Război Israel-Hamas, ziua 105: Netanyahu nu vrea să audă de un stat palestinian/Se cere un atac terestru în Yemen
Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunță că, din punctul său de vedere, nici nu se pune problema înființării unui stat palestinian în regiunea Fâșia Gaza odată ce conflictul de acolo se va încheia.
Mai mult, el afirmă că a transmis și Statelor Unite acest punct de vedere.
Israelul va continua războiul
Netanyahu a promis, în cadrul unei conferințe de presă, că va continua ofensiva din Gaza „până la victoria completă”, care este distrugerea Hamas și returnarea ostaticilor israelieni rămași.
Mai departe, el a precizat că luptele ar putea dura „încă multe luni”.
Cu aproape 25.000 de palestinieni uciși în Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, și cu 85% din populația din regiune strămutată, Israelul se află sub o presiune intensă pentru a pune capăt ofensivei sale și pentru a se angaja în discuții serioase privind un final durabil al războiului.
Aliații Israelului, inclusiv SUA – și mulți dintre dușmanii săi – au cerut o reluare a „soluției cu două state”, în care un viitor stat palestinian ar sta alături de unul israelian.
În timpul conferinței de presă, Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, care ar include teritoriul oricărui viitor stat palestinian.
„Aceasta este o condiție necesară și intră în conflict cu ideea de suveranitate (palestiniană). Ce este de făcut? Le spun acest adevăr prietenilor noștri americani și am oprit, de asemenea, încercarea de a ne impune o realitate care ar dăuna securității Israelului” – Benjamin Netanyahu
Netanyahu și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se înființării unui stat palestinian, dar respingerea publică a presiunilor diplomatice ale Washingtonului și hotărârea de a menține cursul militar actual arată prăpastia tot mai mare cu aliații occidentali ai Israelului, scriu jurnaliștii britanici.
Se cere atacarea Yemenului de la sol
Şeful-adjunct al Consiliului prezidenţial din Yemen a cerut ajutor internaţional pentru a desfăşura operaţiuni la sol împotriva grupării Allah Ansar, în sprijinul atacurilor aeriene efectuate împotriva lor de către Statele Unite.
Rebelii houthi şi-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile în Marea Roşie – perturbând traficul – împotriva navelor comerciale pe care le consideră legate de Israel, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul duce un război.
Statele Unite, care au înfiinţat o forţă internaţională pentru a securiza această zonă crucială pentru comerţul global, au efectuat în ultimele zile atacuri aeriene împotriva poziţiilor houthi din Yemen.
Fostul guvern yemenit a pierdut controlul asupra țării, inclusiv al capitalei Sanaa.
Pentru Aidarous al-Zubaidi, vicepreşedinte al Consiliului prezidenţial, operaţiunile acestei coaliţii conduse de SUA, au fost „insuficiente” pentru a-i învinge pe houthi.
„Forţele terestre, care aparţin guvernului legitim yemenit, trebuie ajutate”, a declarat el pentru AFP, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. „Atacurile aeriene fără operaţiuni terestre sunt inutile”.
„O astfel de abordare ar permite forţelor locale să se alăture eforturilor occidentalilor care efectuează lovituri aeriene. Este o discuţie pe care dorim să o avem cu Statele Unite şi Marea Britanie”, a mai spus Al-Zubaidi.
Consiliul prezidenţial a fost înfiinţat în 2022, după ce ex-preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat în Arabia Saudită, a predat depline puteri acestui organism.