2 ani mai devreme. A fost înaintată o lege pentru „modificarea art. 168, alin (1), lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii”.
„Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Articol unic: – Art. 168, alin (1), lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii – publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1089 din 04 decembrie 2024, se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 168. – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția art. 65 alin (5)”, se arată în document, potrivit Newsweek.
Potrivit Portalului Legislativ, cetățenii pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, dacă îndeplinesc anumite condiții.
„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor”, se arată pe legislatie.just.ro.
Vezi și Cei 1.500.000 de pensionari din România care vor PIERDE 1.250 lei, din 2025
Vezi și Câți bani primește un român la pensie, dacă s-a pensionat cu o vechime de 41 de ani
Zonele: