LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 490. 8 morți și 56 de răniți într-un atac rusesc cu rachete în centrul orașului Kramatorsk

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 490. 8 morți și 56 de răniți într-un atac rusesc cu rachete în centrul orașului Kramatorsk
Sursa foto: Twitter/ @KramarenkoMari3
Publicat: 28/06/2023, 08:56
Actualizat: 28/06/2023, 10:58

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 490, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: „Generalul Armagedon”, știa că Prigojin plănuia revolta din Rusia

Generalul Serghei Surovikin, cunoscut și ca „Generalul Armagedon”, știa că Evgheni Prigojin plănuia să se răzvrătească, a relatat New York Times, ceea ce a provocat întrebări cu privire la sprijinul pe care liderul mercenar îl avea în rândurile de vârf ale Kremlinului.

Oficialii serviciilor de informații americane „încearcă să afle” dacă generalul Surovikin „a ajutat la planificarea acțiunilor lui Prigojin de la sfârșitul săptămânii trecute”, a relatat ziarul, citând oficiali informați în acest sens.

Există indicii că și alți generali ruși ar fi putut sprijini tentativa de înlăturare a conducerii Ministerului Apărării, au declarat oficialii americani.

Generalul Surovikin a ajutat la consolidarea apărării pe liniile de luptă după contraofensiva Ucrainei de anul trecut. El a fost înlocuit de generalul Valery Gerasimovas comandantul suprem în ianuarie, dar și-a păstrat influența în conducerea operațiunilor de război și rămâne popular în rândul trupelor, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: 8 morți și 56 de răniți într-un atac rusesc cu rachete în centrul orașului Kramatorsk

Rușii au lansat un atac cu rachete asupra centrului orașului Kramatorsk din Ucraina ucigând cel puțin 8 persoane dintre care 3 copii și rănind alte 56 de persoane.

O rachetă rusă a lovit marți seară centrul aglomerat al orașului Kramatorsk, au declarat autoritățile ucrainene. Racheta a lovit o zonă mărginită de clădiri de apartamente, magazine și mașini, a precizat Parchetul General ucrainean. Restaurantele din piața vizată sunt locuri de întâlnire populare pentru locuitori și personalul militar.

„Salvatorii demontează dărâmăturile clădirii ruinate și caută persoane care ar putea rămâne sub dărâmături”, a declarat serviciul de urgență.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Pavlo Kyrylenko a declarat: „În acest moment, nu mai există niciun fel de pericol:

Opt morți și 44 de răniți – acestea sunt consecințele preliminare ale atacului de ieri de la Kramatorsk. Printre morți se numără trei copii, iar printre răniți se află un copil.

Rușii au lovit cu două rachete – una a vizat o întreprindere privată, iar cea de-a doua o pizzerie.

Impactul a distrus complet clădirea pizzeriei, a avariat 18 clădiri înalte, 65 de case private, cinci școli, două grădinițe, un centru comercial, un hotel, o clădire administrativă și o instalație de recreere.

UPDATE 1: Alianța NATO este pregătită să se apere împotriva Rusiei și a Belarusului, afirmă Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a fost transmis un mesaj clar Moscovei și Minskului că „NATO este pregătit din toate punctele de vedere pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Stoltenberg a făcut aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă comune, marți, la Haga, alături de liderii a șapte țări NATO.

Șeful NATO a declarat că alianța este pregătită să apere membrii împotriva Rusiei și a Belarusului și că evenimentele legate de rebeliunea Wagner sunt „chestiuni interne ale Rusiei”.

Întrebați de jurnaliști despre orice probleme de securitate care ar putea apărea în urma transferului șefului Wagner, Evgheni Prigojin, și a forțelor sale în Belarus, toți oficialii au declarat că este prea devreme pentru a face judecăți finale.

Lukașenko susține că l-a împiedicat pe Putin să „distrugă” Grupul Wagner

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că l-a convins pe liderul rus Vladimir Putin să nu „distrugă” grupul Wagner și pe șeful acestuia, Evgheni Prigojin, vorbind despre rolul său în stoparea insurecției militare a mercenarilor care a provocat o criză în Rusia în weekend.

Marți, Lukașenko a descris viziunea sa asupra negocierilor care au dus la încetarea marșului lui Prigozhin spre Moscova și a declarat că oligarhul se află acum în Belarus conform înțelegerii.

„Cel mai periculos lucru, după cum înțeleg eu, nu este ceea ce a fost situația, ci modul în care aceasta ar putea evolua și consecințele sale”, a declarat Lukașenko, potrivit presei de stat belaruse.

„Mi-am dat seama, de asemenea, că a fost luată o decizie dură – de a distruge. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Să vorbească cu Prigojin, cu comandanții săi”.
Lukașenko – un aliat de lungă durată al președintelui rus – a declarat că Putin i-a spus: „Ascultă, Alex, este inutil. (Prigojin) nici măcar nu răspunde la telefon, nu vrea să vorbească cu nimeni”.

Dar Lukașenko a declarat că a reușit să dea de șeful Wagner și, potrivit relatării sale, l-a avertizat că va fi „strivit ca un gândac” dacă trupele Wagner își vor continua înaintarea spre capitala rusă, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×