Războiul din Ucraina a intrat luni, 18 decembrie, în ziua cu numărul 663. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunţat serviciile de securitate de la Kiev.
Totuși, se pare că dispozitivul „nu era operaţional”, după cum relatează AFP.
„Echipamentul nu a fost găsit direct în biroul lui Valeri Zalujnîi, ci într-unul dintre spaţiile pe care acesta le-ar putea folosi în viitor pentru munca sa”, au explicat serviciile ucrainene într-o postare pe Telegram.
A fost deschisă o anchetă pentru „utilizare ilegală a mijloacelor tehnice speciale cu scopul de a obţine informaţii. Aparatul găsit nu era funcţional. Nu au fost găsite dispozitive de stocare a datelor sau de transmisie audio la distanţă. Acest dispozitiv tehnic va fi trimis spre examinare”, au mai indicat serviciile ucrainene.
În calitate de comandant-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi decide asupra cursului general al operaţiunilor de pe front, sub autoritatea preşedintelui Volodimir Zelenski.
Presa ucraineană şi cea occidentală au raportat în ultimele luni tensiuni crescânde între Zelenski şi Zalujnîi, pe fondul eşecului contraofensivei de vară a forţelor Kievului şi al prăbuşirii sprijinului american.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi controlează acum aproape o cincime din teritoriul acestei ţări.
Un influent senator american s-a declarat „optimist” în legătură cu posibilitatea unui acord în Congres cu privire la un nou pachet crucial de ajutor pentru Ucraina.
În timp ce preşedintele Joe Biden i-a atacat dur pe republicanii din Congres care blochează trimiterea a încă 61 de miliarde de dolari la Kiev, negocierile intense continuă. Senatul şi-a amânat vacanţa de sfârşit de an pentru a găsi un compromis.
„Sunt foarte optimist”, a declarat senatorul democrat Joe Manchin într-o intervenție la CNN. El a adăugat că a vorbit cu colegii din ambele tabere. „Se îndreaptă într-o direcţie pozitivă”, a precizat Manchin.
Congresul SUA a ajutat masiv Ucraina, dar Casa Albă a avertizat că va „rămâne fără bani” până la sfârşitul anului pentru a sprijini Kievul.
Democraţii sunt în favoarea acestui nou ajutor, dar republicanii cer o înăsprire majoră a politicii de imigraţie în schimbul sprijinului lor. Joe Biden a declarat că este gata să facă „compromisuri semnificative” pe această temă pentru a permite deblocarea situaţiei.
Senatorul republican Lindsey Graham, un politician foarte conservator, s-a arătat mai puţin optimist decât colegul său – „Nu suntem deloc aproape de un acord. Nu voi ajuta Ucraina, Taiwanul sau Israelul până când nu ne vom securiza graniţa”.
Republica Moldova a început un exerciţiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunţat Ministerul Apărării de la Chişinău.
Exerciţiile vor dura până vineri, 22 decembrie 2023. Vehiculele militare au fost deja puse în mişcare, conform ministerului.
Reamintim că săptămâna trecută liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova.
De altfel, cu numai câteva zile în urmă UE a predat armatei Republicii Moldova echipamente medicale şi de protecţie, vehicule de teren, detectoare de mine, drone şi generatoare de energie electrică.
Rusia a avertizat în repetate rânduri conducerea Republicii Moldova să nu încerce să recupereze Transnistria prin forţă. Controale stricte de securitate sunt acum în vigoare la aeroportul din Chişinău pentru a preveni posibila intrare a luptătorilor ruşi în ţară.
„Avem de-a face cu două ameninţări majore la adresa securităţii naţionale: politica agresivă a Federaţiei Ruse împotriva ţării noastre şi a lumii în ansamblu şi corupţia adânc înrădăcinată în Moldova”, a spus, de curând, președintele Maia Sandu.