Litoralul românesc ar putea avea parte de plaje publice. „E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”
Turiștii ar putea avea dreptul să vină cu prosoape și umbrele proprii pe plajele din România
Acest sezon estival a stârnit nenumărate discuții despre prețurile enorme de pe litoralul românesc și din acest motiv, mulți turiști și-au îndreptat atenția către alte destinații. Recent, turiștii au întâmpinat multe vești proaste când au ajuns pe plajele din România. Tot internetul a rămas șocat când a apărut zilele trecute o știre care anunța că, în Năvodari se solicită taxă de 200 de lei pentru amplasarea unui cearceaf la malul mării. De asemenea, în prezent tariful este mai mare decât cel pentru închirierea a două șezlonguri cu umbrelă în primul rând, aproape de apă
Legislația ar putea schimba concediile românilor
Parlamentarul liberal Bogdan Bola a anunțat o inițiativă legislativă care să le ofere alternative turiștilor, dar și locuitorilor din Constanța, astfel încât oamenii să aibă acces cu prosoape sau umbrele proprii pe plajă, potrivit anunțului său de pe Facebook.
„Plaje libere pentru constănțeni și turiști, unde singurele amenajări „obligatorii” să fie dușurile și wc-urile publice igienizate, coșurile de gunoi suficiente și terenuri de sport pentru toată lumea, instalații speciale pentru persoanele cu dizabilități. Plaje pe care să nu fie nimeni obligat să închirieze sau să cumpere ceva, singura cerință reală fiind bunul simț și respectul față de ceilalți și față de mediul înconjurător. Exact asta solicit Parlamentului să voteze prin inițiativa legislativă pe care am depus-o la sfârșitul lunii iunie. Pe scurt, am solicitat modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă astfel Statul Român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autoritățile publice locale din unitățile administrativ-teritoriale riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială și sunt libere de sarcină, achitând o redevență în cuantum de 2% din valoarea de inventar a bunului concesionat.”