Prima pagină » Actualitate » Lista ȘPĂGILOR primite de șeful Termoficării Brașov. Mituitorul îi împlinea dorințele, de la covoare, lustre, televizoare la ceas ”domnos” de 6.000 €

Lista ȘPĂGILOR primite de șeful Termoficării Brașov. Mituitorul îi împlinea dorințele, de la covoare, lustre, televizoare la ceas ”domnos” de 6.000 €

Mircea Marin, ex-director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, a fost trimis în judecată, în al doilea dosar, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și acuzat că ar fi fost un „abonat la mită”. După ce au declanșat ancheta, procurorii anticorupție au avut parte de o surpriză uriașă, în contextul în care lista obiectelor primite drept mită de Mircea Marin este una cu adevărat impresionantă.

  • Procurorii DNA l-au luat în vizor pe șeful de la Termoficare Brașov, Mircea Marin, în 2023, când au strâns probe suficiente ca să îl trimită în judecată pentru cinci fapte de corupție legate de atribuirea cu dedicație a unor contracte și pentru că a condus fără permis, toate din perioada iunie – noiembrie 2022. Faptele le-a făcut împreună cu complicii săi, directorul adjunctul și șefa de la Serviciul Administrativ.
  • Pentru atribuirea contractelor ”cu dedicație”, Mircea Marin ar fi luat mită peste 95.000 de euro și aproape 94.000 de lei. Prejudiciul produs Serviciului Termoficare Brașov a fost de aproape 2 milioane de lei, potrivit procurorilor anticorupție.
  • Patru firme și administratorii ei au primit contracte cu dedicație și toate și-au recunoscut vinovăția în fața procurorilor. În schimbul dezvăluirilor făcute, care au permis acuzarea și trimiterea în judecată a șefilor de la Termoficare Brașov, firmele implicate și administratorii acestora s-au înțeles cu procurorii să propună instanței pedepse mai mici, de la 60.000 de lei amendă la cel mult trei ani de închisoare cu suspendare.
  • Mărturiile făcute de administratorul uneia dintre firme au ajutat procurorii DNA să dea de urma altor fapte de corupție ale șefului de la Termoficare Brașov, din perioada 2018-2023. Așa s-a deschis un al doilea dosar, în care Mircea Marin este acum judecat pentru o șpagă de peste 270.000 de lei, primită sub forma unor obiecte.

Gândul prezintă, în exclusivitate, detalii surprinzătoare din acest al doilea dosar deschis de DNA împotriva fostului șef de la Serviciul Public Local de Termoficare Brașov, tabloul general fiind nu numai unul al predilecției de a „fenta” legea, ci și unul al lăcomiei lipsite de scrupule, coroborată cu apetența pentru obiecte de lux și „siguranța” dată de ideea că un astfel de scenariu ar fi putut funcționa fără ca procurorii anticorupție să intervină.

În urma anchetei, lista lungă a bunurilor date mită directorului Mircea Marin a fost întocmită punct cu punct, iar rezultatul, prezentat de Gândul în exclusivitate, este halucinant.

„Lista lui Mircea Marin” ar putea fi nominalizată la „Oscar pentru șpagă”

Trebuie menționat că Mircea Marin a căzut în plasa DNA după ce procurorii anticorupție au beneficiat de dezvăluirile unui martor-colaborator.

Acesta le-a declarat anchetatorilor că Ionuț Mircea Marin a primit drept mită, în perioada 2018 – 2021, obiecte din toate categoriile, de la o toaletă ecologică la căști audio, generator, aparate de aer condiționat, ceas de lux, gard sau chiar două lustre. Pe lista mitei fostului șef de la Termoficare Brașov sunt:

  • două aparate de aer condiționat marca Daikin Emura, tipul FTXJ20MW și tipul FVXG35K, în valoare de 7.738,38 lei, conform facturii;
  • un generator de curent electric marca AGT, tipul 6851 DSEA, în valoare de 7.951,31 lei, livrat la adresa dispeceratului SPLT Brașov;
  • un container modular cu grup sanitar complet, în valoare de 19.293,2 lei, conform facturii;
  • un televizor LED marca Samsung curbat, cu diagonala de 123 cm, 49NU7502, în valoare de 3.299,99 lei, conform facturii;
  • un televizor LED marca Samsung curbat, cu diagonala de 138 cm, 55NU7302, în valoare de 2.755,98 lei, conform facturii;
  • o lustră MYH223-PL-05-G, o lustră MYH223-03-G, un pendul MYH-PL-01-WG, toate în valoare de 4.021 lei, conform facturii;
  • un covor „Decorino Modern & Geometric Acril”, dimensiuni 200 x 290 cm, în valoare de 1.739,99 lei, conform facturii;
  • un dulap cu oglindă cu iluminare LED 70 cm „Fiora”, în valoare de 753 lei, conform facturii;
  • o pereche de căști marca Bose Soundlink, în valoare de 1.190 lei, conform facturii;
  • un aparat de verificare/măsurare a aurului marca Kern, model TN Gold 80, în valoare de 3.564,67 lei, conform facturii;
  • o toaletă ecologică marca Toypek, în valoare de 3.213 lei, conform facturii;
  • gard Europlast în valoare de 4.290 de lei, conform facturii, două role de fire de tensionare în PVC și 60 de stâlpi, în valoare totală de 4.414,42 lei, conform facturii;
  • două plafoniere marca Zuma Line Rain și 11 becuri LED, în valoare totală de 3.034 de lei, conform facturii;
  • trei lămpi pentru încălzire exterioară marca Soleado Regleta, în valoare totală de 2.552,55 lei, conform facturii;
  • o bucată țeavă TUV PVC D200X7, de 7 mm, lungime 5 metri, în valoare de 4.277,574 lei, conform facturii, în legătură cu care martorul colaborator al DNA a declarat că a fost livrată la casa directorului Mircea Marin din localitatea Șerboeni, județul Argeș.

Totodată, potrivit informațiilor obținute în timpul anchetei de procurorii anticorupție, în captura de ecran atașată facturii aferente aparatelor de aer conditionat se observă că martorul colaborator al DNA primește mesajul „Ia și unul de 9000! Același model”, urmat de mesajele „Stai”, „Îți trimit poza, nu e la fel”.

Apoi îi este trimisă și o fotografie cu un aparat de aer condiționat având informațiile despre produs, tocmai pentru ca Mircea Marin să primeaacă drept mită exact ceea ce își dorea: „Aparat de aer conditionat Daikin Emura Bluevolution FTXJ20MS-RXJ20M Inverter 7000 BTU Silver, Clasa A++, Control Wi-fi, Ochi inteligent, Programator 24 de ore, Flux de aer 3D”.

Mircea Marin, pretențios și atent la detalii: „Motorină, automatizare inclusă, mobil, min. 5kw, mono și trifazat”

În cazul generatorului de curent cu care a fost mituit, printre altele, directorul de la Termoficare Brașov, a fost atașată și o altă discuție purtată pe WhatsApp în data de 28 februarie 2020.

Mircea Marin îi transmite martorului, la ora 19:47 următorul mesaj:  „Dacă are Proenerg ceva similar mai bun… cum zici… https://www.tehnocenter.ro/generator-electric-cu-automatizare-agt-6851-dsea-at-206.html”, iar martorul răspunde: „Întreb și îți zic luni variantele”.

În aceeași discuție de pe WhatsApp, Mircea Marin răspunde cu un emoji (degetul mare orientat în sus), apoi detaliază cerințele: „Motorină, automatizare inclusă, mobil, min. 5kw, mono și trifazat”.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, discuția privind generatorul a continuat și în data de 2 martie 2020, atunci când martorul îi trimite directorului de la Termoficare Brașov mai multe link-uri ale unor tipuri de generatoare electrice, cu mesajele „cam astea ar fi variantele”, „dar dacă nu ai trifazic, nu se merită să pui trifazic la branșament monofazat” și „de la prețurile alea avem 20% discount”.

Într-un final, Mircea Marin s-a decis asupra uneia dintre oferte și i-a transmis martorului colaborator al DNA alte două mesaje, dându-și OK-ul:  „https://catalog.proenerg.com.ro/stager-yde12t3-genrator-diesel-1158000012t3–p8756.html” și „Asta e ok; fără TVA și cu discount iese la 2.500 E. Zic ca e ok”.

Un generator primit mită, livrat chiar la serviciu

În continuare, în data de 12 martie 2020, la ora 10:45, Mircea Marin îi transmite martorului solicitarea de a cumpăra generatorul:

„Comandă, te rog, generatorul”. Iar martorul îi răspunde: „L-am comandat”.

Directorul de la Termoficare Brașov s-a interesat și de data livrării, „pentru a putea cupla cu o dubă care se afla în service la reparat”, iar martorul i-a răspuns că a comandat cu livrare la Brașov, „la 5”, fiind vorba – așa cum au stabilit procurorii DNA, despre unul dintre punctele termice ale SPLT Brașov, respectiv PT5, din municipiul Brașov, str. L.C. Babeș nr. 10.

Livrarea este confirmată și de AWB-ul emis de firma de curierat, care confirmă adresa de livrare la sediul PT5 din municipiul Brașov, str. L.C. Babeș nr. 10.

Generatorul primit cu titlu de mită de Mircea Marin a fost, de altfel, identificat și cu ocazia percheziției domiciliare la terenul utilizat de Mircea Marin în cartierul Stupini, care aparține mamei acestuia.

Generator de curent electric marca AGT tipul 6851 DSEA, în valoare de 7.951,31 lei, primit de Mircea Marin când era directorul de la Termoficare Brașov

Ceasul de aproape 30.000 de lei: „Te sfătuiesc să îți iei și tu… care-ți place… e domnos rău!”

Martorul colaborator al DNA a mai dezvăluit în timpul anchetei că, în cursul lunii septembrie a anului 2020, Mircea Marin i-a pretins un ceas de mână marca Breitling, cu titlu de mită.

Inițial, martorul a acceptat solicitarea și a plătit un avans de 27.835 de lei. Ulterior, acesta s-a răzgândit, arătând că și-a dat seama că valoarea este prea mare și a solicitat returnarea avansului, iar societatea vânzătoare a eliberat factura storno, atașată de martor la declarația pe care a dat-o în fața anchetatorilor.

Potrivit adresei de răspuns a societății care a comercializat ceasul respectiv, valoarea totală a acestuia a fost de 29.300 de lei.

Discuțiile încep în data de 19 iulie 2020, atunci când Mircea Marin îi transmite martorului, la ora 08:46, mesajul: „Au cel puțin 10% reducere! https://www.celini.ro/ceas-breitling-superocean—automatic-46-m17368d71c1s2-m17368d71c1s2.html”. Apoi, în 20 iulie 2020, la orele 12:07 și 12:40, îi transmite martorului mai multe oferte de ceasuri Breitling, de pe diverse site-uri, la care martorul îi răspunde: „Aha”, „Îți dau poze”.

Discuțiile au continuat în 21 iulie 2020, când directorul de la Termoficare Brașov i-a transmis martorului colaborator al DNA, la ora 07:33, mesajul „Asta da! https://www.breitling.com/ro-en/watches/avenger/avenger-chronograph-45/V13317101L1/”, apoi, la ora 10:34, mesajul „Vii azi?”, iar la ora 14:48, mesajul „Cum e?”

În aceeași zi, la ora 16:23, martorul îi transmite lui Mircea Marin, pe Whatsapp, fotografii ale unor ceasuri, dintr-un magazin de specialitate, menționând prețul acestora, la care șeful de la Terrmoficare Brașov s-a arătat interesat de unele detalii, respectiv: „Cureaua pe interior cum e?” și „Ce cod are ceasul?”

În 22 iulie 2020, la ora 16:19, Mircea Marin îl întreabă pe martor: „L-ai comandat? Cum rămâne?”

Martorul îi răspunde: „Nu”, „Da’ îl comand”, „Se duce D să dea avans”. Directorul de la Termoficare Brașov îi transmite: „Asta; atenție la cod, are catarama cu push”, „Eu zic că poți să îl bagi… apropo de ce vorbeam ieri…”. 

Martorul îi precizează lui Mircea Marin: „Nu se deschide ce mi-ai dat”, apoi directorul de la Termoficare Brașvo transmite linkul „https://www.breitling.com/ro-en/watches/avenger/avenger-chronograph-45/V13317101L1/?watch=V13317101L1X2”.

Discuțiile dintre Mircea Marin și martorul c0laborator al DNA au continuat până când directorul de la Termoficare Brașov s-a asigurat că  martorul comandă exact ceea ce dorea el, apoi, la ora 17:06, i-a transmis martorului următorul mesaj tranșant: „Te sfătuiesc să îți iei și tu… care-ți place… e domnos rău!”

O săptămână mai târziu, în 29 iulie 2020, martorul i-a transmis lui Mircea Marin fotografia facturii de avans pentru ceasul comandat și a bonului fiscal în valoare de 27.835 de lei.

Ceasul Breitling AVENGER CHRONOGRAPH 45 NIGHT MISSION, dorit de directorul de la Termoficare Brașov

Palatul mobilat din șpaga de 84.000 de lei

Mircea Marin a „poftit” și la mobilă, în cele din urmă. Cu ocazia percheziției domiciliare din 11 mai 2023, de la imobilul din localitatea Șerboeni, județul Argeș, care aparține rudelor soției lui Mircea Marin, printre multe alte bunuri identificate s-a regăsit și un corp de mobilier cu o etichetă care avea inscripționată marca „Nobilia”, împreună cu alte date de identificare.

Procurorii DNA au contatat societatea care a vândut corpul de mobilă, iar reprezentanții acesteia au pus la dispoziția organelor judiciare contractul de vânzare-cumpărare de mobilier pentru „baie mică”, „baie mare”, „living”, „dormitor matrimonial”, „dormitor Luca” și „hol”.

Conform facturii din 28 august 2018, pentru această comandă s-a plătit suma de 84.109 lei. Din informațiile obținute de anchetatori, „Luca” ar fi chiar numele copilului major al lui Mircea Marin.

Procurorii DNA au confruntat filmările video de la perchezițiile domiciliare cu schițele mobilei de la societatea vânzătoare către firma martorului colaborator și au observat că mobila din locuința lui Mircea Marin corespundea cu cea din schițele transmise.

În timpul audierii din 2 aprilie 2024, fiind întrebat de proveniența mobilei din casa lui Mircea Marin, martorul a declarat că – la cererea directorului de la Termoficare Brașov – a fost de acord să achite contravaloarea facturii de achiziție a mobilierului de la docmiciliul lui Mircea Marin.

„… Marin Ionuț Mircea mi-a solicitat, cu titlu de mită, să îi achiziționez mobilă pentru apartamentul din (…). Am fost de acord cu solicitarea și am achitat eu mobila din contul (…). Nu mai rețin valoarea. Îmi amintesc că el găsise furnizorul și mie mi-a spus doar să plătesc”, le-a dezvăluit anchetatorilor martorul colaborator al DNA, „sponsorul” directorului de la Termoficare Brașov, cel care i-a oferit acestuia obiecte în valoare de 36.348,61 de euro.

Ionuț Mircea Marin, „cârlig” la mașini scumpe – VW Touareg și Dodge RAM

Mircea Marin mai este judecat într-un dosar de corupție, alături de fostul director adjunct de la Termoficare Brașov, Gheorghe Corboș, și de fosta șefă a Serviciului Administrativ din SPLT Brașov, Mihaela Mesaroș, în care a fost o vreme a fost arestat preventiv, apoi plasat în arest la domiciliu. Dosarul a fost trimis inițial la Tribunalul Brașov, dar ulterior a ajuns la Tribunalul Covasna.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în acest prim dosar al lui Mircea Marin și al celorlalți doi foști șefi de la Termoficare Brașov se întinde pe mai bine de 200 de pagini. Mircea Marin este acuzat că a cerut reprezentanților societăților comerciale pe care le-a „ajutat” să obțină contractele cu SPLT Brașov, în doar câteva luni, o mulțime de „foloase necuvenite” – mașini, panouri solare, combustibil, transport gratuit și chiar o trotinetă electrică.

În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale foloase necuvenite constând în:

  • un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puțin 25.500 de euro;
  • mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuința acestuia;
  • o trotinetă electrică;
  • alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Brașov – Istanbul și retur;
  • transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societății comerciale;

Toate aceste bunuri și servicii ar fi fost pretinse și primite de inculpatul Marin Ionuț Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între SPLT Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 și a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei”, au scris procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței în august 2023. (alte informații punctuale AICI)


CITEȘTE ȘI:

Stenograme incendiare în dosarul DNA „ȘPĂGI în Energie”. Speriat, ex-managerul CE Oltenia a pus mâna pe telefon: „Șșșttt… taci în puii mei!”

Contractele pentru care șeful CJ Călărași a fost trimis în judecată de DNA. Centrul Militar Județean, lăsat fără pază armată, dintr-o semnătură

Directorul din CE Oltenia trimis în judecată de DNA, lăsat „MOȘTENIRE” pe filiera șpăgilor din Energie. Ce „rentă” primea chiar în poarta casei

Un POLIȚIST condamnat definitiv pentru posesie de droguri și luare de MITĂ vrea să revină în sistem. Cum a reușit să scape de închisoare

Prefectul de Bihor, omul lui Bolojan, era în tinerețe FALSIFICATOR de legitimații de student, pentru decontări la transport. Instanța l-a condamnat

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și