LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 526: Atacul asupra portului Ismail de la Dunăre a vizat distrugerea mercenarilor străini, inclusiv români

LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 526: Atacul asupra portului Ismail de la Dunăre a vizat distrugerea mercenarilor străini, inclusiv români
Atac rusesc la portul Ismail - Foto: Profimedia Images
Publicat: 03/08/2023, 09:07
Actualizat: 03/08/2023, 11:33

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 526, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 6: Atacul asupra portului Ismail de la Dunăre a vizat distrugerea mercenarilor străini, inclusiv români

Agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti a transmis că atacurile efectuate în noaptea de marţi spre miercuri de Rusia asupra portului ucrainean Izmail de la Dunăre au lovit infrastructura portuară şi de cereale, care găzduia mercenari străini, inclusiv români care luptă în Ucraina şi, totodată, echipamente militare, precum şi un şantier de reparaţii navale.

RIA Novosti îl citează pe Serghei Lebedev, un bărbat despre care afirmă că ar fi coordonatorul unui grup clandestin ce operează în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) şi care ar avea surse în Izmail, principalul port intern al Ucrainei, situat de partea cealaltă a Dunării faţă de România.

„A fost lovită clădirea (pentru deservirea călătorilor) de pe faleza Kapikraian, unde – potrivit grupului clandestin – se aflau militari străini, cel mai probabil români”, a declarat Lebedev, citat de RIA Novosti pe pagina sa electronică.

Atacurile ruseşti cu drone de miercuri în zori au deteriorat aproape 40.000 de tone de cereale care erau aşteptate de ţări din Africa, dar şi de China şi Israel, a declarat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, potrivit Reuters.

UPDATE 5: O femeie a fost ucisă și pasagerii unui troleibuz au fost răniți după un bombardament masiv rusesc în Zaporojie

O femeie în vârstă de 58 de ani a fost ucisă și 3 pasagerii aflați într-un troleibuz au fost răniți după ce tiruri intense de artilerie și lovituri aeriene rusești au vizat peste 20 de așezări din regiunea Zaporojie, au declarat joi oficialii ucraineni.

Administrația militară regională din Zaporojie a transmis că femeia a murit în urma bombardamentelor asupra orașului Preobrazenka.

În apropiere, în Herson, oficialii ucraineni au declarat că un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost grav rănit în urma unui atac de artilerie rusesc asupra centrului orașului.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, a declarat că a fost lovită vecinătatea catedralei Sfânta Ecaterina, fiind răniți trei pasageri ai unui troleibuz care trecea prin zonă.

Orașul Herson, care a fost eliberat de trupele ucrainene în noiembrie anul trecut, este bombardat sporadic de forțele ruse de peste râul Dnipro, potrivit CNN.

UPDATE 4: Atac cu drone ucrianene în Rusia. Rusia spune că a doborât 6 UAV-uri lângă Moscova

Șase drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, a declarat joi Ministerul rus al Apărării.

„Noaptea trecută, o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot a fost dejucată deasupra teritoriului regiunii Kaluga”, a precizat ministerul într-o declarație pe Telegram.

Nu au fost raportate victime sau pagube, a adăugat acesta.

Kievul nu a comentat încă presupusul atac. Acesta vine după ce Rusia a declarat că

Ucraina a lansat marți trei drone spre Moscova. Un consilier prezidențial ucrainean a declarat că aceste atacuri sunt un semn că Moscova începe se obișnuiască „cu un război în toată regula”, potrivit The Guardian.

UPDATE 3: Atac „masiv” cu drone asupra Kievului. Alarma aeriană a sunat timp de 3 ore

Kievul a avut parte de optulea atac nocturn consecutiv cu drone, a anunțat Administrația militară regională din Kiev.

Forțele și mijloacele de apărare aeriană de pe traseul de apropiere de Kiev au detectat și distrus aproape 16 de drone iraniene Shahed.

Conform informațiilor din acest moment, în capitală nu au existat victime sau distrugeri.

Autoritățile militare de la Kiev au ridicat alerta imediat după ora 4.00 dimineața. Alertele au fost ridicate și în majoritatea celorlalte zone ale țării, potrivit Reuters.

UPDATE 2: Peste 10.000 de civili uciși de la începutul invaziei Rusiei, afirmă biroul pentru crime de război din Ucraina

Aproximativ 10.749 de civili au fost uciși și alți 15.599 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut, potrivit autorităților ucrainene.

Bilanțul victimelor include 499 de copii, a declarat Iuriy Belousov, șeful Departamentului pentru crime de război al Parchetului General al Ucrainei, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax-Ucraina.

Odată ce teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi eliberate, se așteaptă ca numărul celor uciși să „crească de multe ori”, a spus el.

„Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a spus Belousov.
Cifrele Procuraturii Generale sunt similare cu cele ale organizațiilor internaționale precum ONU, a adăugat el.

La 7 iulie, ONU a raportat că a confirmat moartea a „peste 9.000 de civili, inclusiv peste 500 de copii”, dar se așteaptă ca numărul real să fie mai mare.

Belousov a mai spus că echipa sa a înregistrat 98.000 de crime de război comise de forțele rusești în Ucraina în timpul invaziei.

UPDATE 1: Moscova îi forțează pe ucrainenii din teritoriile ocupate să accepte cetățenia rusă. Cine refuză „acceptă” teroarea

Rusia îi forțează pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să accepte cetățenia rusă, amenințându-i pe cei care refuză că le vor face imposibilă supraviețuirea în casele lor” dacă nu fac acest lucru, potrivit unui raport recent publicat de Yale Humanitarian Research Lab.

Mai mult, cei care refuză „rusificarea” forțată ei riscă restricții dure, detenția sau deportarea”.

Restricțiile „includ negarea serviciilor medicale, a beneficiilor sociale, a capacității de a conduce și de a munci, precum și amenințări deschise de violență și intimidare”, se arată în raportul publicat miercuri și realizat în cadrul Observatorului de Conflicte, susținut de Departamentul de Stat al SUA.

Încălcările detaliate în raport „sunt crime de război clasice în sensul că restricționează sau limitează prin acest proces capacitatea oamenilor de a avea acces la servicii și resurse critice la care Rusia este obligată să permită accesul tuturor oamenilor, cum ar fi asistența medicală și sistemele umanitare”, a declarat miercuri Nathaniel Raymond, de la Yale Humanitarian Research Lab, pentru CNN.

„A doua parte este că aceasta este o dinamică unică și specifică a campaniei mai ample a Rusiei de a șterge identitatea națională ucraineană și existența statului suveran ucrainean”, a spus el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Urmează patru săptămâni de coșmar. Prognoza meteo ANM nu lasă loc de îndoială
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce Gheorghe Gheorghiu s-a despărțit de Anca Țurcașiu: "Mergeam pe stradă şi plângeam. Mi...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie