Prima pagină » Actualitate » Lista speciilor de pești cu un conținut ridicat de MERCUR. Este un pericol uriaș pentru sănătate

Lista speciilor de pești cu un conținut ridicat de MERCUR. Este un pericol uriaș pentru sănătate

Lista speciilor de pești cu un conținut ridicat de MERCUR. Este un pericol uriaș pentru sănătate
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Peștele este unul dintre cele mai apreciate alimente într-o dietă sănătoasă din prisma conținutului bogat de uleiuri sănătoase Omega 3 și fier, elemente benefice pentru un corp plin de vitalitate, insă trebuie să fim foarte atenți ce fel de peși alegem să consumăm, întrucât anumite specii pot fi periculoase pentru sănătate din cauza prezenței mercurului.

În multe țări europene există o preocupare crescută cu privire la prezența mercurului în alimente, în special în pește. Animalele acvatice, în mod particular, au tendința de a acumula concentrații mai mari de mercur din mediul înconjurător. Consumul excesiv al acestor specii poate avea efecte negative asupra sănătății.

Fructele de mare sunt cunoscute ca fiind adesea o „sursă principală” de mercur, iar specialiștii în nutriție recomandă consumarea acestor preparate în cantități mici pentru a evita potențialele efecte dăunătoare.

Mercurul este un element natural prezent în sol, aer, apă și alimente, iar nivelurile pot varia în funcție de activitățile umane, precum arderea combustibililor fosili sau extracția de aur.

Metilmercurul, forma predominantă de mercur în mediu, este cunoscut pentru potențialul său dăunător, putând provoca simptome precum dificultăți în vorbire, auz sau vedere, amorțeală musculară și probleme psihologice.

Lista speciilor de pești cu conținut ridicat de mercur include calcanul, rechinul, barramundi, peștele spadă, peștele pion roșu, rexea solandri, tonul roșu sudic și mihalțul de mare, potrivit, conform Better Health Channel.

Pentru a reduce expunerea la mercur, se recomandă consumul de pești cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul și tonul la conservă, sau crustacee precum stridiile, creveții și homarii. Uleiul de pește, bogat în acizi grași omega 3, reprezintă, de asemenea, o alternativă benefică, potrivit medicool.ro.

Este important să ții cont că, în general, organismul uman poate elimina mercurul în timp, iar riscul de intoxicație apare doar în cazul unui consum excesiv și regulat de pește cu conținut ridicat de mercur pe parcursul mai multor luni.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și