LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare
Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/01/2024, 07:27
Actualizat: 06/01/2024, 20:17

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 6 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 682. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Un total de 11 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma atacurilor ruse din districtul Pokrovsk, regiunea Donețk, în seara de 6 ianuarie, relatează pravda.com

Rapoartele indică faptul că 11 [oameni] au fost uciși, inclusiv cinci copii, în urma grevelor din districtul Pokrovsk.

Rușii au lovit districtul cu rachete S-300, ucigând 11 persoane și rănind alte 8. [Orașele] Pokrovsk și Rivne în Myrnohrad hromada [o unitate administrativă care desemnează un sat, mai multe sate sau un oraș și teritoriile adiacente] au fost în epicentru”, potrivit unui șef din cadrul armatei ucrainene.

Autorităţile regiunii ruse Belgorod, învecinată cu Ucraina şi vizată de bombardamente care se intensifică, le-au propus locuitorilor evacuarea pentru a fi în siguranţă.

„Veţi avea camere încălzite şi sigure”

În același timp, rezidenții din Belgorod sunt sfătuiți să-şi securizeze ferestrele pentru a se proteja de schijele obuzelor, după cum relatează The Guardian.

Regiunea Belgorod, cu circa 300.000 de locuitori, este aproape zilnic ţinta bombardamentelor ucrainene. Un astfel de atac de o amploare fără precedent a provocat sâmbătă, 30 decembrie 2023, 25 de morţi şi peste 100 de răniţi.

„Începând de astăzi (n.r. – vineri, 5 ianuarie), suntem pregătiţi să vă transportăm la Starîi Oskol şi la Gubkin (n.r. – localităţi mai îndepărtate de frontiera cu Ucraina), unde veţi avea condiţii foarte confortabile și camere încălzite şi sigure”, a transmis pe Telegram guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, care a descris situaţia din oraşul Belgorod drept „dificilă”.

„Mă aflu pe străzile care au fost avariate în timpul nopţii de bombardamentele asupra cartierelor rezidenţiale paşnice ale Belgorodului”, a mai spus guvernatorul, care a prezentat şi fotografii cu pagubele provocate de atacurile ucrainene din cursul nopţii, ferestre sparte de suflul exploziilor, maşini răsturnate sau ciuruite de schijele obuzelor.

În urma bombardamentelor ruseşti masive cu drone şi rachete din ultima săptămână, Ucraina ripostează cu atacuri asupra teritoriului rus, mai ales în regiunea de graniţă Belgorod.

Agenția EFE scrie că, pe măsură ce Rusia efectuează lovituri împotriva industriei de război şi a obiectivelor militare ucrainene, Kievul creşte presiunea asupra Moscovei cu atacuri în spatele frontului

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone cu aripă fixă împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei a fost împiedicată la primele ore ale dimineţii de vineri.

Mijloacele antiaeriene au interceptat şi doborât 36 de drone ucrainene deasupra teritoriului republicii Crimeea şi una deasupra regiunii Krasnodar”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Acest nou atac intervine după ce joi apărarea antiaeriană rusă a declarat că ar fi doborât 10 rachete ucrainene.

Război în Ucraina. Țara, epuizată de lupte

Sancţionarea celor care încearcă să se sustragă? Selectarea noilor soldaţi prin tragere la sorţi? Scutiri contra bani? Dezbaterea despre mobilizare se intensifică în Ucraina, a cărei armată trebuie să-şi completeze rândurile după aproape doi ani de război cu Rusia, notează într-un reportaj France Presse.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luna trecută că armata, care a suferit mari pierderi şi greu mai găseşte voluntari, a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă rușilor desfăşuraţi în teritoriile ocupate.

Dar Zelenski susține că are nevoie de „mai multe argumente” înainte de a lua o decizie, fiind vorba despre o temă sensibilă într-o ţară epuizată de război, mai ales după eşecul marii contraofensive din vară.

Deşi numărul soldaților trimişi pe front şi pierderile nu sunt dezvăluite, orice ucrainean poate să vadă cum în cimitire au crescut sectoarele militare. O estimare americană, care datează din august 2023, indica undeva la 70.000 de morţi şi 120.000 de răniţi în rândul trupelor ucrainene.

Elanul patriotic al primelor luni de război s-a terminat. Din ce în ce mai des, presa relatează despre bărbaţi recalcitranţi în faţa mobilizării.

Mobilizarea populației aprinde spiritele la Kiev

În acest context, Kievul analizează un proiect de lege care prevede scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani, simplificarea procedurilor de înrolare şi noi sancţiuni pentru cei care caută să se sustragă, cum ar fi restricţii de obţinere a permisului de conducere sau interdicţia de a efectua tranzacţii imobiliare.

Dar, pe reţelele de socializare se înmulţesc apelurile de a fi mobilizaţi în armată și copiii membrilor elitei ucrainene.

Deputata Mariana Bezugla, din partidul prezidenţial, sugerează exonerarea de mobilizare a celor care fac o donaţie financiară semnificativă pentru bugetul de stat. „Şi cei care n-au bani, să moară în tranşee şi copiii lor să rămână orfani?”, au reacţionat ucrainenii. „Războiul este pentru săraci”, spun oamenii simpli.

La rândul său, un fost ministru al Economiei, Timofii Milovanov, a amintit că, în timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au recurs la procedeul tragerii la sorţi pentru a decide pe cine mobilizează – „Statul alege la întâmplare o zi şi o lună. Persoanele născute în acele zile sunt mobilizate”. „O casă de nebuni”, a reacţionat o avocată foarte cunoscută, Larisa Denisenko.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar