Război Israel-Hamas. Armata israeliană a anunţat că a „încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza”. Asta nu înseamnă, însă, că luptele au luat sfârșit.
IDF transmite că acum se concentrează pe dezmembrarea mişcării islamiste palestiniene „în centrul şi sudul acestui teritoriu”.
„Vom face acest lucru în alt fel, este nevoie de timp, nu există scurtături în lupta împotriva terorismului”, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de BBC.
Duminică, 7 ianuarie 2024, războiul Israel-Hamas a intrat în a patra lună.
Tel Avivul a promis că va distruge Hamas după atacul dat pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023 și care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, în principal civili.
De partea cealaltă, cifra oficială raportată de Ministerul Sănătății din Palestina trece de 20.000 de morți, în urma ofensivei lansate de Israel.
Armata americană a anunţat că a distrus în sudul Mării Roşii o dronă lansată dinspre Yemen. În ultimele săptămâni, sub pretextul că, astfel, îi sprijină pe palestinienii din Fâşia Gaza, mișcarea Ansar Allah, susţinută de Iran, şi-a înmulţit atacurile în zonă.
„O dronă lansată din teritoriile din Yemen aflate sub controlul houthi, susţinuţi de Iran, a fost doborâtă în stare de legitimă de apărare de către distrugatorul USS Laboon în apele internaţionale din sudul Mării Roşii, în proximitatea mai multor nave comerciale”, a transmis Comandamentul pentru Orientul Mijlociu al armatei americane (CENTCOM) pe reţeaua X. „Nu au fost semnalate victime sau pagube”, potrivit CENTCOM.
În ultimele luni, militanții houthi, care au preluat puterea în Yemen, şi-au sporit atacurile în Marea Roşie, într-o încercare de a bloca traficul maritim internaţional. Ei pretind că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Gaza.
Principalul aliat al Israelului, SUA, patrulează în această zonă strategică a globului în cadrul unei coaliţii internaţionale, pentru a proteja traficul maritim de astfel de atacuri.