LIVE-UPDATE | A treia zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor. Cum s-a încheiat întâlnirea de la Guvern / Ciolacu a cerut grupuri de lucru

Publicat: 12 01. 2024, 14:40
Actualizat: 12 01. 2024, 18:51
Actualizări
18:33

Marcel Ciolacu cere grupuri de lucru pentru soluționarea problemelor

După întâlnirea cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, premierul Marcel Ciolacu a comunicat că „au fost analizate problemele semnalate de reprezentanții celor două sectoare de activitate, soluțiile legale în acord cu normele la nivel european, precum și modalitatea de aprobare a acestora”.

”V-am invitat la discuții pentru că doar prin dialog și stând împreună la aceeași masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-ați ridicat. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluțiile potrivite, corecte și aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toți cei care cunosc în detaliu fiecare nemulțumire semnalată”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a anunțat că s-a stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile cu atribuții în soluționarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu.

Marți, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu.

Miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

Dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.

18:28

Transportatorii și agricultorii anunță că protestul va continua

Transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

15:20

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au ajuns la Guvern, alături de prefect

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au ajuns la Guvern, alături de prefect
Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au ajuns la Guvern, alături de prefect
14:58

Vama din Cafat, blocată de protestul fermierilor și transportatorilor

14:54

Ce a discutat prefectul Rareș Hopincă cu fermierii și transportatorii

Prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, a discutat vineri cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor care protestează în zona Afumați.

Prefectul Capitalei a transmis invitația primului ministru, Marcel Ciolacu, de a iniția un dialog pentru prezentarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor.

Astfel, la ora 15:00, o delegație formată din 10 persoane va ajunge la Palatul Victoria.

Având în vedere temperaturile scăzute, prefectul municipiului București a pus la dispoziția persoanelor aflate în stradă, ceai cald.

(Citește mai multe detalii aici…)

Prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, a discutat vineri cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor care protestează în zona Afumați.
Prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, a discutat vineri cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor care protestează în zona Afumați.
14:20

OFICIAL: Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, vineri la Guvern, cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor

Premierul Marcel Ciolacu va avea, vineri de la ora 15:00, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor.

Întâlnirea de vineri continuă dialogul început în cursul zilei de ieri de reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului şi cei ai transportatorilor, în care au fost analizate problemele semnalate în domeniul transporturilor şi soluţiile aplicabile de răspuns, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.
13:45

Premierul Marcel Ciolacu îi așteaptă pe reprezentanții transportatorilor la o discuție (SURSE)

Premierul Marcel Ciolacu îi așteaptă pe reprezentanții transportatorilor și fermierilor la o discuție, vineri, la ora 15:00, la sediul Guvernului, au spus surse politice pentru GÂNDUL.

13:43

Protest al agricultorilor şi transportatorilor şi în judeţul Timiş/ Ei nu vor porni spre Bucureşti, dar rămân pe şoselele din apropierea Timişoarei

Zeci de utilaje agricole şi TIR-uri au pornit, vineri, spre Timişoara, din comunele din judeţul Timiş, după ce la nivel naţional este a treia zi de proteste ale agricultorilor şi transportatorilor. Protestatarii afirmă că nu vor merge la Bucureşti, dar vor rămâne pe drumurile din apropierea Timişoarei.

Mai multe utilaje au pornit, vineri, din comuna Dudeştii Noi de lângă Timişoara, au traversat comuna Sânandrei şi şi-au continuat drumul spre şoseaua de centură a oraşului Timişoara. Pe drum li s-au alăturat alte câteva maşini agricole şi camioane din zona comunei Săcălaz. Pe traseu aceştia au mers cu viteze mici pentru a trage un semnal de alarmă privind nemulţumirile lor, conform News.ro.

În total, aproximativ 50 de utilaje agricole şi TIR-uri, dar şi peste 50 de autoturisme participă la protest.

Deocamdată, protestatarii din Timiş nu au decis să pornească spre Bucureşti, pentru a se alătura colegilor din întreagă ţară, însă spun că vor rămâne pe şoselele din jurul Timişoarei timp de câteva ore.

”Oamenii sunt nemulţumiţi, subvenţiile sunt mici şi nici măcar nu au intrat toate, cerealele din Ucraina pun în cap fermierii noştri, preţurile sunt mari la îngrăşăminte, accizele la motorină au crescut. Oamenii sunt nemulţumiţi. Fiecare fermier şi proprietar de animale sau terenuri îşi programează în fiecare an plăţile, în funcţie de subvenţii. Deja când vorbim de lucruri mai mari, nu se poate cu plata jos. Oamenii nu pot să îşi susţină activitatea, dacă nu intră subvenţiile la timp. Se şi taie din ele. Dacă nu susţinem agricultura şi zootehnia, nu ştiu unde ajungem”, a declarat inginerul zootehnist Raul Stăneaţă, unul dintre protestatari.

13:41

Lista revendicărilor fermierilor

Fermierii care protestează cer și ei diverse facilități, printre care:

1. Alinierea legislației românești la cea europeană, din punctul de vedere al circulației utilajelor agricole pe drumurile publice, prin echivalarea categoriei B cu TR și categoriei B1 cu TR1.

2. Înregistrarea utilajelor agricole pe bază de factură de proveniență și nu obligativitatea înmatricularii la primărie cu carte de identitate si ITP.

3. Înlăturarea, prin prevedere legală, a obligativității inspecției tehnice periodice, având în vedere că aceasta se realizează prin eliberarea unui document printat, conform documentelor producătorului, conform G4Media.

13:30

Prefectul Rareș Hopincă va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați

Vineri de la ora 14.00, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați, potrivit unui anunț oficial.

13:12

Câciu, despre protestul tranportatorilor şi fermierilor: Mi-aş dori ca nimeni din clasa politică să nu încerce să exploateze acest protest. Sunt convins că va fi rezolvat prin dialog

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, cu privire la protestul fermierilor şi al transportatorilor, că este încrezător că vor fi găsite o serie de elemente de dialog mult mai concrete decât în zilele precedente. „Mi-aş dori ca nimeni din clasa politică să nu încerce să exploateze acest protest”, a adăugat social-democratul.

„N-am toate datele referitoare la ce anume a demarat acest protest, dar îmi doresc şi ne dorim cu toţii ca protestul să fie unul, dacă vreţi, valid şi să reprezinte nemulţumirea sinceră a unor persoane, indiferent de categoria profesională, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt convins că va fi rezolvat prin dialog, pentru că trebuie explicate o serie de situaţii, sau eventual şi soluţii găsite la revendicările celor care protestează”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat vineri la postul B1 TV, dacă acest protest este unul cu iz politic.

Ministrul PSD a adăugat că ar vrea ca nimeni din clasa politică să nu exploateze aceste proteste, relatează News.ro.

13:06

Arad: Zeci de fermieri protestează cu utilaje în zona de frontieră de la Nădlac

Mai mulţi fermieri protestează, vineri, cu aproximativ 50 de utilaje agricole pe drumurile principale din apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Nădlac, acţiunea afectând traficul rutier.

Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, pentru AGERPRES, că protestul este unul spontan şi va dura „cât va fi motorină în rezervoare”.

„Ne-am adunat fermieri din zona Nădlac pentru a protesta faţă de condiţiile actuale în care lucrăm. Am ieşit cu tractoare, combine şi remorci şi mergem cu viteză redusă pe principale drumuri de legătură cu vămile Nădlac I şi Nădlac II. Avem o serie de nemulţumiri, una dintre cele mai mari fiind concurenţa neloială făcută de produsele agricole care provin din Ucraina. Suntem nemulţumiţi de plăţile făcute cu întârziere de APIA şi de sumele foarte mici plătite de Guvern ca despăgubiri pentru calamităţi. De exemplu, după secetă, ni s-a promis în jur de 4.000 de lei şi am primit puţin peste 300 de lei, inacceptabil. Mai avem probleme în relaţia cu băncile, care ne suprataxează pentru credite şi nu oferă transparenţă la contractare”, a declarat Porubsky, citat de Agerpres.

Marşul fermierilor este supravegheat de forţele de ordine.

11:26

Protestatarii vor să solicite autorizaţie pentru un protest în Piaţa Victoriei, săptămâna viitoare

Surse din rândul organizaţiilor patronale ale transportatorilor au declarat pentru News.ro că săptămâna viitoare vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei.

„Săptămâna viitoare vom încerca să depunem o autorizaţie, să vedem ce va spune Primăria, dacă ne-ar lăsa în Piaţa Victoriei sau nu. Am vrea să organizăm un protest pe o perioadă de mai multe zile, vrem să fim auziţi”, a declarat pentru News.ro un reprezentant al transportatorilor.
La rândul său, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, prin organizaţiile componente (Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF), îşi exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează în mai multe judeţe şi la intrarea în Bucureşti.

”Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise şi preşedintelui României, premierului României şi tuturor miniştrilor din Guvern. Pentru fiecare dintre probleme, în ultimele luni, AAC a transmis decidenţilor politici adrese oficiale şi interpelări ce au rămas fără răspuns”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Forţa Fermierilor.

În plus, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizaţia europeană şi va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată şi situaţia fermierilor din România.

Potrivit sursei citate, luni, organizaţiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care aşteptăm soluţii concrete şi termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări.

”În lipsa unor asumări clare şi a unor acţiuni concrete ca urmare a şedinţei, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi la nivel nivelul fiecărui judeţ. Avem încredere că acţiunea noastră nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice şi că autorizarea protestului va fi făcută în regim de urgenţă. Un număr foarte mare dintre membrii organizaţiilor noastre au intrat deja în a treia zi de protest. Suntem alături de ei şi îi asigurăm de tot sprijinul şi de implicarea organizaţiilor din care fac parte. Ne dorim ca toate acţiunile de protest să decurgă fără incidente, dar şi ca forţele de ordine să dovedească înţelegere şi să nu împiedice desfăşurarea paşnică a evenimentelor”, adaugă Forţa Fermierilor.

Sursa citată face un apel public ca mişcarea fermierilor să nu fie folosită în scop electoral, iar protestul să nu fie politizat în niciun fel.

11:15

Predoiu, despre protestele transportatorilor: Lucrurile s-au desfăşurat cu puţină tensiune, dar în ordine, cu calm, sub control

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu protestele transportatorilor şi fermierilor, că lucrurile s-au desfăşurat cu puţină tensiune, dar în ordine, cu calm, sub control, menţionând că a fost un dialog civilizat între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, vineri, dacă au existat incidente la protestele transportatorilor şi fermierilor şi dacă au fost aplicate avertismente sau sancţiuni în aceste zile.

„Nu, lucrurile s-au desfăşurat, e adevărat, cu puţină tensiune, dar totuşi în ordine, cu calm, sub control. Trupele au fost în control tot timpul. A fost un dialog civilizat, acolo unde s-a mai angajat dialogul între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi am încredere că vom depăşi cu toţii, cu bine şi cu civilitate, acest moment”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, citat de News.ro.

El a precizat că legile permit ca fiecare să îşi ceară drepturile, respectând în acelaşi timp ordinea publică.

„Legile organizează suficient spaţiu juridic, astfel încât fiecare să-şi exprime opiniile şi să-şi reclame drepturile, respectând ordinea publică şi drepturile celorlalţi, respectăm pe colegii noştri poliţişti şi jandarmi care nu fac altceva decât să asigure pentru toată lumea, în beneficiul tuturor, un climat de ordine şi de linişte, ca toată lumea să-şi poată desfăşura activităţile şi cei care protestează şi cei care merg la lucru şi cei care se plimbă pe stradă. Trebuie cumva cu toţii să ne armonizăm şi să ne găsim formele de manifestare încât să ne respectăm, să nu ne deranjăm unii pe alţii, iar asta se face pur şi simplu urmând calea legală”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

10:22

AUR propune un pachet de măsuri pentru fermieri şi transportatori şi cere Guvernului să le analizeze şi ”să înceteze bătaia de joc”

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului să vină cu măsuri pentru fermieri şi transportatori şi propune, la rândul său, un pachet de măsuri, între care dublarea subvenţiilor la hectar pentru fermieri, limitarea exportului de combustibil către Ucraina pentru stabilizarea preţurilor, blocarea unor iniţiative europene până când România va intra în Schengen şi în ceea ce priveşte trasportul rutier. Reprezentanţii AUR cer Guvernului să analizeze aceste măsuri, ”să ia deciziile corecte în privinţa transportatorilor şi fermierilor şi să înceteze bătaia de joc”.

Reprezentanţii AUR afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu trebuie să înceteze cu ”atitudinea sfidătoare” la adresa fermierilor şi transportatorilor.

”Aceştia au fost forţaţi să iasă în stradă din cauza nepăsării şi a bătăii de joc practicate de actualii guvernanţi. În loc să discrediteze protestul încercând să inventeze tot felul de motive pentru a nu sta de vorbă cu reprezentanţii celor două categorii cruciale pentru statul român, Guvernul Ciolacu ar trebui să vină cu soluţii. Doar că, aşa cum ne-au dovedit în ultimii mai bine de doi ani, aceştia nu au, sau mai bine zis, nu vor să aibă soluţii pentru fermierii şi transportatorii români”, susţin aceştia, citați de News.ro.

A treia zi de proteste: Transportatorii și fermierii încearcă să intre în Capitală

Transportatorii și fermierii din mai multe zone ale țării încearcă vineri să intre în București. Polițiștii i-au oprit la intrarea în Capitală, pentru că nu au autorizație de protest. Participanții vor să ajungă în Piața Victoriei, pentru a scanda în fața Guvernului României.

Conform mesajelor de pe rețele sociale, la acțiune participă aproximativ zeci de camioane și de tractoare. Transportatori și fermieri din Buzău, Bacău și alte județe din Moldova au plecat miercuri spre Capitală. Ei au încercat, joi seara, să între în București cu tractoare și camioane. Protestatarii au fost opriți de forțele de ordine. (GÂNDUL a relatat despre acest subiect aici…)

Anterior, ei au îngreunat sau chiar blocat traficul auto pe mai multe șosele, inclusiv pe autostrada A 1 București-Pitești și pe Centura Capitalei.

Transportatorii și fermierii încearcă din nou să intre în București / Sursa foto: Mediafax Foto

Vineri dimineață, protestatarii și vehiculele lor sunt pe șoseaua de centură și încearcă să-i convingă pe polițiști să-i lase să treacă spre centrul Bucureștiului, conform Mediafax.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, joi, că nu a primit nicio revendicare de la fermierii care participă la protest.