China ar trebui să evite furnizarea de ajutor militar pentru Rusia, declară viceprimarul din Lviv, Ucraina. Acesta confirmă temerile Vestului cu privire la implicarea Chinei în războiul dus de Vladimir Putin.
Președintele Klaus Iohannis merge, miercuri, la Varșovia, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), la care participă ca invitați președintele american Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
UPDATE ORA 07.20. China ar trebui să evite implicarea în războiul din Ucraina, a transmis Serhiy Kiral, viceprimarul din Lviv, când a fost întrebat cu privire la rapoartele care indică un posibil gest din partea Beijingului de a furniza arme letale Rusiei.
Kiral sfătuiește China să rămână așa cum a fost de mii de ani, cu propriile afaceri și interese naționale și să continue să promoveze pacea și securitatea în toată lumea. „Ar trebui să rămână în afara acestui potențial sprijin pentru Rusia”, a transmis Kiral.
SUA și aliații occidentali au subliniat că „orice escaladare prin furnizarea de arme letale Rusiei va duce la depășirea liniilor roșii și la consecințe cu adevărat imprevizibile pentru economia chineză și viitorul poporului chinez”, a adăugat oficialul ucrainean.
China a susținut că este imparțială în conflictul din Ucraina, dar Beijingul a evitat să condamne direct Kremlinul pentru invazie și chiar a susținut viziunea lui Putin, cum că NATO ar fi provocat războiul.
Pe lângă comerțul accelerat, Moscova și Beijingul colaborează diplomatic și prin prisma exercițiilor militare comune, mai ales în ultimul an.
În tot acest timp, Polonia s-a angajat să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev în următoarele trei săptămâni, după ce pregătirea soldaților ucraineni va fi încheiată, a anunțat marți Ministerul de Externe al țării.
Potrivit lui Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei, Varșovia sprijină și trimiterea de avioane de vânătoare la Kiev, după ce se va ajunge la un consens între țările NATO.