Prima pagină » Actualitate » Litoral fără personal. 20.000 de locuri de muncă disponibile la mare! / Ce SALARIU are promis un ospătar

Litoral fără personal. 20.000 de locuri de muncă disponibile la mare! / Ce SALARIU are promis un ospătar

Litoral fără personal. 20.000 de locuri de muncă disponibile la mare! / Ce SALARIU are promis un ospătar

Sezonul estival a început, dar se pare că i-a luat prin surprindere pe patronii care au afaceri derulate în HoReCa. Mulți tineri au refuzat să mai lucreze vara asta la mare, nemulțumiți de salariile mici promise.

Astfel, în loc să aleagă Mamaia sau Eforie, ei au luat drumul stațiunilor din Vest, atrași de câștigurile mai mari de acolo.

Patronii promit salarii care încep de la 2500 de lei

Oferta angajatorilor este una diversificată. Contractele de muncă vin cu salarii cuprinse între 2500 și 4000 de lei, la care se adaugă transport, masă și cazare.

Însă, pare că mulți tineri nu mai sunt impresionați de „oportunitatea” oferită și au ales să-și încerce norocul peste hotare, în stațiunile din Occident.

Industria HoReCa duce lipsă de personal, undeva la aproape 20.000 de oameni, arată Antena 3.

„Este foarte greu sa găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei, în care foarte mulți au migrat spre alte meserii.

Litoralul, în general, are o pată neagră când vine vorba de angajări pentru că cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si atunci sigur că asta se generalizează și e o mare problemă pentru toată lumea”, afirmă Alexandru Munteanu, unul dintre managerii care operează diverse afaceri pe litoral.

„Doar tinerii sunt cei care vin să lucreze în turism și asta datorită faptului că atunci când finalizează o școală ei sunt de fapt atestați ca lucrători in turism”, îl completează Cristian Barhalescu, manager la o agenție de turism.

Nevoiți să găsească o soluție în lipsa muncitorilor români, patronii de terase, baruri și cafenele din stațiunile de pe litoral apelează tot mai des la forță de muncă din Sri Lanka sau Bangladesh.

„Am o familie, am și un copil. E destul de greu, dar trebuie să facem sacrificii. Am fost acum o lună în Sri Lanka, probabil voi merge iar pe timpul iernii”, spune Mohamed Ibrahim Ahamed, care lucrează ca barman.

Cu un deficit de personal de 20.000 de oameni, se anunță un sezon estival extrem de …fierbinte pe litoralul românesc.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și