LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 365. Un an de lupte crâncene / Republica Moldova, subiect sensibil pe agendă
A trecut un an de la „dimineața de coșmar” care a cutremurat pacea globală, în care Vladimir Putin a invadat Ucraina. În prezent, subiectul Moldova este pe masa tuturor și cei mai mulți diplomați spun că liderul rus nu vrea altceva decât să-i „sperie” pe ceilalți.
UPDATE ORA 07:40. Maia Sandu vine joi în România. Preşedintele Republicii Moldova va fi primit de Klaus Iohannis
Liderul Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla joi la Bucureşti într-o vizită de lucru la invitația preşedintelui Klaus Iohannis, care o va primi la Palatul Cotroceni, a anunțat Administraţia Prezidenţială. Întâlnirea are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei din Ucraina și la scurt timp după ce Maia Sandu a asistat la discursul susținut de Joe Biden la Castelul Regal din Varșovia, la invitația liderului de la Casa Albă.
Rușii au fost respinși la Kreminna
Soldații ruși care au reușit marți să străpungă apărarea ucraineană la Kreminna au fost respinși și au pierdut o parte din echipamentul militar greu, transmite un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.
Guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a spus că apărarea a fost spartă, pentru un anumit timp, dar armata ucraineană a distrus o parte din echipamentul greu al invadatorilor. Până la urmă, pozițiile au fost păstrate.
SUA: Momentan, nu pare că Beijingul a livrat arme Kremlinului
SUA nu știu dacă China a oferit „ajutor letal” Rusiei pentru a o ajuta să continue războiul „ilegal” împotriva Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a subliniat că Beijingul „nici măcar nu a exclus” posibilitatea de a face acest lucru. Dacă va furniza arme forțelor ruse, a spus oficialul, „vor fi consecințe”.
Problema Moldova: Putin vrea să sperie țările europene
Ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani a declarat că „Rusia duce un război și încearcă să-i sperie pe alții”. El a comentat decizia lui Putin de a revoca un decret care susținea parțial suveranitatea Republicii Moldova în cadrul politicilor privind viitorul Transnistriei.
Liderii Suediei, Norvegiei și Finlandei, întâlnire importantă
O întâlnire s-a desfășurat miercuri între premierul suedez Ulf Kristersson, omologul norvegian Jonas Gahr Store și președintele Finlandei, Sauli Niinisto.
Întâlnirea s-a desfășurat la Harpsund. La finalul întâlnirii, cei trei lideri au susținut o conferință de presă. Președintele finlandez a reamintit că ratificarea aderării la NATO va fi discutată în Parlamentul de la Helsinki săptămâna viitoare și speră într-o aprobare.
Ucraina ar putea accesa pachetul de 15 miliarde de dolari al FMI până la sfârșitul lunii martie
Grupul celor Șapte (G7) dorește să furnizeze sprijin cheie pentru efortul Ucrainei de accesa un program al FMI de 15 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii martie.
Rishi Sunak: Furnizarea de avioane militare Ucrainei ar putea fi complicată
Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat pe 22 februarie că Marea Britanie este dispusă să ajute alte țpri care decis să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, deși furnizarea aparatelor ar putea fi complicată, scrie Mediafax.