Războiul din Ucraina a intrat joi, 11 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 687. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Două rachete ruseşti au lovit miercuri seară, 10 ianuarie, un hotel din Harkov, în nord-estul Ucrainei.
11 persoane au fost rănite, printre care jurnalişti turci, a anunţat primarul oraşului, Igor Terehov. Unul dintre răniţi este „în stare foarte gravă”, a declarat Terehov pe Telegram.
„Jurnaliştii turci se numără printre victime”, a adăugat el, fără a preciza numărul acestora.
Și Poliția a raportat că un jurnalist de la o publicaţie străină a fost rănit.
De asemenea, mai multe alte clădiri, printre care două blocuri de locuinţe, precum şi maşini au fost avariate în această lovitură.
Potrivit şefului administraţiei militare regionale din regiunea Harkov, Oleg Sinegubov, cele două rachete ruseşti S-300 au lovit hotelul în jurul orelor 22.30. La acel moment, în stabilimentul din raionul Kyivskyi se aflau 30 de persoane.
Nouă dintre cei 11 răniţi au fost internaţi în spital şi doi au fost trataţi la faţa locului. Sinegubov a indicat că persoana cea mai grav rănită este un bărbat de 35 de ani.
Situat la aproximativ 30 de kilometri de frontiera cu Rusia, Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, este în mod regulat ţinta bombardamentelor.
Aliaţii NATO şi-au luat în mod ferm angajamentul, în cadrul unei reuniuni cu Ucraina, că vor continua să acorde acestei ţări ajutor militar, economic şi umanitar, a anunţat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord miercuri, 10 ianuarie.
Într-un comunicat dat publicităţii după conferinţa video, NATO transmite că statele membre plănuiesc să livreze Ucrainei „capabilităţi suplimentare în valoare de miliarde de euro”.
„NATO condamnă în mod ferm atacurile cu rachete şi drone asupra civililor ucraineni, inclusiv cu arme din Coreea de Nord şi Iran. În condiţiile în care Moscova îşi intensifică loviturile asupra oraşelor şi civililor ucraineni, aliaţii NATO întăresc apărarea aeriană a Ucrainei” – Jens Stoltenberg
Ucraina a fost reprezentată la această reuniune online de general-locotenentul Mikola Oleşciuk, comandantul forţelor aeriene ale Kievului, şi de ministrul de interne-adjunct Oleksii Serhieiev.
Pe de altă parte, aflat într-o vizită în Lituania, președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților occidentali să furnizeze mai multe arme de apărare aeriană.
„Sistemele de apărare aeriană sunt ceea ce ne lipsește cel mai mult. Lupta împotriva dronelor”, a declarat Zelenski, la Vilnius.