LIVE. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul Otopeni. Cum va fi distribuită către fiecare parohie de Înviere

Publicat: 15/04/2023, 19:21
Actualizat: 16/04/2023, 08:02

Aeronava care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim în România a aterizat pe Aeroportul Internaţional Otopeni, sâmbătă seară în jurul orei 19.00. Aceasta a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi pe aeroport.

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă, la ora 14.54, în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. Delegația care aduce Sfânta Lumină în România este condusă de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim.

Lumina Sfântă va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, anunță BOR.

Lumina Sfântă, adusă cu un avion de tip Bombardier

Lumina Sfântă a fost adusă în România și în acest an tot cu avionul de tip Bombardier Challenger 350, înmatriculat OE-HIL, folosit de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Avionul a decolat din Tel Aviv (Israel) la ora 15:30 și a aterizat pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București la ora 17:45.

Ulterior, avionul a zburat din București spre aeroportul din Chișinău, iar avioane mai mici au zburat din capitala României spre alte orașe din țară, informează Boarding Pass.

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxiei

Sâmbătă seară, între orele 19:30 – 20:30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor religioase. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică.

Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei. Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând, astfel, vata presărată deasupra. Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, pe care ulterior o aşază în două cupe de aur, cu care se întoarce în „Capela Îngerului”.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Totul despre începutul relației dintre Tavi Clonda și Gabriela Cristea: "Nu aveam niciun plan de...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Danny Masterson, de la Hollywood la închisoare
×