LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 491. Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 491. Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk
Sursa Foto: Profimedia Images
Publicat: 29/06/2023, 08:36
Actualizat: 29/06/2023, 11:29

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 491, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk

Liderul bielorus, Alexandr Lukașenko, l-ar putea trăda pe șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin, în ciuda ofertei sale de refugiu în urma revoltei Wagner, a declarat liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia.

Într-un interviu acordat miercuri la Bruxelles pentru AFP, dna Tikhanovskaia a declarat: „Ei nu sunt aliați. Nu pot avea încredere unul în celălalt”.

„În orice moment Lukașenko îl poate trăda pe Prigojin, Prigojin îl poate trăda pe Lukașenko”.

Tikhanovskaia, care și-a revendicat victoria împotriva lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, a declarat că mișcarea liderului belarus are legătură cu „supraviețuirea personală”.

„El nu a acționat doar pentru a-i salva fața lui Putin, sau pentru a-l salva pe Prigojin, sau pentru a nu lăsa să se întâmple războiul civil în Rusia”, a spus ea.

„El a avut grijă doar de supraviețuirea sa personală, deoarece Lukașenko știe că, dacă puterile din Rusia se războiesc, Lukașenko va fi următorul”, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: Piloții a două avioane rusești de vânătoare, uciși de Wagner în timpul revoltelor din Rusia

Autoritățile ruse au confirmat că echipajele a două avioane rusești au fost ucise în timpul rebeliunii armate din Wagner de sâmbătă.

Guvernatorul din Ivanovo, Stanislav Voskresensky, a exprimat condoleanțe familiei și prietenilor echipajului avionului Il-22 ucis pe 24 iunie în timp ce își îndeplinea serviciul militar în regiune, a declarat miercuri serviciul de presă al guvernului regional pentru agenția de stat TASS.

Într-un mesaj video postat marți pe Telegram, guvernatorul Pskovului, Mihail Vedernikov, a confirmat că echipajul unui avion Ka-52 a fost ucis în timpul rebeliunii.

Duminică, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu epavele a două avioane militare într-o zonă rurală din sudul Rusiei, în urma scurtei revolte armate a lui Wagner, potrivit CNN.

UPDATE 1: Presupusul coordonator al atacului de la mortal de la Kramatorsk, arestat. Riscă închisoare pe viață

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că presupusul coordonator al atacului mortal de marți de la Kramatorsk a fost reținut de poliție.

„Astăzi, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu forțele speciale ale poliției au reținut persoana care a coordonat acest atac terorist”, a declarat Zelenski, miercuri seară.

S-a stabilit că bărbatul reținut în urma atacului de la Kramatorsk ar fi un agent „deconspirat” al FSB. Pe 27 iunie, acesta a primit sarcina de a afla dacă funcționează cafeneaua din centrul orașului.

Pentru a îndeplini instrucțiunile inamicului, agentul a făcut o înregistrare video ascunsă a localului și a mașinilor parcate în apropiere. După aceea, suspectul a transmis fișierul înregistrat către serviciile secrete militare rusești.

Suspectul este acuzat de trădare și ar putea fi condamnat la închisoare pe viață, a spus el.

Bilanțul atacului asupra orașului din estul țării a crescut la 11 morți, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că ținta lovită în atac a fost un post de comandă temporar al unității armatei ucrainene.

Zelenski a numit persoanele implicate în atac „trădători ai umanității”. El nu a dat mai multe detalii despre cine este presupusul coordonator sau naționalitatea acestora.

Ucraina face progrese „lente”, dar „sigure”, spun oficialii ucraineni

Forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur” pe liniile de front din estul și sud-estul țării, precum și în jurul punctului fierbinte de lungă durată de la Bahmut, au declarat oficiali militari de rang înalt, potrivit Reuters.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zaluzni, i-a spus președintelui Statului Major al șefilor de Stat Major al SUA, Mark Milley, că forțele sale „au reușit să preia inițiativa strategică”.

„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă acțiunea ofensivă și am făcut progrese. Inamicul oferă o rezistență puternică, în timp ce suportă pierderi considerabile”, a scris Zaluzni pe Telegram.

El i-a vorbit lui Milley despre armele de care au nevoie forțele ucrainene, precum și despre echipamentele de deminare – oficialii ucraineni au citat suprafețe mari de teritoriu minat ca fiind un impediment pentru orice avans.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a remarcat progrese în sectoarele din sud desemnate de două orașe ocupate – Berdiansk și Mariupol.

„În fiecare zi, există un avans”, a declarat Maliar. „Da, avansurile sunt lente, dar sunt sigure”.

Ea a citat recucerirea în această săptămână a satului Rivnopol din sud-est, spunând că „operațiunile de curățare au fost finalizate” și că armata este acum bine săpată.

Analistul militar ucrainean Oleksander Musiyenko a declarat că succesele ucrainene de la marginea Bahmutului au fost probabil un preludiu pentru planurile de recucerire a altor zone, inclusiv a orașelor îndelung contestate Aviivka și Marinka.

„Nu are sens să intrăm acum în Bahmut. Riscul este prea mare”, a declarat el pentru Radio NV ucrainean. „Dar în est, Ucraina a preluat treptat inițiativa. Ucraina și-a îmbunătățit pozițiile tactice fără să trimită rezerve semnificative”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Urmează patru săptămâni de coșmar. Prognoza meteo ANM nu lasă loc de îndoială
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce Gheorghe Gheorghiu s-a despărțit de Anca Țurcașiu: "Mergeam pe stradă şi plângeam. Mi...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie