Prima pagină » Actualitate » LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 555. Soldații ucraineni au terminat antrenamentul cu tancurile americane M1 Abrams. Când intră pe front?

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 555. Soldații ucraineni au terminat antrenamentul cu tancurile americane M1 Abrams. Când intră pe front?

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 555. Soldații ucraineni au terminat antrenamentul cu tancurile americane M1 Abrams. Când intră pe front?
Tancul american M1 Abrams - Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 555, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Soldații ucraineni au terminat antrenamentul cu tancurile americane Abrams. Când intră temutele blindate pe front

Primul grup de soldați ucraineni a terminat antrenamentul pe tancurile americane M1 Abrams, primele vehicule urmând să sosească la mijlocul lunii septembrie.

Aproximativ 200 de soldați ucraineni au învățat să folosească puternicele tancuri de luptă principale pe un teren de antrenament militar american din Germania, a declarat un purtător de cuvânt al armatei americane pentru Politico.

„SUA se angajează să urgenteze livrarea celor 31 de tancuri către Ucraina până în toamnă”, a declarat colonelul Martin O’Donnell.

Tancul american M1 Abrams - Foto: Profimedia Images

Tancul american M1 Abrams – Foto: Profimedia Images

Zece dintre tancuri sunt în curs de recondiționare în Germania și vor fi apoi trimise mai departe în Ucraina, potrivit The Telegraph.

UPDATE 3: Zelenski spune că are arma care lovește la 700 km distanță

O armă cu rază lungă de acțiune fabricată în Ucraina a lovit cu succes o țintă aflată la o distanță de 700 de kilometri, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev nu a furnizat imagini și nici nu a spus ce fel de armă este, însă precizează că a discutat cu înalți oficiali militari și guvernamentali despre acest lucru.

UPDATE 2: Atac cu drone la Moscova și Kursk, la câțiva km de o centrală nucleară importantă

Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei și o regiune din sud-vestul țării, la granița cu Ucraina, au declarat vineri oficiali ruși.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă care se apropia de capitală în timpul nopții. Nu au fost raportate victime sau pagube, a spus el.

Între timp, în regiunea Kursk, o dronă ucraineană a vizat orașul Kurchatov în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul acestuia. Guvernatorul Roman Starovoit a declarat că o dronă ucraineană a avariat vineri dimineață devreme fațada unei clădiri din orașul Kurchatov, aflat la doar câțiva kilometri de centrala nucleară Kursk, relatează Reuters.

Starovoit a declarat anterior că două drone au vizat orașul, dar a precizat ulterior că nu a putut fi confirmată căderea celei de-a doua drone.

UPDATE 1: Moscova organizează alegeri „fictive” în zonele ocupate ilegal în Ucraina

Autoritățile instalate de Rusia au început joi să organizeze alegeri regionale în părți ale Ucrainei pe care Rusia le-a revendicat ca fiind ale sale anul trecut, încercând să consolideze autoritatea Moscovei în ceea ce numește „noile sale teritorii”, în ciuda conflictului continuu.

Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni în care au loc voturile – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Împreună cu Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – acestea reprezintă aproape o cincime din Ucraina.

Trei sferturi dintre țările participante la Adunarea Generală a Națiunilor Unite au condamnat, într-un vot din octombrie anul trecut, ceea ce au numit „tentativa de anexare ilegală” a celor patru regiuni de către Rusia.

Oficialii ucraineni spun că alegerile sunt, de asemenea, ilegale și arată de ce este imposibil să se poarte discuții de pace cu Moscova până când Rusia nu-și va retrage toate trupele de pe teritoriul ucrainean.

În toate cele patru regiuni, guvernatorii aleși de Moscova, un amestec de politicieni pro-ruși veterani și alții cunoscuți doar la nivel local, încearcă să obțină mandate complete în cadrul scrutinului, care se încheie la 10 septembrie, când Rusia organizează alegeri regionale.

Guvernatorii candidează cu toții cu sprijinul președintelui rus Vladimir Putin, după ce s-au alăturat cu fanfară în ultimele luni blocului Rusia Unită al Kremlinului și se confruntă doar cu o opoziție nominală, potrivit The Guardian.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și