22:20
SUA anunță asistență umanitară suplimentară pentru Fâșia Gaza
Samantha Power, directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat marți, în cursul unei vizite în Egipt, că Washingtonul va suplimenta cu 21 de milioane de dolari asistența destinată populației palestiniene.
Citește articolul AICI
22:20
Netanyahu: Armata israeliană va menține prezență post-conflict în Fâșia Gaza
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, marți seară, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale.
Citește articolul AICI
21:39
Cel puțin șapte militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza
Șapte militari israelieni au fost uciși, marți, în confruntări cu militanți islamiști, în Fâșia Gaza, anunță Ministerul israelian al Apărării.
În total, 12 militari israelieni au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza după încheierea armistițiului.
21:34
Statele Unite îi sancționează pe coloniștii israelieni care comit atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania
Administrația Joseph Biden a anunțat, marți, restricții de călătorie aplicabile coloniștilor israelieni din Cisiordania care comit acte de violență împotriva civililor palestinieni.
Citește articolul AICI
21:01
Bilanțul din Fâșia Gaza depășește 16.000 de morți
Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 16.248 de morți, printre care se numără peste 7.000 de minori.
Alte peste 43.000 de persoane au fost rănite, iar circa 7.000 sunt date dispărute, a anunțat marți seară Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
12:18
Expert în RĂZBOIUL SUBTERAN, despre tunelurile stratificate din Gaza: ”Hamas a învățat lecția după atacurile aeriene israeliene din 2021”
Marea provocare pentru Forțele de Apărare Israeliene (IDF), după invadarea Fâșiei Gaza, o reprezintă tunelurile subterane construite stratificat, la mare adâncime, avertizează un expert în războiul subteran.
Yehuda Kfir, ofițer IDF în rezervă, atrage atenția că gruparea Hamas și-a învățat „lecția” după atacurile aeriene israeliene din anul 2021, săpând tuneluri la mare adâncime și punând la punct o rețea subterană care este foarte greu de desființat.
Continuarea articolului AICI.
09:25
Israelul se pregătește să INUNDE cu apă de mare rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza. Scenariul ridică mai multe semne de întrebare
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) sunt pregătite să inunde tunelurile construite de gruparea Hamas în Gaza, cinci pompe de mare putere fiind deja pregătite și instalate la nord de tabăra de refugiați al-Shati.
Viitoarea operațiune a primit deja feedback-uri negative din partea unor oficiali americani, după ce Israelul a informat SUA în legătură cu acest plan.
Scepticii sunt de părere că Israelul trebuie să „cântărească” foarte atent două aspecte, respectiv fezabilitatea unei astfel de acțiuni și impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului.
Continuarea articolului AICI.
În Fâșia Gaza, raportul deceselor este de doi civili omorâți pentru fiecare luptător Hamas ucis.
Informația a fost dată chiar de înalţi oficiali militari israelieni, transmite AFP.
„Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu”
„Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu”, a declarat un oficial IDF la o conferinţă de presă. El a adăugat, totuși, că utilizarea scuturilor umane face parte din „strategia de bază a Hamas”.
„Este de sperat că acest raport va fi mult mai mic în următoarea fază a războiului”, a ținut să precizeze ofițerul israelian.
Numărul tot mai mare de morţi şi criza umanitară din Gaza au stârnit indignare în întreaga lume.
Ministerul Sănătăţii din Gaza transmite că în urma asaltului declanșat de IDF au fost ucise aproape 16.000 de persoane.
Întrebat despre informaţiile care circulă, conform cărora au fost ucişi 5.000 de luptători Hamas, unul dintre aceşti înalţi oficiali a răspuns că „cifrele sunt mai mult sau mai puţin precise”.
Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au cerut Tel Avivului să facă mai mult pentru a evita victimele civile pe măsură ce operaţiunile se deplasează spre sud, unde mulţi locuitori din Gaza şi-au căutat refugiu după ce au fugit din nordul devastat.
Armata desfăşoară un software de cartografiere de înaltă tehnologie pentru a încerca să reducă numărul victimelor civile. Sistemul integrează semnale de telefoane mobile, supraveghere aeriană şi inteligenţă artificială pentru a menţine o hartă actualizată constant, care arată concentraţia populaţiei pe întreg teritoriul. Cele 623 de celule ale hărţii sunt codificate în culori, cu verde fiind desemnate zonele în care cel puţin 75% din populaţie a fost evacuată.
Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a pus însă sub semnul întrebării utilitatea unui astfel de instrument într-o regiune în care accesul la telecomunicaţii şi la electricitate este blocat chiar de către statul Israel.
Șeful Crucii Roșii, în Gaza, „Suferința este intolerabilă”
Președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii a ajuns în Gaza. Mirjana Spoljaric a scris pe platforma X că „suferința din teritoriul palestinian este intolerabilă”.
„Repet apelul nostru urgent pentru ca civilii să fie protejați în conformitate cu legile războiului și pentru ca ajutorul să intre fără obstacole”, a declarat Spoljaric.
Șefa Crucii Roșii adaugă că „ostaticii trebuie să fie eliberați, iar Comitetul Internațional al Crucii Roșii trebuie să fie lăsat să îi viziteze în siguranță”.
În altă ordine de idei, IDF neagă că a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să golească în termen de 24 de ore un depozit cu ajutoare medicale din sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a susţinut secretarul general al organizaţiei.
„Astăzi (n.r. – luni, 4 decembrie), OMS a primit o notificare de la Forţele de apărare ale Israelului pentru a ne scoate proviziile din depozitul nostru medical din sudul Fâşiei Gaza în 24 de ore deoarece operaţiunile la sol îl vor face inutilizabil”, a anunţat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua de socializare X.
„Solicităm Israelului să retragă acest ordin şi să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii şi infrastructura civilă, inclusiv spitalele şi instalaţiile umanitare”, a adăugat el.
Organismul din cadrul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene (Cogat) a negat cele spuse de șeful OMS: „Adevărul este că nu am cerut evacuarea depozitelor”.
Hamas a lansat mai multe rachete către Israel
Orașul Așkelon, din centrul Israelului, a fost vizat de un atac masiv cu rachete lansate de Hamas, susține grupul palestinian.
Hamas, prin aripa sa armată, Brigăzile al Qassam, efectuează un „baraj de rachete” în orașul Așkelon, aflat în apropierea graniței cu Gaza. „Brigăzile Al Qassam bombardează Ashkelon cu un baraj de rachete ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor”, se arată într-un comunicat al Hamas.
Ashkelon este un oraș situat pe litoralul Mării Mediterane. Orașul este protejat de sistemul de apărare Iron Dome.