LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 657. Zelenski, primit de Biden la Casa Albă/România susține un nou pachet de măsuri împotriva Rusiei
Războiul din Ucraina a intrat marți, 12 decembrie, în ziua cu numărul 657. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Președintele american Joe Biden îl va primi marți, 12 decembrie 2023, la Casa Albă, pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
Vizita are loc într-un moment în care în Congresul SUA sunt blocate discuțiile privind un nou acord de ajutor pentru Ucraina.
Zelenski, a doua vizită la Casa Albă în trei luni
Vizita lui Zelenski la Casa Albă este a doua pe care liderul de la Kiev o întreprinde într-un interval de numai trei luni. El a fost primit de Joe Biden și în septembrie, când s-a aflat în SUA cu prilejul Adunării Generale a ONU.
Se întâmplă ca Zelenski să fie în America într-un moment critic al negocierilor din Congres privind ajutorul de urgență acordat Ucrainei. Congresul SUA nu este nici pe departe aproape de a ajuns la un acord care să lege modificările politicii de imigrare și de frontieră de pachetul de ajutor de urgență care va oferi fonduri pentru Ucraina.
Situația este critică pe front, iar în SUA urmează vacanța de sărbători, politicienii pregătindu-se să părăsească Washingtonul, scrie BBC.
Întâlnirea Biden-Zelenski este menită să „sublinieze angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
„În timp ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și despre importanța vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”, a mai spus ea.
Biden, băgat în corzi de republicani
În cazul în care Congresul părăsește orașul pentru sărbători fără a ajunge la un acord, Casa Albă se vede nevoită să facă alegeri dificile în ceea ce privește aprovizionarea Ucrainei cu arme.
Oficiali ai Administrației Biden au tras un semnal de alarmă cu privire la epuizarea fondurilor pentru Kiev și la potențialele consecințe.
„Istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertății”, a declarat Biden la începutul acestei luni, înainte de a încheia: „Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige”.
România, de acord cu noi sancțiuni impuse Rusiei
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, și-a exprimat susținerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei.
Ea a vorbit la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe – CAE), care s-a ținut la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel și din Fâșia Gaza, respectiv evoluțiile din Sahel.
În marja reuniunii CAE, ministrul de Externe român a participat la o întâlnire informală cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, precum și la un mic-dejun informal cu ministrul Afacerilor Externe din Armenia, Ararat Mirzoyan.
Referitor la situația din Ucraina, miniștrii au avut un schimb de opinii cu șeful diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, cu privire la evoluțiile recente din teren, respectiv la stadiul procesului de reformă din Ucraina.
Ministrul român de externe a exprimat susținerea României pentru un acord al liderilor europeni pentru sprijinul financiar acordat Kievului, precum și pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE.
De asemenea, Luminița Odobescu a exprimat susținerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei.