LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 19 de lupte: 90 de copii au murit până acum, în conflictul militar / O nouă rundă de negocieri de pace are loc luni / Rusia cere ajutor economic și militar Chinei

Publicat: 14 03. 2022, 00:30
Actualizat: 15 04. 2022, 13:12

Ucraina a intrat, luni, în ziua 19 de rezistență în fața trupelor ruse. Luni urmează să aibă loc noi negocieri de pace, de data aceasta întâlnirea urmând să aibă loc online. Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic, spun oficialii americani. Pe de altă parte, Ambasada Chinei la Washington spune că nu este la curent cu solicitarea Moscovei. Marea Britanie spune că marina rusă a blocat coasta ucraineană a Mării Negre. Președintele Volodomir Zelenski cere, din nou, NATO să implementeze o zonă de excludere a zborului, la o zi după ce un atac devastator cu rachete a ucis zeci de oameni.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni. Tot ce trebuie să știi până la această oră:

UPDATE 00:55 – O jurnalistă a postului tv Pervîi Kanal (Canal 1) din Rusia a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, timp de câteva secunde, purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”.

Agențiile ruse de știri au relatat că ulterior femeia a fost reținută și acuzată de „discreditarea forțelor armate”. Jurnalista care a protestat se numește Marina Ovsiannikova și este editor la Canal 1.

UPDATE 23:15 – Benjamin Hall, corespondent Fox News, a fost rănit în timp ce relata din afara capitalei ucrainene. Jurnalistul este corespondent la Departamentul de Stat, fiind trimis în Ucraina în ultimele săptămâni.

Reprezentanții Fox News au comunicat că în acest moment există foarte puține detalii cunoscute în legătură cu acest incident, „dar echipele de pe teren lucrează pentru a încerca să adune mai multe informații”.

UPDATE – 22:50 – Vicepremierul Ucrainean Mihailo Fedorov a lansat o campanie de strângere de fonduri, pentru a-l „trimite pe Putin pe Jupiter”. Banii vor fi utilizaţi pentru a repara infrastructurile distruse din Ucraina.

Ideea sa a venit după ce fondatorul Tesla şi SpaceX, Elon Musk, l-a provocat la un duel pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, având drept miză Ucraina.

UPDATE 22:45 – Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a dezvăluit, luni, într-un interviu pentru CNN că Vladimir Putin pare să fi renunţat încercarea de a schimba regimul la Kiev, în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina.

Interlocutor frecvent al preşedintelui rus Vladimir Putin, Sauli Niinisto a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin, în cadrul eforturilor europene de a menţine deschis canalul diplomatic, relatează Agerpres.

UPDATE 18:55 – Primul oficial din Rusia care admite public că invazia din Ucraina nu merge conform planului. Războiul din Ucraina decurge mai încet decât se aștepta Kremlinul. Această declarație a fost făcută chiar de unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin.

Afirmaţia este cu atât mai puternică cu cât apropiatul liderului de Moscova este chiar fostul său șef de securitate, Viktor Zolotov, relatează Reuters. Declaraţiile au fost făcute la o slujbă bisericească condusă de patriarhul ortodox Kiril.

Zolotov a dat vina pentru progresul mai lent decât se aștepta pe ceea ce el a spus că sunt „forțele ucrainene de extremă-dreapta”, care „se ascund în spatele civililor”, acuzație făcută în mod repetat de oficiali din Rusia.

UPDATE 18:35 – Rusia acuză marile rețele de socializare ale lumii că au devenit parte integrantă din ”războiul informațional” și că permit difuzarea unor informații dintr-o singură ”tabără”, cele provenite din Rusia fiind eliminate.

După ce Facebook, Instagram și Twitter au fost blocate, un deputat în Duma de Stat a Rusiei – Anton Gorelkin – a transmis că YouTube ar putea fi blocat de organul de supraveghere al telecomunicațiilor din Rusia (Roskomnadzor), în viitorul apropiat, dacă nu respectă ”cerințele legale”.

UPDATE 18:00 – Minstrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, luni, că 233 de cetăţeni ucraineni care au ajuns în ţara România după ce au fugit de războiul din Ucraina s-au angajat, în domenii precum servicii şi producţie.

Potrivit ministrului, din totalul refugiaților angajați, 47 au obținut un loc de muncă prin ANOFM, în timp ce restul persoanelor au optat pentru relația directă angajator-angajat.

UPDATE 17:45 – Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe, a declarat, luni, că acest război pe care Rusia lui Vladimir Putin îl duce împotriva ucrainenilor, de 19 zile, este o dovadă clară a „eșecului tactic și strategic”.

Oficialul polonez a mai spus, ulterior, că Europa și întreaga planetă asistă la un „terorism de stat”, asta după ce Rusia a schimbat tactica inițială și a început să bombardeze „structuri civile” în Ucraina.

Polonia deține, în 2022, președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), fiind acuzată de Rusia – în contextul conflictului din Ucraina – că nu are o poziție echidistantă.

UPDATE 17:00 – Cea de-a patra rundă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pătrundă în teritoriul ucrainean, s-a desfășurat luni – 14 martie 2022 – în format online.

Mykhailo Podolyak, șeful delegației ucrainene care încearcă să negocieze cu reprezentanții Moscovei – a declarat că discuțiile vor fi reluate marți, 15 martie, motivul fiind ceea ce el a etichetat drept ”pauză tehnică”.

Oficialul ucrainean a explicat și ce înseamnă această pauză, fiind vorba despre o clarificare a ”definițiilor tehnice” și ”activități suplimentare” în subgrupurile de lucru.

UPDATE – 16:45 – Un adolescent ucrainean care fugea de război a reuşit să ajungă pe pământ românesc cu o jumătate de oră înainte de a împlini 18 ani. Odată cu această vârstă, tânărul ar fi fost automat încorporat în armata ucraineană.

Tânărul a fugit din calea războiului împreună cu mama şi fratele său. Adolescentul plecase spre România cu o maşină, scrie Observator TV.

Fiindcă drumul era aglomerat şi băiatul nu ar fi reuşit să treacă graniţa înainte de miezul nopţii, aceştia au hotărât să se despartă. Tânărul a păşit pe teritoriul românesc alături de fratele său în vârstă de 9 ani. Cei doi au reuşit să treacă graniţa la Vama Siret înainte de ora 00. În decurs de câteva ore, băieţii s-au reîntâlnit cu mama lor.

UPDATE 16:40 – Până joia trecută, ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română, în contextul provocat de războiul din Ucraina, era în valoare de peste 18,8 milioane de lei, a anunțat, luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

UPDATE 15:15 – O fostă spioană rusă dezvăluie strategiile lui Vladimir Putin. O fostă spioană rusă care a fost antrenată în același program militar ca Vladimir Putin susține că președintele țării sale nu se va opri și va face orice pentru a câștiga războiul din Ucraina.

UPDATE 15:00 – Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin recunoaște public că invazia rusă din Ucraina nu merge conform planului

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina nu a decurs atât de repede pe cât și-a dorit Kremlinul, aceasta fiind prima oară când un oficial rus recunoaștere public faptul că lucrurile nu merg conform planului.

Șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, a vorbit la o slujbă condusă de patriarhul ortodox Kiril. El a dar vina pentru progresul mai lent al operațiunii este din cauză că „forțele ucrainene de extremă-dreapta se ascund în spatele civililor”, acuzație făcută în mod repetat de oficiali din Rusia, scrie Reuters.

UPDATE 14:50 – India vrea să cumpere petrol și alte produse din Rusia la preț redus

India ia în considerare să accepte o ofertă a Rusiei de a cumpăra țiței și alte mărfuri la prețuri reduse, cu plata printr-un mecanism de schimb între rupie și rublă, au declarat doi oficiali indieni care au preferat să rămână anonimi.

Oferat Moscovei vine pe fondul sancțiunilor severe impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

UPDATE 14:30 – Peskov: „Operațiunea militară din Ucraina se desfășoară conform planului și va fi finalizată la timp și în totalitate”

În timp ce analiștii și strategii militari sunt de părere – ținând cont de situația din teren – că invazia Rusiei în Ucraina este departe de o desfășurare conform așteptărilor Kremlinului, oficialii ruși susțin exact contrariul, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că totul decurge „conform planului”.

UPDATE 13:25 – Întâlnire de lucru la Guvern pentru gestionarea refugiaților din Ucraina

Reprezentanții societății civile au cerut Guvernului o colaborare mai flexibilă și un acces sporit la resurse, au anunțat oficialii, în după întâlnirea de lucru cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și cei ai organizațiilor neguvernamentale implicate în gestionarea situației refugiaților din Ucraina.

Potrivit consilierului de stat Mădălina Turza, la întâlnire au participat reprezentanții organizațiilor din România care sunt implicați, „la firul ierbii”, în gestionarea, din mai multe puncte de vedere, a persoanelor din Ucraina care intră la noi în țară, dar și cei ai principalelor organisme internaționale care se implică, alături de autorități, la gestionarea fluxurilor migratorii, printre care Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

UPDATE 13:15 – Guvern: Peste 75.000 de refugiați din Ucraina, din care aproape 30.000 de copii, se află în România

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională”, a transmis Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

Președintele Autoritățile Naționale de Protecție a Copilului a spus că toții copiii care sunt neînsoțiți vor fi înregistrați.

UPDATE 12:30 – Ucraina dă de înțeles că Rusia pare mai flexibilă

Ihor Zhovkva, un oficial din cadrul Administrației Prezidențiale de la Kiev, a declarat pentru BBC că, din punctul său de vedere, poziția Moscovei este mai constructivă luni decât a fost anterior.

„În loc să ne dea un ultimatum, să traseze linii roșii sau să ceară Ucrainei să capituleze, acum par să înceapă negocierile constructive”, a declarat el pentru Radio 4’s Today.

În comentarii separate postate pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak spune că a patra rundă de discuții se va concentra pe încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate pentru Ucraina.

Podolyak a repetat poziția Ucrainei conform căreia negociatorii săi vor refuza să înceapă să discute despre forma relațiilor viitoare cu Rusia până când Moscova nu va fi de acord cu o încetare imediată a focului.

UPDATE 12:23 – Contul de Twitter al Ambasadei Rusiei la București a fost suspendat

Contul oficial de Twitter al Ambasadei Federației Ruse la București a fost suspendat de către oficialii companiei. Astfel, la accesarea contului, utilizatorii primesc mesajul „Cont suspendat”.

Motivul suspendării contului oficial de Twitter al Ambasadei Federației Ruse la București este, potrivit mesajului postat pe platformă, încălcarea regulilor privind postările.

UPDATE 12:10 – Compania farmaceutică germană Bayer a suspendat publicitatea și investițiile în Rusia

„Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, Bayer a oprit toate cheltuielile din Rusia și Belarus care nu sunt legate de furnizarea de produse esențiale în sănătate și agricultură. Acest lucru include:

  • Suspendarea tuturor activităților publicitare și a altor activități promoționale
  • Oprirea proiectelor de investiții de capital pe termen nelimitat
  • Nu caută noi oportunități de afaceri”, a transmis multinaționala, citată de The Guardian.

UPDATE 11:39 – Ministru britanic, despre posibilitatea ca rachetele rusești să ajungă pe teritoriul NATO: Nu este imposibil, dar este foarte improbabil

Rachetele rusești pot ajunge pe teritoriul NATO, dar este „foarte improbabil” să se întâmple așa ceva, a declarat luni ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, transmite Reuters. Oficialul britanic a adăugat că Alianţa Nord-Atlantică va reacţiona dacă se întâmplă acest lucru.

UPDATE 11:30 – 90 de copii au fost uciși și peste 100 de răniți în Ucraina de când Rusia a început invazia, pe 24 februarie, a anunțat luni procuratura generală ucraineană

„Cel mai mare număr de victime se află în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumi, Herson, Mykolayiv și Jytomyr”, se arată într-un comunicat, citat de The Guardian.

Reuters a transmis că nu poate verifica informațiile și din altă sursă. Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce numește o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei.

UPDATE 11:18 – Avioane în valoare de 10 miliarde de dolari, blocate în Rusia după ce zborurile rusești au fost interzise în Occident. Sute de aeronave Airbus și Boeing, în pericol să nu mai poată fi recuperate de proprietari

Proprietarii de avioane se confruntă cu pierderea a sute de aeronave Airbus SE și Boeing Co care zburau pentru companiile aeriene rusești, ce au fost interzise în spațiile aeriene ale Occidentului. Firmele străine de leasing au reușit să recupereze doar aproximativ două duzini din cele peste 500 de avioane închiriate transportatorilor ruși.

UPDATE 11:09 – Cine este cel mai influent om din anturajul lui Putin. Povestea fizicianului alături de care liderul de la Kremlin a pus la cale „refacerea măreției” Rusiei

Vladimir Putin s-a izolat în ultimii ani și a ajuns în mijlocul unui cerc extrem de restrâns de oameni care adoră miturile istorice și teoriile conspirației, scrie jurnalistul Mikhail Zygar, fondatorul singurului canal de independent de știri din Rusia, Dozhd, într-un articol de opinie publicat în New York Times.

UPDATE 11:00 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut, luni, Occidentului să furnizeze Ucrainei arme și să aplice mai multe sancțiuni Rusiei pentru a preveni implicarea altor țări într-un conflict mai larg.

Ucraina a cerut în mod repetat aliaților să facă mai mult pentru a o ajuta să reziste invaziei ruse care a început la 24 februarie.

Unele guverne occidentale se tem că acest lucru ar putea atrage alte țări, inclusiv statele membre NATO, în război, a raportat Reuters.

UPDATE 10:55 – Eugen Tomac, despre ”strategia diabolică a Kremlinului”: ”UE și SUA să-și schimbe strategia în ceea ce privește sancțiunile împotriva Federației Ruse”

Invadarea Ucrainei de către armata Rusiei reprezintă un război crunt, fără precedent la nivel european, după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, transmite liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac.

UPDATE 10:52 – Beijingul acuza SUA de dezinformare

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a acuzat Washingtonul că răspândește informații false cu privire la rolul Chinei în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt a insistat că Beijingul a jucat un rol constructiv în discuțiile de pace și a făcut apel întotdeauna la negocieri.

UPDATE 10:35 – FMI: Rusia ar putea ajunge în incapacitate de plată

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în urma sancțiunilor fără precedent impuse asupra sa în urma invadării Ucrainei, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

UPDATE 10:32 – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se află luni în prima sa vizită oficială în Turcia

Cancelarul german Olaf Scholz se află, luni, în prima sa vizită oficială în Turcia, de la preluarea mandatului. El va discuta cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, luni după-amiază și va reveni în Germania luni seară, transmite Reuters.

UPDATE 10:10 – Alertă în România. Dronă de spionaj, care ar avea însemne rusești, prăbușită în curtea unei case din Bistrița

O dronă de spionaj s-a prăbușit în curtea unei case din Bistrița. Aparatul de zbor ar avea însemne rusești. Autoritățile române au deschis o anchetă.

Un bărbat din comuna Dumitra, din Bistrița Năsăud, a găsit un „aparat de zbor de mici dimensiuni”, în apropierea locuinței sale. Imediat, el a alertat poliția. Oamenii legii au deschis o anchetă, pentru zbor neautorizat, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița.

De asemenea, în acest caz au fost sesizați și procurorii. Potrivit presei locale, drona ar avea însemne rusești.

UPDATE 09:52 – Fabrica de avioane Antonov, din nordul Kievului, atacată

Imaginile publicate de instituția de presă ucraineană NEXTA TV arată că fabrica de avioane Antonov, aflată în afara Kievului, este în flăcări.

Inițial, s-a crezut că este vorba de aeroportul Antonov, dar, ulterior, autoritățile au informat că fabrica a fost atacată.

UPDATE 09:48 – Femeia însărcinată care a fost evacuată pe o targă din maternitatea bombardată din Mariupol a murit

Femeia a scăpat din bombardamentul maternității unde trebuia să nască, în orașul asediat Mariupol, conform AFP. Imaginile cu femeia dusă la o ambulanță pe o targă au făcut înconjurul lumii.

Ea a fost transportată de urgență la un alt spital, iar medicii au încercat din răsputeri să o țină în viață. Copilul femeii s-a născut prin cezariană, dar nu avea semne vitale, a spus chirurgul care a făcut operația.

„Peste 30 de minute de resuscitare a mamei nu au dat rezultate”, a spus medicul. „Amândoi au murit.”

Sursa: AP / Mediafax Foto

UPDATE 09:30 – Mașini de lux din Ucraina, abandonate pe străzile din Iași. În parcarea aeroportului a fost lăsat și un Rolla Royce

Mai multe mașini scumpe din Ucraina, printre care se numără și un Rolls Royce Wraith, au ajuns pe străzile Iașului odată cu izbucnirea războiului. (Află detalii aici…)

UPDATE 09:25 – Două persoane au murit și trei au fost rănite, după ce un bloc din Kiev a fost bombardat, au anunțat serviciile de stat de urgență din Ucraina.

„La ora 07:40, cadavrele a două persoane au fost găsite într-o clădire rezidențială de nouă etaje, 3 persoane au fost internate, 9 persoane au fost tratate la fața locului”, a transmis agenția într-un comunicat imediat după ora 8 dimineața, citată de The Guardian.

Alte 15 persoane au fost salvate din incendiu și 63 au fost evacuate. Focul a fost stins chiar înainte de ora 8 dimineața, conform sursei citate.

UPDATE 09:17 – Germania va cumpăra până la 35 de avioane de luptă F-35

Anunțul a fost făcut, luni, de o sursă guvernamentală, citată de The Guardian.

Anterior, Reuters a scris că guvernul de la Berlin a decis, în principiu, să cumpere avioanele de luptă americane.

Sursa: Profimedia

UPDATE 09:00 – Un bloc de locuințe de nouă etaje din capitala Kiev ar fi fost bombardament luni dimineață

Se pare că un bloc de locuințe cu nouă etaje din capitala Ucrainei, Kiev, ar fi incendiat din cauza bombardamentelor rusești, luni dimineață.

UPDATE 08:57 – Cunoscut jurnalist ucrainean de televiziune, Dimitrii Gordon: Putin are o idee fixă de a restabili URSS, în care vrea să vadă Ucraina, Republica Moldova, Belarus

Jurnalistul Dmitrii Gordon, o figură cunoscută a televiziunilor ucrainene, este de părere că războiul cu Rusia nu putea fi evitat fiindcă Vladimir Putin vrea să restabilească ordinea mondială și să refacă fosta Uniune Sovietică (URSS) care să includă nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova și alte țări.

UPDATE 08:20 – Liderul regiunii Cecenia din Rusia susține că se află lângă Kiev

Ramzan Kadyrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia, se află în Ucraina alături de forțele ruse, potrivit imaginilor distribuite de canalele de televiziune cecene și postate pe contul Telegram al lui Kadyrov.

Kadyrov a postat luni pe Telegram un videoclip în care apare în uniformă militară, analizând mai multe planuri, în jurul unei mese la care sunt mai mulți soldați.

El a spus că videoclipul a fost filmat la Hostomel, un aerodrom de lângă Kiev, relatează Agence France-Presse.

„Zilele trecute eram la aproximativ 20 de km de voi, naziștii de la Kiev și acum suntem și mai aproape”, a scris Kadyrov, în timp ce a cerut forțelor ucrainene să se predea „sau veți fi terminați”.

UPDATE 08:00 – Moscova ar fi cerut Chinei sprijin militar și economic

Potrivit presei americane, Rusia ar fi cerut ajutor militar și economic Chinei, informație neconfirmată momentan de Ambasada Chinei la Washington.

Potrivit declarațiilor unor oficiali americani de rang înalt, citate de CNN, Rusia ar fi solicitat Chinei sprijin militar, inclusiv drone, precum și asistență economică în contextul războiului din Ucraina.

O eventuală asistență din partea Chinei ar reprezenta un avantaj semnificativ de partea Rusiei. Intervenția Beijingului ar putea ajuta Rusia să avanseze tot mai mult în interiorul Ucrainei, dar ar putea reprezenta și o contrapondere față de sancțiunile impuse Moscovei de statele occidentale.

UPDATE 06:20 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, ca NATO să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

„Dacă nu ne închideți cerul”, a spus el, „este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO și în casele cetățenilor țărilor NATO”.

UPDATE 05:13 – Ministerul Apărării din Regatul Unit anunță că forțele ruse „izolează Ucraina de comerțul maritim internațional”.

Forțele navale ruse au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional, a transmis ministerul britanic.


UPDATE 00:30 – Dmitri Peskov: Rusia şi Ucraina vor relua negocierile luni, în „format virtual”

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor continua luni, în “format virtual”, a declarat secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

“Da”, a răspuns el atunci când a fost întrebat dacă întâlnirea de luni va avea loc online, potrivit agenției Tass. Peskov a negat informaţiile potrivit cărora ar fi existat și duminică unele discuţii.