LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 667. Zelenski schimbă tactica: de la contraofensivă la baricadarea în tranșee!/Viktor Orban, declarații grave
Războiul din Ucraina a intrat vineri, 22 decembrie, în ziua cu numărul 667. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Potrivit unei informări transmise trupelor de pe front de Statul Major ucrainean, s-a luat decizia ca armata să se baricadeze în tranşee, în faţa unei ierni lungi şi grele.
Ce strategie are Kievul
Astfel, strategii de la Kiev urmăresc să oprească actuala ofensivă rusă, declanșată pe toate fronturile.
Se pare că există teama că Ucraina ar putea pierde și mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk.
„Unităţile Serviciului Statal de Transporturi Speciale construiesc fortificaţii în zonele desemnate”, a informat Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.
Până acum, Ucraina nu a optat pentru o asemenea tactică defensivă, întrucât a sperat că trupele sale urmau să reuşească în contraofensiva lansată pe 4 iunie eliberarea unor mari porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia. După numai jumătate de an, contraofensiva pare blocată complet.
În fotografiile care însoţesc anunţul Statului Major ucrainean se observă structuri excavate sub pământ şi consolidate cu buşteni şi beton.
Odată ce trupele sale au trecut în defensivă de câteva săptămâni bune, preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat construirea de fortificaţii pentru a opri înaintarea rușilor, care de la începutul lui octombrie sunt în plină ofensivă.
Zelenski se inspiră de la ruși
Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive.
Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse în provinciile Zaporojie şi Doneţk.
În marea sa conferinţă de presă de la final de an, Zelenski a dat ca exemplu fortificaţiile deja construite pe frontul din Harkov, unde armata rusă a mobilizat mari resurse pentru a încerca să cucerească oraşul Kupiansk.
El a cerut ca aceste structuri să fie ridicate şi în celelalte sectoare ale frontului, reproşându-le totodată comandanţilor armatei că nu au făcut deja acest lucru: „Când văd asta aici, dar nu şi în alte regiuni, le pun întrebări concrete comandanţilor militari din alte sectoare. Este suficient? De ce protecţia este mai slabă decât în Harkov?”.
Atac cu drone asupra Kievului
O clădire rezidențială din Kiev a fost lovită joi seară, 21 decembrie, de o dronă explozivă, în cursul unui nou atac nocturn rusesc. O persoană a fost lovită.
Este primul incident de acest gen, în care drona rusă depășește apărarea antiaeriană ucraineană, raportat de luni de zile. Kievul este vizat în mod regulat de atacurile ruseşti cu drone şi rachete, dar cele mai multe sunt doborâte de apărarea aeriană, potrivit autorităților locale.
Alarma aeriană a fost declanşată seara târziu la Kiev. La scurt timp după aceea, localnicii au auzit explozii puternice. Inițial, Primăria a anunţat că apărarea antiaeriană funcţionează, cerând locuitorilor să rămână în adăposturi.
„Un bloc de locuinţe, lovit de un Shahed”, o dronă de fabricaţie iraniană, a scris şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, pe Telegram.
Incidentul a avut loc în districtul Solomianski, din sud-vestul Kievului, raportându-se „flacări la etajele superioare ale clădirii”.
Viktor Orban spune că „nu este război” în Ucraina
Premierul ungar, Viktor Orban, a calificat, din nou, conflictul din Ucraina drept o „operaţiune militară”, nicidecum un război în toată regula.
„Este vorba despre o operaţiune militară atâta timp cât nu a există o declaraţie de război între cele două ţări. Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război. Strict vorbind, să ne bucurăm câtă vreme nu este război. Dacă e război, este mobilizare generală şi nu doresc asta nimănui” – Viktor Orban
Prim-ministrul maghiar fusese întrebat despre motivul pentru care a calificat războiul drept o „operaţiune militară” și în cursul întâlnirii sale cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Beijing, în octombrie.
Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul. Orban şi Putin s-au întâlnit la Beijing, pe 17 octombrie, pentru a discuta despre cooperarea energetică.
La începutul lui decembrie, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro în favoarea Kievului.
Pe de altă parte, Emmanuel Macron insistă asupra faptului că occidentalii nu pot „lăsa Rusia să câştige” în Ucraina şi că sprijinul pentru Kiev trebuie să continue, chiar dacă „ne costă”.
„Cum ar fi ziua de mâine pentru noi, europenii? Prin urmare, vom continua să-i ajutăm pe ucraineni. Ceea ce facem, chiar dacă aceasta ne costă, este decisiv pentru securitatea noastră viitoare, pentru rolul nostru în Europa şi pentru suveranitatea Ucrainei”, a afirmat preşedintele Franței cu ocazia unui dineu de Crăciun, în prezenţa forţelor franceze staţionate în Iordania.
Situaţia este deosebit de delicată pentru Ucraina, după ce Statele Unite ale Americii au blocat ajutorul militar. Pe front, presiunea a crescut după eşecul contraofensivei lansate în iunie.