LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 76: Portul Odesa a fost lovit de rachete / Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Kiev
Portul ucrainean Odesa a fost lovit de rachete. O persoană a murit și cinci au fost rănite după ce au fost lovite un centru comercial și un depozit, spun forțele armate ale Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski avertizează că blocarea de către Rusia a porturilor țării sale la Marea Neagră amenință aprovizionarea globală cu alimente. Președintele Consiliului European Charles Michel, care a fost forțat să se adăpostească în timpul vizitei la Odesa, avertizează că proviziile extrem de necesare sunt blocate. Între timp, forțele ruse desfășoară „operațiuni de asalt” la uzina Azovstal din Mariupol, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Soția unui soldat ucrainean care luptă acolo afirmă că 700 de soldați răniți sunt prinși în fabrică. Președintele american Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Ucraina.
Cele mai importante evenimente ale zilei
UPDATE ora 16:00 – Bloomberg: Economia Rusiei se va confrunta cu cea mai gravă recesiune din 1994
Rusia se va confrunta cu cea mai profundă criză economică din ultimele aproape trei decenii, iar produsul intern brut probabil că va scădea cu până la 12% în acest an, sub presiunea sancțiunilor impuse de Occident.
UPDATE ora 15:11 – Sfârșit straniu pentru un alt oligarh rus: Fostul director al companiei Lukoil a murit după ce a băut venin de broască râioasă
Sfârșit straniu pentru un alt oligarh rus. Alexander Subbotin (43 de ani), un fost director al companiei petroliere de stat Lukoil, a murit după ce a băut venin de broască râioasă.
Celebrii infractori americani Bonnie și Clyde au fost prezentați drept eroi ruși uciși în Al Doilea Război Mondial, de cea mai mare televiziune din Rusia, în timpul unui concert organizat de Ziua Victoriei.
UPDATE ora 13:00 – Ce se va întâmpla în Rusia dacă dispare Putin? Fost șef al Statului Major General: „Putin este intrat în faza dictatorului paranoic. Sistemul, cultura politică rusă au născut întotdeauna Putini”
Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, vorbește despre tarele dictatorilor, dar și despre cum Rusia va naște cu siguranță un alt putin după dispariția acestuia. Ce spune despre imaginea de dictator pe care și-a construit-o Putin?
Radu Magdin, analist de politică externă, a făcut – într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro – o analiză a imaginii lui Vladimir Putin la parada de 9 mai, o zi care a stârnit numeroase controverse și comentarii privind anumite decizii radicale pe care președintele Rusiei le-ar fi putut anunța cu privire la războiul din Ucraina.
Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat apariția lui Vladimir Putin la parada organizată de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, din perspectiva stării sale de sănătate, care pare tot mai precară.
Republica Moldova reprezintă o țintă de atac pentru Federația Rusă, este de părere jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon. El a subliniat că „poftele” lui Vladimir Putin ar putea viza nu doar Basarabia, dar și statele baltice, Georgia, Armenia, Turkmenistan, Belarus sau chiar Polonia, deși „e puțin probabil”.
UPDATE 11:00 – Experimentul „Ucraina”
În 1939, pe data de 30 noiembrie, Rusia lui Stalin ataca Finlanda, declanșând ”Războiul de Iarnă”. Rușii au avut nevoie de peste 100 zile pentru a înfrânge rezistența acerbă a finlandezilor, tratatul de pace – în urma căruia Finlanda a fost obligată să cedeze agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și circa 20 % din capacitățile sale industriale – fiind parafat în martie 1940. (Citește continuarea aici…)
Forțele rusești își consolidează prezența de-a lungul frontierei cu Ucraina, în apropiere de Harkov, anunță armata ucraineană, potrivit CNN, citat de Mediafax.
Armata rusă își consolidează prezența de-a lungul frontierei de nord în timp ce forțele ucrainene au lansat o ofensivă în jurul orașului Harkov, au declarat marți reprezentanții armatei ucrainene.
„Inamicul menține anumite forțe și mijloace de apărare aeriană în regiunea Belgorod [din Rusia] în modul de pregătire completă… și continuă să își concentreze eforturile asupra apărării frontierelor ocupate pentru a împiedica înaintarea unităților trupelor noastre spre frontiera de stat”, a anunțat Statul Major General.
Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, se află la aproximativ 39 de kilometri de granița cu Rusia.
UPDATE ora 10:30 – 44 de cadavre, găsite într-o clădire distrusă în Izyum. Cel puțin 100 de civili rezistă la Azovstal
Cadavrele a 44 de civili au fost găsite printre dărâmăturile unei clădiri din Izyum, care a fost distrusă de Rusia în martie, potrivit Sky News. În același timp, cel puțin 100 de civili încă rezistă în combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, transmite Mediafax.
Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în dărâmăturile unei clădiri din Izyum distruse de Rusia în martie, a declarat un oficial ucrainean, citat de Sky News.
Forțele rusești continuă să distrugă infrastructura uzinei Azovstal, unde sunt ascunși ultimii apărători ai orașului.
UPDATE ora 10:00 – De la strategia geografiilor la ocuparea socialului. Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General: „Rusia va pierde războiul. Ucrainenii sunt dispuși să moară pentru liberatea lor, lucru la care armata Federației Ruse nu s-a așteptat
Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia sa a făcut o radiografie a războiului ruso-ucrainean, cu tot ceea ce înseamnă el, de la obiective până la strategii, analize și mentalități. Așadar, care este obiectivul lui Putin în momentul acesta? Există o schimbare de strategie pentru președintele Rusiei?
UPDATE ora 09:00 – Parada Victoriei de la Moscova (DOCUMENTAR)
Parada Victoriei ținută la Moscova a fost o paradă militară ținută în cinstea înfrângerii Germaniei în Al Doilea Război Mondial, numit de ruși Marele Război Patriotic. Prima paradă a avut loc la Moscova, capitala Uniunii Sovietice, în Piața Roșie, într-o zi ploioasă, la 24 iunie 1945, la mai bine de o lună de la semnarea, de către germani, a actului capitulării în fața comandanților sovietici – 9 mai.
Organizația Națiunilor Unite apreciază eforturile depuse de Republica Moldova în criza refugiaților din Ucraina și își manifestă susținerea pentru aceasta, a spus, luni, secretarul general Antonio Guterres. Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”.
Ucrainenii au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, confirmând informaţii ale autorităţilor ucrainene.
Vladimir Putin e „șocat” să afle că iubita sa, Alina Kabaeva, este din nou însărcinată, scrie presa britanică. În vârstă de 38 de ani, fosta gimnastă este femeia pentru care Putin și-a părăsit soția și cu care mai are deja încă doi copii.
Statele Unite dețin „informații anecdotice” potrivit cărora unii soldați ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să se supună ordinelor de a avansa în ofensivă din Donbas, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității din zonă. Cu toate acestea, el a precizat că nu există elemente care să ne provoace îngrijorare în acest moment.
UPDATE ora 01:30 – Ce a făcut de Ziua Victoriei patinatoarea rusă care și-a „dezgustat” fanii prin prezența sa la mitingul pro-Putin din martie
Patinatoarea Victoria Sinitsina, campioana olimpică din Rusia care și-a „dezgustat” fanii prin prezența sa la mitingul lui Putin din luna martie, a fost prezentă și la parada de Ziua Victoriei.
UPDATE ora 01:00 – Intră războiul ruso-ucrainean într-o nouă fază? Fost șef al Statului Major General: „Războiul va continua și, în aprecizerile mele, nu se va încheia până-n iarnă. Sunt încă multe obiective pe care Federația Rusă…”
Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia sa a vorbit despre cum, când și în ce condiții se va termina războiul ruso-ucrainean. Invitatul lui Marius Tucă a readus în discuție și tema negocierilor, însă recunoaște că este complicat să negociezi în timp ce bombardamentele continuă.