Prima pagină » Actualitate » LISTA spitalelor din România afectate de atacul cibernetic. Au fost vizate peste 20 de unități sanitare

LISTA spitalelor din România afectate de atacul cibernetic. Au fost vizate peste 20 de unități sanitare

LISTA spitalelor din România afectate de atacul cibernetic. Au fost vizate peste 20 de unități sanitare

Un număr de 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic de astăzi, executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

„DNSC desfăşoară o investigaţie asupra unui atac cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate. În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Piteşti a fost afectat începând cu data de sâmbătă, 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024”, conform unei actualizări publicate luni seara de DNSC.

Unităţile afectate de atacul cibernetic sunt următoarele:

  1. Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău;
  2. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia;
  3. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa;
  4. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti;
  5. Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa;
  6. Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
  7. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare;
  8. Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei;
  9. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
  10. Spitalul Clinic Colţea;
  11. Spitalul Municipal Medgidia;
  12. Institutul Clinic Fundeni;
  13. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB);
  14. Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi);
  15. Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga;
  16. Spitalul orăşenesc Băicoi;
  17. Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică;
  18. Reparatorie şi Arsuri Bucureşti;
  19. Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca;
  20. Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti;
  21. Centrul medical MALP SRL Moineşti.

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi asupra lor se desfăşoară investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă au fost sau nu ţinta acestui atac cibernetic.

Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (3 zile în urmă), cu excepţia unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii informase că, în cursul nopţii de duminică spre luni, a avut loc un atac cibernetic „masiv” de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, în prezent fiind afectate 18 spitale.

„Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate. (…) Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune”, susţine sursa citată.

Ministerul Sănătăţii precizează că au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac, potrivit Agerpres.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și