Prima pagină » Actualitate » LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 527: Rusia desfășoară în Marea Neagră 15 nave de război, inclusiv un submarin dotat cu rachete Kalibr

LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 527: Rusia desfășoară în Marea Neagră 15 nave de război, inclusiv un submarin dotat cu rachete Kalibr

LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 527: Rusia desfășoară în Marea Neagră 15 nave de război, inclusiv un submarin dotat cu rachete Kalibr
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 527, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 6: Rusia desfășoară în Marea Neagră 15 nave de război, inclusiv un submarin dotat cu rachete Kalibr

„Inamicul desfășoară un adevărat un grup de nave mari. Acum există 15 unități în Marea Neagră, una este în mod tradițional în Marea Azov.

În Marea Neagră, este probabil că forțele navale ruse se pregătesc pentru provocări și încearcă să disperseze componența navelor lor, astfel încât să nu fie concentrate într-un singur loc și să devină o țintă pentru forțele ucrainene.

În ceea ce privește flota de rachete, a mai rămas un singur submarin la datorie. Acesta este dotat cu patru rachete Kalibr care sunt gata de utilizare”, a declarat Natalia Humeniuk, șefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operațional Sud.

Ea a subliniat că nivelul de amenințare cu rachete rămâne ridicat.

După cum s-a raportat, cu o zi înainte, Rusia a menținut 17 nave la datorie de luptă în Marea Neagră, inclusiv portavioane de suprafață și submarine Kalibr, cu o salvă totală de 12 rachete, potrivit agenției de presă de stat Ukrinform.

UPDATE 5: Cele trei scenarii prin care contraofensiva ucraineană va avea succes (ISW)

Analiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au făcut trei scenarii prin care desfășurarea contraofensivei ucrainene ar putea avea succes.

Cele trei opțiuni pe care forțele ucrainene trebuie să le ia în considerare sunt „presiune constantă”, „campanie de suprapunere” și crearea de breșe în liniile de apărare rusești.

ISW notează că situația din Ucraina rămâne favorabilă Kievului, în ciuda progreselor limitate înregistrate în contraofensivă.

În primul rând, actuala înaintare mecanizată ucraineană ar putea avea succes, iar ucrainenii ar putea să o folosească suficient de adânc pentru a sparge unele sau toate liniile de apărare rusești.

În al doilea rând, forțele rusești, care suferă deja de probleme grave de moral și alte probleme sistemice ar putea ceda sub presiune și ar putea începe o retragere controlată sau necontrolată.

În al treilea rând, o presiune susținută și o campanie de acoperire, susținută de eforturi pe scară largă, cum ar fi cea în curs de desfășurare în prezent, ar putea crea breșe în liniile de apărare rusești pe care forțele ucrainene le-ar putea exploata, mai întâi la nivel local, iar apoi pentru o penetrare mai adâncă.

Ritmul lent al contraofensivei, pe care Ucraina l-a folosit până la 26 iulie, a fost conceput pentru a minimiza pierderile ucrainene. De asemenea, avansul „lent” nu are ca scop nici epuizarea rușilor, ci mai degrabă împingerea constantă a rușilor din pozițiile lor defensive pregătite într-un mod de care ucrainenii pot profita pentru a obține câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 4: Forțele ucrainene „au avariat grav navă de război rusă „Olenegorsky Gornyak”: „A primit o lovitură serioasă”

Un atac asupra unei baze navale rusești din Novorossiisk a avariat o navă de război de mari dimensiuni, potrivit serviciilor secrete ucrainene.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene a declarat: „Nava Olenegorsky Gornyak a primit o lovitură serioasă și în prezent nu își poate desfășura misiunile de luptă”.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată aparent cum nava se lasă pe o parte și este remorcată.

Rusia susține că a respins toate atacurile și flota sa de război nu a suferit nicio daună, în ciuda imaginilor apărute pe rețelele de soclaizare. Precizăm faptul că și când nava amiral „Moskva” a fost lovită și scufundată, Kremlinul a negat vehement acest fapt, ulterior revenind cu informații confuze, potrivit The Telegraph.

UPDATE 3: Rusia și-a „dezvoltat apetitul pentru risc” în ceea ce privește atacurile la granițele NATO

Ministerul britanic al Apărării a sugerat că Rusia a început să atace portul ucrainean Izmail de pe Dunăre pentru că „și-a dezvoltat apetitul pentru risc în ceea ce privește efectuarea de atacuri în apropierea teritoriului NATO”.

În ultimele două săptămâni, Rusia a efectuat mai multe lovituri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, lângă granițele României folosind cu preponderență drone sinucigașe produse de Iran.

„Este foarte probabil ca aceasta să încerce să constrângă transportul maritim internațional să înceteze comerțul prin porturi”, transmite Ministerul britanic al Apărării.

Dronele sinucigașe lansate de Rusia au lovit ținte aflate la o distanță de până la 200 de metri de granița cu România, ceea ce sugerează că Rusia și-a dezvoltat apetitul pentru risc în ceea ce privește efectuarea de lovituri în apropierea teritoriului NATO, se arată într-un raport al britanicilor, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: Rusia a lansat o ofensivă de amploare cu atacuri furibunde pe toată linia frontului de est

Rusia a desfășurat joi un val de acțiuni ofensive de-a lungul întregii linii de front din est, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Luptele sunt dure. Ocupanții încearcă din toate puterile să-i oprească pe băieții noștri. Atacurile sunt foarte dure”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a enumerat orașele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Marinka și Avdiivka – care împânzesc frontul estic de la nord la sud – ca fiind printre cele mai disputate zone de pe linia frontului. El a spus că luptele sunt, de asemenea, intense pe frontul sudic.

„Dar, indiferent de ceea ce face inamicul, forțele ucrainene sunt cele care domină”, a susținut el.

Comandantul ucrainean Maksim Zorin a declarat joi că „lupte zilnice extrem de dificile au loc în apropiere de Bahmut”, adăugând că unități rusești experimentate sunt trimise acolo pentru a opri avansul ucrainean.

Zorin a declarat că Rusia încă mai consideră orașul estic bătut ca fiind o zonă importantă care „poate fi folosită pentru a lansa o ofensivă”.

Zelenski a mai spus că Rusia a atacat Ucraina cu un total de 1.961 de drone de fabricație iraniană de când Moscova i-a invadat țara în februarie 2022, adăugând că „un număr semnificativ dintre acestea au fost doborâte”.

La sfârșitul lunii iulie, oficiali ai serviciilor de informații americane au avertizat că Rusia construiește în țară, cu ajutorul Iranului, o instalație de fabricare a dronelor care ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului, odată finalizată.

UPDATE 1: Atac cu drone ucrainene asupra bazei navale din Marea Neagră și Crimeea

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au dejucat atacuri separate ale dronelor ucrainene asupra Crimeei și a unei baze navale din apropierea Mării Negre, în sud-vestul Rusiei.

Două ambarcațiuni fără echipaj au vizat baza navală Novorossisk din provincia Krasnodar, a precizat ministerul într-o declarație.

„În cursul respingerii atacului, ambarcațiunile fără echipaj au fost detectate vizual și distruse de focul armelor standard ale navelor rusești care păzeau rada exterioară a bazei navale”, a precizat acesta.

Ministerul a mai spus că a doborât 10 drone deasupra Crimeei, peninsula anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014.

„Sistemele de apărare aeriană au funcționat în mai multe districte din Crimeea. Toate obiectele au fost doborâte”, a declarat Oleg Kriuchkov, consilier al liderului instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov. Autoritățile de la Moscova nu au raportat victime sau pagube materiale până la acest moment, potrivit CNN.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și