Războiul din Ucraina intră de marți, 19 septembrie, în ziua cu numărul 573. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Oraşul Liov, din vestul Ucrainei, a fost zguduit de explozii provocate de puternice bombardamente rusești în primele ore ale zilei de marţi.
Autoritățile locale afirmând că sistemele de apărare antiaeriană au fost angajate în respingerea unui atac aerian, potrivit DW.
Atât primarul oraşului, Andrii Sadovii, cât şi guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, au îndemnat oamenii să rămână în adăposturi, susținând că sunt aşteaptate și alte atacuri.
Mai multe valuri de drone s-au auzit începând cu ora 01:30, notează AFP. „Apărarea antiaeriană funcţionează în regiunea noastră, dar alte drone zboară spre noi. Se aud explozii. În urma unui atac asupra oraşului Liov, un incendiu a izbucnit într-un depozit industrial”, a scris primarul Sadovii pe Telegram.
„Ameninţarea dronelor Shahed rămâne prezentă în regiunea Liov. Apărarea antiaeriană funcţionează”, au transmis și Forţele Aeriene Ucrainene pe acelaşi canal.
Jumătatea de vest a Ucrainei a fost sub alertă de raid aerian începând cu aproximativ 00:00 GMT, anunță Reuters.
China şi Rusia urmăresc politici externe independente, iar cooperarea dintre cele două națiuni nu vizează o terţă parte şi nu va fi influenţată de o terţă parte, a declarat ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, prezent într-o vizită oficială la Moscova.
„China şi Rusia ar trebui să urmeze tendinţa de progres a vremurilor, să îşi manifeste responsabilităţile ca ţări importante, să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale cuvenite şi să consolideze coordonarea strategică” – Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei
Wang Yi se află în Rusia de luni până joi, 21 septembrie, pentru discuţii privind securitatea strategică internațională.
Luni, miniştrii de Externe rus şi chinez au declarat că „orice încercare de a rezolva criza din Ucraina trebuie să ţină cont de interesele Rusiei şi să includă participarea acesteia”.
„Părţile au discutat în detaliu situaţia din Ucraina şi au remarcat inutilitatea încercărilor de a soluţiona criza fără a ţine cont de interesele Rusiei şi, mai ales, de participarea acesteia”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei la capătul discuţiilor dintre Serghei Lavrov şi Wang Yi.
Exercițiile navale anuale ale NATO sunt „mai realiste decât înainte” din cauza războiului din Ucraina, a anunțat un reprezentant al Alianței Nord-Atlantice, citat de Sky News.
Aliații NATO au exersat pentru prima dată luni, 18 septembrie, metode de apărare în fața unui atac rusesc în regiunea Mării Baltice, în cadrul exercițiului naval anual al organizației.
În acest an, exercițiile s-au îndepărtat de scenariile artificiale și s-au apropiat de realitate, a declarat șeful operațiunii, Stephan Haisch.
„Timp de mulți ani am avut un fel de scenariu artificial. În momentul de față, suntem puțin mai aproape de sensul realist, de geografie, de parteneri și de adversar. Așadar, este mai realist decât a fost înainte”, a spus el.
Exercițiile au început pe 9 septembrie și vor dura două săptămâni. Simulările implică aproximativ 30 de nave și peste 3.000 de militari din statele baltice, SUA, Canada, Olanda, Belgia și Franța.