Războiul din Ucraina a intrat duminică, 24 decembrie, în ziua cu numărul 669. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Comisia electorală rusă a respins candidatura la alegerile prezidenţiale a jurnalistei Ekaterina Dunţova, care militează pentru democraţie şi pentru încetarea războiului din Ucraina.
Comisia electorală a invocat „erori în documentele” prezentate pentru înregistrarea candidaturii Ekaterinei Dunţova, a indicat televiziunea rusă.
Preşedintele Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat că instituţia a respins cu unanimitate candidatura Ekaterinei Dunţova: „Sunteţi o femeie tânără, aveţi toată viaţa înainte”, a spus Pamfilova, adresându-se candidatei.
În faţa jurnaliştilor, Dunţova a deplâns o decizie „tristă” cu privire la „o iniţiativă populară”. Ea şi-a anunţat intenţia de a face apel la Curtea Supremă.
Ekaterina Dunţova le-a cerut liderilor partidului liberal Iabloko să îi susţină candidatura: „Nu putem rămâne cu braţele încrucişate! Este ultima ocazie legală pentru cetăţeni de a-şi exprima dezacordul faţă de politica dusă de autorităţile actuale”, a scris ea pe Telegram.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 decembrie, forțele ruse au efectuat un atac pe scară largă asupra orașului Herson, a precizat Roman Mrochko, șeful administrației militare a regiunii Herson.
„Forțele de ocupație ruse au efectuat un atac pe scară largă în Herson. S-au auzit explozii puternice în mai multe cartiere ale orașului. Ulterior, au izbucnit mai multe incendii. Ca de obicei, inamicul a atacat cartierele rezidențiale. Clădiri înalte de apartamente au fost lovite. Nu au fost înregistrate victime”, a scris Mrochko pe Telegram.
Pe de altă parte, Statul Major al Apărării a transmis că forțele ruse încearcă să-i alunge pe soldații ucraineni de pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson.
Russian army launched artillery and ballistic strikes on residential neighborhoods of #Kherson
Powerful explosions erupted in several neighborhoods of the city, fires broke out there.
It is reported that critical infrastructure in the city has been damaged. The occupants hit… pic.twitter.com/aTfXF10DHM
— NEXTA (@nexta_tv) December 23, 2023
⚡️ Russia attacks Kherson causing explosions, fires.
Explosions and fires erupted in Kherson after Russian forces attacked the city on Dec. 23, the head of the city’s military administration, Roman Mrochko, said. No casualties were mentioned.
📷 Roman Mrochko/Telegram pic.twitter.com/OqlmeBhyOA
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) December 23, 2023
„Forțele inamice continuă să încerce să alunge unitățile noastre de pe malul stâng al Niprului. Pe parcursul zilei, forțele inamice au efectuat 15 atacuri fără succes, au fost respinse și au suferit pierderi semnificative. Unitățile noastre continuă să mențină pozițiile pe care le capturaseră și provocând daune prin foc forțelor inamice”, susține Kievul.
Șeful Bisericii Catolice de rit oriental din Ucraina a declarat că documentul aprobat de Papa Francisc, care permite binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu se aplică bisericii sale și învățăturilor sale.
Arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk a declarat că documentul Vaticanului „interpretează sensul pastoral al binecuvântărilor în Biserica latină”, dar nu a făcut nicio referire la problemele care guvernează biserica orientală sau greco-catolică.
„Astfel… această Declarație se aplică numai Bisericii latine și nu are nicio forță juridică pentru credincioșii Bisericii greco-catolice ucrainene”, a declarat Shevchuk.
El a spus că o binecuvântare nu poate fi separată de învățăturile Bisericii și „nu poate contrazice în niciun fel învățătura Bisericii Catolice despre familie ca o uniune fidelă, indisolubilă și fertilă a iubirii dintre un bărbat și o femeie”.
Biserica de rit răsăritean se închină după rituri asemănătoare credinței ortodoxe, dar este în comuniune cu Roma în virtutea unui acord din secolul al XVI-lea. Represiunea a forțat Biserica să se ascundă în perioada sovietică, iar în prezent are aproximativ 4,5 milioane de enoriași, adică aproximativ 10% din populația Ucrainei.
Documentul biroului doctrinar al Vaticanului a precizat că preoții romano-catolici pot da binecuvântări cuplurilor de același sex, atât timp cât acestea nu fac parte din ritualurile sau liturghiile obișnuite ale Bisericii. Acesta a spus că astfel de binecuvântări ar fi un semn că Dumnezeu îi primește pe toți, dar nu ar trebui confundate cu sacramentul căsătoriei heterosexuale.
Drepturile homosexualilor fac unele progrese în Ucraina. Însuși președintele Zelenski și-a exprimat simpatia pentru susținerea drepturilor homosexualilor.