Litoralul românesc își așteaptă turiștii cu prețuri de lux. O porție de hamsii prăjite ajunge și la 35 de lei
Sezonul estival a început în România și tot mai mulți turiști vor să meargă pe litoralul Mării Negre, însă comercianții de la mare le-au vizitatorilor pregătit o „surpriză” nu tocmai plăcută. Prețurile sunt foarte mari, chiar și pentru lucrurile banale, potrivit Antena 3.
Hotelierii și proprietarii de restaurante se confruntă la rândul lor cu cheltuieli mai mari decât în anii trecuți. Și chiar dacă nu ar fi fost conflictul din Ucraina, cei din turism tot ar fi majorat tarifele pentru a încerca sa compenseze pierderile uriașe din pandemie.
„Tarfiele au crescut între 15 şi 20 %, evident, creşterea cea mai mare se înregistrează pe vârful de sezon, acolo unde şi cererea este cea mai mare, de altfel. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o vară foarte plină”, a declarat Corina Martin, agent de turism.
O porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei la un restaurant din Agigea. Însă se poate și mai scump de atât. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.
Preţurile pentru cazări pornesc de la 1.200 de lei pentru un sejur de şapte nopţi la un hotel de 3 stele, fără mese incluse. Pentru un hotel de 4 stele, preţul ajunge la 9.000 de lei. Pentru cei care preferă variantele mai accesibile, staţiunea Venus oferă cazări între 1.600 şi 6.000 de lei. Cea mai ieftină staţiune rămâne Eforie, unde un sejur ajunge undeva între 2.500 şi 3.000 de lei
Acesta este și motivul pentru care muți români aleg să-și petreacă concediile în Grecia sau Turcia, unde costurile sunt considerabil mai mici și serviciile sunt la un alt nivel.