Președintele iranian, Ebrahim Raisi, va întreprinde prima sa vizită oficială în Turcia, având speranța de a depăși divergențele din trecut și de a elabora un răspuns comun cu Ankara privind acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate de AFP.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a exprimat ferm susținerea sa față de cauza palestiniană, declarându-se de partea Hamas pe măsură ce numărul victimelor palestiniene a crescut în urma represaliilor israeliene după atacul fatal al mișcării islamiste din 7 octombrie, care a provocat 1.200 de decese în Israel, în principal civili.
Guvernul Hamas a raportat că cel puțin 15.000 de palestinieni, în mare parte civili, au fost uciși în bombardamentele desfășurate în Fâșia Gaza de la începutul războiului.
Erdogan a catalogat Israelul drept un „stat terorist”, susținând în schimb că Hamas este un „grup de eliberatori care își protejează pământul”. Cu toate acestea, întâlnirile dintre liderii țărilor musulmane și arabe nu au dus încă la identificarea unui teren comun privind măsurile imediate care trebuie luate în legătură cu Fâșia Gaza, atât pe plan economic, cât și politic.
Analizând situația, experții consideră că președintele iranian ar putea încerca, în timpul vizitei sale în Turcia, să convingă Ankara să renunțe la retorică și să întrerupă relațiile comerciale înfloritoare cu Israelul. Directorul Centrului de Studii Iraniene din Istanbul, Hakki Uygur, a subliniat așteptarea Iranului ca Turcia să pună capăt schimburilor comerciale directe și indirecte cu Israelul. Cu toate acestea, până în prezent, Turcia a adoptat o abordare de separare atentă a problemelor politice și comerciale.
Vizita președintelui iranian are loc în contextul în care Israelul și Hamas au propus o prelungire a armistițiului, care expiră marți, în cadrul conflictului din Fâșia Gaza. Această perioadă de acalmie a permis eliberarea unui număr semnificativ de ostatici în decurs de patru zile.
Relația complexă dintre Turcia și Iran, marcată de o frontieră comună de 535 de kilometri și istorie încărcată de strânse relații economice și dezacorduri privind conflictele regionale, adaugă o dimensiune intrigantă discuțiilor dintre cei doi lideri. Turcia a sprijinit grupurile rebele în timpul războiului din Siria, opunându-se președintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Iran și Rusia.