Numărul morților din cutremurul din Turcia și Siria a ajuns la 24.000, în timp ce salvatorii au continuat să lucreze non-stop pentru a găsi supraviețuitori.
UPDATE ora 23:35 – România trimite în Turcia un tren cu paturi, corturi, saltele, perne și așternuturi
Un prim tren cu ajutoare a plecat, sâmbătă seara, din Gara București Vest spre Turcia, urmând să ajungă – cel mai probabil marți – la depozitul indicat de autoritățile turce, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Sprijinul constă în materiale de cazarmament din stocurile „Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU, urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
„Trenul transportă 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de fețe de pernă, 4.800 așternuturi și alte materiale, urmând ca diferența de 2.000 de corturi și alte bunuri să plece cu următorul tren”, a precizat șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat.
În Turcia, numărul deceselor a crescut la 20.665, a anunțat Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD). Acesta a spus că aproape 93.000 de victime au fost evacuate din zona cutremurului din sudul Turciei și că peste 166.000 de personal au fost implicați în eforturile de salvare și ajutor.
Între timp, în Siria, au fost raportate peste 3.500 de decese. Cel puțin 870.000 de oameni au avut nevoie urgent de hrană în cele două țări după cutremur, care a făcut până la 5,3 milioane de persoane fără adăpost doar în Siria, a avertizat ONU.
De asemenea, peste cinci milioane de sirieni ar putea rămâne fără adăpost după cutremurele devastatoare de luni care au lovit țara și vecina ei Turcia, potrivit unui oficial al Națiunilor Unite.
”Aproximativ 5,3 milioane de oameni din Siria s-ar putea să fi rămas fără adăpost în urma cutremurului. Acesta este un număr mare și se referă la o populație care suferă deja deplasări în masă ”, a declarat vineri Sivanka Dhanapala, reprezentantul Sirian al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), potrivit Aljazeera.
Din satelit se vede dezastrul făcut de seisme. Cutremurul a lăsat urme adânci pe scoarța terestră.
”Au fost cutremure foarte mari și puternice care s-au rupt până la suprafață pe o serie lungă de segmente de falie. Acest lucru a generat tremurări extrem de puternice pe o zonă foarte mare care a lovit multe orașe și orașe pline de oameni. Lungimea rupturii și magnitudinea cutremurului cu magnitudinea 7,8 au fost similare cu cele ale cutremurului din 1906 care a distrus San Francisco”, a spus Eric Fielding, geofizician la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.
Harta preliminară a daunelor de mai sus arată părți ale orașelor Türkoğlu, Kahramanmaraș și Nurdaği. Pixelii roșu închis reprezintă zone susceptibile de a avea daune grave clădirilor, caselor și infrastructurii sau modificări ale peisajului, în timp ce zonele portocalii și galbene sunt deteriorate moderat sau parțial. Fiecare pixel măsoară aproximativ 30 de metri în diametru, se arată pe earthobservatory.nasa.gov.