LIVE UPDATE | Ziua 581 de război: Rusia trimite în luptă „bucăți” din noua Armată 25. Moscova sleită de putere să ducă o ofensivă puternică în Ucraina

Publicat: 27 09. 2023, 10:58
Actualizat: 27 09. 2023, 11:55
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei la 24 februarie 2024 a ajuns la ziua cu numărul 581, iar Gândul vă ține la curent cu evoluția situației de pe front.

UPDATE 4: Rusia trimite în luptă „bucăți” din noua Armată 25. Moscova sleită de putere să ducă o ofensivă dură în Ucraina

Rusia a început să implice în bătălii, ca întăriri pentru soldații aflați deja pe front, unități ale nou-createi Armate 25, iar acest lucru, reduce probabilitatea unei noi ofensive pe scară largă a Federației Ruse în viitorul apropiat, potrivit informațiilor transmise de Serviciile secrete din Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit analiștilor, de la jumătatea lunii septembrie, cel mai probabil, Rusia a trimis pe front câteva unități ale nou-createi a 25-a armate combinate, un grup care nu are experiență de luptă pe front.

Există informații potrivit cărora divizia 67 de pușcași motorizați și brigada 164 de pușcași motorizați separați participă la lupte în zona de vest a Severodonetsk și Kreminnaya, la granița dintre regiunile Donețk și Lugansk.

„De la începutul invaziei, Rusia a avut rareori un grup inactiv de mărimea unei armate care ar putea sta la baza unor noi operațiuni ofensive de mare amploare. Pe măsură ce Armata a 25-a de Arme Combinate a început aparent să se desfășoare în mod „fragmentat” pentru a întări linia frontului întinsă, o nouă ofensivă concertată a forțelor Federației Ruse devine mai puțin probabilă în următoarele săptămâni”, transmis serviciile secrete britannice, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 3: Norvegia promite un ajutor umanitar de 92 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a face față iernii 

Norvegia a promis 1 miliard de coroane norvegiene (92 de milioane de dolari) pentru fonduri umanitare destinate Ucrainei, pentru a ajuta țara să treacă cu bine peste o nouă iarnă de război, a anunțat marți Oslo într-un comunicat de presă.

Finanțarea „este canalizată prin intermediul ONU, inclusiv prin Fondul Umanitar pentru Ucraina, și prin intermediul Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie”, a precizat guvernul.

Sprijinul cheie va fi acordat organizațiilor locale ale societății civile din Ucraina și „celor mai vulnerabile persoane, copiilor, refugiaților și persoanelor strămutate în interiorul țării, ajutând la asigurarea accesului acestora la adăpost, hrană, apă și canalizare, educație, asistență medicală și sprijin psihosocial, precum și la protecție împotriva violenței sexuale și de gen”, se arată în comunicat.

Furnizarea ajutorului a fost anunțată în cadrul celei de-a treia reuniuni a înalților funcționari din domeniul umanitar din Ucraina, care a avut loc la Oslo și a fost găzduită de Norvegia și Uniunea Europeană.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 17 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de asistență umanitară, se arată în comunicat.

„De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Norvegia a oferit peste 3,5 miliarde de coroane norvegiene [320 de milioane de dolari] în sprijin umanitar pentru Ucraina și pentru răspunsul la refugiații din țările vecine”, se adaugă în comunicat, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: Rusia încearcă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după ce a fost acuzată de crime de război

Rusia încearcă să se reintegreze în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a acuzat săptămâna aceasta forțele Moscovei de comiterea de crime de război în Ucraina.

Consiliul a expulzat Rusia anul trecut, în urma invaziei la scară largă a vecinului său, dar acum este listată pe site-ul ONU ca și candidat la alegeri pentru mandatul 2024-2026, care urmează să aibă loc la 10 octombrie.

Calitatea de membru al consiliului se bazează pe o distribuție geografică echitabilă, cu două locuri vacante în grupul regional al statelor din Europa de Est, potrivit ONU. Rusia, alături de Albania și Bulgaria, figurează pe lista celor care și-au anunțat candidatura pentru această regiune.

Rusia „consideră că este important să se prevină tendința tot mai accentuată de a transforma Consiliul pentru Drepturile Omului în instrumentul care servește voinței politice a unui grup de țări care pedepsește guvernele neloiale pentru politica lor internă și externă independentă”, potrivit unui document de poziție al Rusiei, obținut de CNN.

La începutul acestei săptămâni, organismul ONU a declarat că există „dovezi continue” că forțele rusești „comit crime de război în Ucraina”. Acesta a susținut că forțele ruse au comis „atacuri ilegale cu arme explozive, atacuri care au afectat civili, tortură, violență sexuală și de gen și atacuri asupra infrastructurii energetice”.

Atât jurnaliștii de război cât și anchetatorii internaționali care au inspectat zonele din Ucraina atacate de Rusia au văzut dovezi directe ale atrocităților comise de militarii Moscovei, potrivit CNN.

Soldații ruși sunt recompensați financiar pentru a extrage informații de la ucrainenii capturați, o practică care stimulează tortura, a declarat un oficial al Națiunilor Unite.

Dr. Alice Jill Edwards, raportorul special al ONU privind tortura, a declarat că trupele lui Vladimir Putin primesc un bonus de 10% din salariul lor lunar dacă capturează un ucrainean. Acest bonus crește la 25% dacă reușesc să obțină informații sau o mărturisire și la 50% dacă îl transformă pe prizonier în angajat al rușilor.

Vorbind în exclusivitate pentru The Telegraph, dna Edwards a declarat: „Metoda lor de a face acest lucru este prin tortură. Este prin brutalizarea oamenilor. Este prin umilirea și ridiculizarea oamenilor.

UPDATE 1: Kremlinul, încrezător că tancurile Abrams americane livrate Ucrainei „vor arde” ușor pentru că așa a spus Putin

Tancurile americane Abrams donate Ucrainei „vor arde” ca și alte arme și nu vor modifica situația din zona de conflict, a susținut marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Tancurile Abrams sunt o armă atât de serioasă. Dar amintiți-vă cum a vorbit președintele Vladimir Putin despre alte tancuri fabricate în străinătate, că ard ușor. Ei bine, și aceste tancuri vor arde”, a declarat Peskov.

Luni, Pentagonul a confirmat că 31 de tancuri Abrams americane au ajuns în Ucraina. Sosirea lor a fost salutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, întrucât se așteaptă ca livrarea să adauge o componentă terestră puternică forțelor Kievului.

Peskov a declarat că, în ciuda capacităților tancurilor, nicio armă nu poate schimba echilibrul de putere pe câmpul de luptă și nici nu poate modifica cursul războiului.

„Toate acestea nu pot afecta în niciun fel esența operațiunii militare speciale sau rezultatul acesteia”, a spus el, folosind termenul pe care Putin și liderii ruși îl folosesc pentru a se referi la invazia rusă în Ucraina.