Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie

Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie
FOTO - ilustrativ: Facebook
Publicat: 12/02/2021, 00:15
Actualizat: 12/02/2021, 00:20

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă de luni, 15 februarie, pentru care se instituie carantina la intrarea în România.

Lista cuprinde următoare țări și zone: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Carantină redusă la 10 zile și test PCR negativ la îmbarcare

Conform CNSU, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre.

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată
pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele exceptate de la obligația prezentării unui test PCR

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri etc.

Imagini șocante: Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19, după ce i s-au înnegrit

O femeie din Italia, infectată cu COVID-19, a rămas fără trei degete după ce infecția i-a devastat inclusiv vasele de sânge, iar medicii au fost nevoiți să-i amputeze degetele. Imaginile cu puternic emoțional au fost publicate într-un jurnal medical, scrie publicația DailyMail.

Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19

Potrivit sursei citate, medicii italieni au numit cazul acesta ”o manifestare severă” a coronavirusului. Explicația constă în faptul că Sars-Cov-2 provoacă leziuni severe vaselor de sânge, provocând blocaje periculoase, cunoscute sub denumirea de cheaguri de sânge.

În timp ce experții nu sunt siguri de ce virusul provoacă aceste blocaje, teoria predominantă spune că este rezultatul unei reacții imunitare exagerate, numită „furtuna de citokine”, prin care corpul atacă țesutul sănătos.

Pacienta, în vârstă de 86 de ani, ar fi avut cheaguri de sânge care au blocat comunicarea vaselor cu degetele. Când răspunsul imunitar intră în exces, poate deteriora țesutul sănătos.

Dacă vasele de sânge sunt afectate, acestea se pot scurge, determinând scăderea tensiunii arteriale și crescând șansa formării cheagurilor.

Noul simptom neașteptat al COVID-19

Durerile de spate pot fi un simptom al infecției cu COVID-19, chiar dacă nu fac parte din manifestările obișnuite ale acestui virus.

Aceste dureri sunt legate de cele musculare, în tot corpul, dar durerile de șale, în cazul infecției cu noul coronavirus, au fost semnalate de celebra prezentatoare TV americană Ellen Degeneres, informează știrileprotv.ro.

Durerile de spate nu se află însă printre simptomele COVID-19, dar cele musculare pot ridica semne de întrebare cu privire la infecția cu virus.

Medicii spun că nu ar trebui să ne facem griji neapărat pentru durerile de spate, dar dacă persistă și sunt însoțite de cele musculare, testul pentru COVID-19 ar fi o soluție logică.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul