LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 686: Zelenski va merge la Forumul de la Davos/Bombardamente puternice la Belgorod și Kursk
Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 10 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 686. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Zelenski merge la Davos
Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat preşedintele acestui for, Borge Brende, citat de France 24.
Duminică, 14 ianuarie, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei. Sunt așteptați să participe consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din aproximativ 70 de ţări.
Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.
Guvernul ucraineran urmăreşte să-şi promoveze cu acest prilej planul de pace, ce prevede retragerea tuturor forţelor ruse din teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv din Peninsula Crimeea, alături de garanţii privind viitoarea securitate a Ucrainei.
În plus, liderii ruşi ar urma să fie traşi la răspundere pentru rolul lor în invazie.
Rusia, care respinge acest plan, nu a fost invitată la reuniunile similare anterioare.
Conferinţa serveşte în principal la menţinerea coeziunii aliaţilor Ucrainei. Cea mai recentă astfel de întâlnire s-a desfăşurat în octombrie, în Malta.
Ucraina, în ofensivă în Rusia
Kremlinul a promis că este decis să facă „totul” pentru a opri bombardamentele ucrainene asupra provinciei de graniță Belgorod, care este ţinta a numeroase atacuri ale.
Lovituri puternice au avut loc marți, 9 ianuarie, şi în provincia Kursk, de asemenea învecinată cu Ucraina, transmite France Presse.
Potrivit guvernatorului din Kursk, o femeie a fost ucisă de schijele unui obuz ucrainean lansat asupra unui sat. De asemenea, două drone ucrainene au lovit în aceeaşi regiune o instalaţie petrolieră, provocând un incendiu şi trei răniţi.
„Armata noastră va face tot ce-i stă în putere pentru ca, mai întâi, să reducă la minimum riscul, iar apoi să-l elimine complet”, a spus Dmitri Peskov, consilierul lui Vladimir Putin, referindu-se la bombardamentele ucrainene din regiunile de graniţă.
La rândul său, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la o reuniune cu ofiţerii superiori că Rusia a preluat, din nou, „iniţiativa strategică pe toată linia frontului”. „Gruparea de trupe ruse reduce metodic potenţialul de luptă al Forţelor Armate ale Ucrainei. Anul trecut, inamicul a pierdut peste 215.000 de oameni şi 28.000 de unităţi de armament”, a susţinut ministrul rus.
El a spus despre politicienii de la Kiev că, „la insistenţele patronilor lor occidentali”, trimit soldaţii la moarte şi caută în orice mod să completeze rândurile armatei ucrainene. „În pofida epuizării resurselor umane ale formaţiunilor ucrainene şi lipsei de rezultate pe câmpul de luptă, Statele Unite încearcă cu sânge rege să-şi realizeze ambiţiile de leadership mondial cu preţul vieţilor ucrainene”, a acuzat ministrul rus.
Zelenski: „Mulțumesc României pentru susținerea negocierilor de aderare la UE”
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, după discuția telefonică avută cu Klaus Iohannis, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei.
Președintele Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut marți, 9 ianuarie, o discuție telefonică.
Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi lideri au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări cu privire la situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră. Klaus Iohannis l-a asigurat pe Zelenski de continuarea sprijinului ferm al țării noastre pentru Ucraina.
„Exporturile lunare ucrainene prin România au crescut de la două milioane la trei milioane de tone și am discutat despre modalitățile de creștere prin punctele de trecere a frontierei pentru atingerea țintei de patru milioane de tone.
Mulțumesc României pentru susținerea deciziei de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE și pentru că sunteți dispuși să împărtășiți experiența pozitivă de integrare europeană cu țara noastră”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facbeook după discuția avută cu Iohannis.
„L-am informat pe președintele Iohannis cu privire la continuarea terorii aeriene manifestată de Rusia și am subliniat importanța cooperării suplimentare cu partenerii pentru consolidarea scutului aerian al Ucrainei.
Am discutat și despre cooperarea bilaterală, inclusiv despre programul de instruire a piloților ucraineni pentru avioane F-16. Am fost de acord să înceapă lucrările la garanțiile bilaterale de securitate pe baza Declarației de la Vilnius G7.
Apreciem dezvoltarea unui parteneriat strategic ucraineano-român puternic”, a mai arătat Zelenski.